Før kampen: Odd – TIL

Klar for å sette sesongen på rett kjøl?

Da er det bare å trå til førstkommende mandag! Da kommer Tromsø på besøk, til det som blir et svært spennende oppgjør.

Tre sentrale punkter

1: Hvor defensivt går Tromsø ut? Om de som i fjor velger å parkere bussen, så vil det stille høyere krav til Odds offensive spill. Ballen må gå fortere, og det må løpes mer.

2: Hvor klar er Jone Samuelsen? En Jonebass i god form kan være akkurat det som trengs for å bryte ned TIL.

3: Tromsøs sentrallinje er ikke verdens raskeste. Hvordan vil de klare å håndtere et Oddlag som forhåpentligvis holder et høyt tempo?

Hvem er TIL?

Bakom polarsirkelen et sted, der finner du Tromsø; Tromsø Ils arnested. På en øy. På toppen av denne øya finner man Alfheim, hvor man har reist et anlegg i fotballens formål. Grunnet anleggets beliggenhet blåser det angivelig mye, og kanskje det er dette som har skremt den gjengse Tromsøyværing fra å fylle opp de drøyt 6900 setene. Trener er Bård Flovik.

Høsten 1920 fant en guttegjeng ut at de skulle stifte en fotballklubb. Navnet ble Tromsø Turns fotballag. Klubben hadde ingenting med turn å gjøre, men det lød sikkert fint i nordnorske ganer. Allerede sesongen etter endte laget på 2. plass i kretsserien, bak Harstad. Frem til første verdenskrig var laget en tøff deltaker i kretsserien, og denne ble vunnet ved flere anledninger. I 1931 gikk klubben under navnet Tor, før de året etter kalte seg for Tromsø Idrettslag.

Etter krigen styrket laget sin posisjon som ett av landsdelens prominente lag. På 50-tallet hanket de inn kretsmesterskapet og den nordnorske cupen flere ganger. De ble tatt opp i seriesystemet i 1954, men på den tiden fikk ikke nordnorske lag spille i toppdivisjonen. På 70- og starten av 80-tallet beveget de seg stort sett mellom 2. og 3. divisjon. I 1985 gikk klaffet alt for Gutan, som etter kvalifiseringsrunder endelig kunne prøve seg mot de beste i landet. De klarte såvidt å berge seg i debuten, og kronet det hele med å slå Lillestrøm 2-0 på Ullevaal. I årene fremover gjorde de det meget godt, og kronet det hele med sølvmedalje i 1990. Etter dette falt resultatene noe, men de var fortsatt med. I 1996 kom nok et NM-gull. Som et resultat av dette fikk de delta i UEFA-cupen, og gjennom det fikk de spille den nå famøse Chelsea-kampen. TIL sjokkerte alle, og slo britene 3-2 hjemme. I London vant Chelsea 7-1, men det er det ingen i Tromsø som husker. Da vi rundet år 2000 gikk det nedover for de rødhvite, og 2001 måtte de ta turen ned.

Den turen ble kortvarig, og de tok første veien opp. I redebuten så det lenge ut til at de igjen skulle rykke ned, men en overtidsscoring på Lerkendal i siste runde sørget for at de reddet seg likevel. Bortsett fra et nestennedrykk i 2005, så var denne perioden en medaljerik tid på Alfheim. De vant bronse i 2008 og 2010, og bronse i 2011. I 2013 måtte laget ta turen ned under Agnar Christensen og Steinar Nilsen, men igjen trengte de bare ett år på å rykke opp igjen.

Ettersom 2015-sesongen skred frem, så det lenge ut til at nordlendingene igjen skulle gå under streken. På grunn av den slette formen så måtet Steinar Nilsen ta sin avslepne dialekt og gå, og inn kom Bård Flovik. Andøyværingen fikk fart på Gutan, og reddet lagets tippeligakontrakt med et nødskrik.

Meritter

Cupen: 2 (1986, 1996)

Nordnorsk mester: 3 (1931, 1949, 1956)

Som en stabil toppklubb de siste tiårene, så har klubben huset flere profilerte spillere. Mange kan nikke anerkjennende til navn som Saliou Ciss, Thomas Drage, Bjarte Flem og Simen Stamsø Møller. Flere Oddere har også deltatt for Troms-klubben. Espen Isaksen, Peter Kovacs, Kim Larsen, Erik Pedersen og Einar Rossbach har alle historikk i begge klubber.

Første kamp

Mye på grunn av den lange avstanden, så tok det tid før den første seriekampen ble spilt. Faktisk må vi helt frem til 15. august 1999 for å finne den første kampen på skiensk jord. Det nyopprykkede hjemmelaget hadde overrasket mange, og lå midtveis an til å sikre seg en fin-fin plassering på midten. Men det var fortsatt lenge igjen, og på andre halvdel var et Tromsø-lag som bare hadde sanket ett poeng mer.

Det ble et spennende oppgjør mellom to tabellnaboer. Gjestene dristet seg til å ta ledelsen etter 16 minutter, da Trygvi Gudmundsson dyttet ballen over linja. Dette satt fart på Oddegutta, og etter 24 minutter var kampen snudd. Først etter atligning av Hendrik Alexander Van Es Aas, og deretter takket være Thomas Røed. Hvordan kampen artet seg etter dette vites ikke, men det hele ebbet ut i en hyggelig 2-1-seier til hvittrøyene. Dermed hoppet Tom Nordlies menn opp til 6. plass, mens Håkan Sandbergs tilreisende falt ned på 7. plass.

Den historiske duellen

Det relativt unge bekjentskapet til tross; det begynner å bli noen kamper mellom mandagens kombattanter. 30 av slaget har blitt spilt, og det er Oddegutta som har skryterettighetene. For 14 ganger har Telemarkingene vunnet, mens de resterende 16 er delt mellom pottene uavgjort og Tromsø-triumf. Noe jevnere er det i målprotokollen, hvor Oddrane leder 49-37.

Tromsø på Falkum har vært en hyggelig opplevelse for oss Oddere. Gjestene har kun én seier her, og den kom attpåtil i den velkjente 2007-sesongen. Derfor tels den nesten ikke. I den andre enden av skalaen så har Odd ni seire, mens fem kamper har endt uavgjort.

Forrige oppgjør

Sist gang de rødstripede dro til Skien for å kjempe om poeng, var 3. april 2016. Oddrane hadde med fire poeng på to kamper fått en fin innledning, mens gutan var noe mer nøkterne med sine to.

De første minuttene bar preg av blod, knokler og tenner. Begge lag ville mye, men uten det store hellet så endte det opp i dueller på midtbanen. Først etter halvspilt omgang klarte Odd å feste et grep, men uten at de store mulighetene materialiserte seg.

Først etter 40 minutter ble blodpumpa satt på prøve. Thomas Grøgaard fikk æren av å ekspedere et frispark fra venstrekanten, og inne i boksen ventet Olivier «The rock» Occéan. Kraftkaren gjorde som han ville i boksen, og skaffet seg tilnærmet fritt lende. Dessverre ble ball møtt av en heading type steintouch, og forsøket endte opp blant fuglene på stevneplassen.

Der første omgang nesten var kjemisk fri for scoringsmuligheter, florerte det i 2. omgang. Tromsø kom best i gang, og allerede fire minutter ut i omgangen burde det nok stått 0-1. Runar Espejord fikk stå helt alene i boksen, og skulle bare styre et velslått innlegg inn i kassa. Men heldigvis var ikke hodet helt på rett plass, og kula forsvant ut i intet.

Etter dette så ble det veldig mye Odd. Nesten bare Odd, faktisk. På to minutter fikk Occéan to enorme muligheter rett i fanget, men marginene var på feil side. Først fikk han møte en ball på bakre stolpe, men som i første omgang forsvant ballen over. Deretter fikk han stå kliss aleine etter en nær perfekt Grøggis-corner, og denne gangen ble stolpeinnsiden ballens banen. Før den skrudde innover, og ble fanget opp av Gudmund Kongshavn bare milimetre før den hadde passert streken.

Tre minutter senere ble sjansesløseriet overlatt til Fredrik Nordkvelle. Fredden fikk møte et Ruud-frispark på 6-7 meter, og skulle bare kontrollere inn scoringen. Men i siste sekund ble han forstyrret av en desperat tromsværing, og ballen trillet inn til Kongshavn.

Og missefesten vedvarte, om enn med litt mer tid mellom bommene. 73 minutter ut i kampen var det Ole Jørgen Halvorsens tur til å stå alene på bakre stolpe, men med kampens tradisjoner i bakhånd traff han alt annet enn målet.

To minutter etter det igjen tok El Capitano Hagen ansvaret, og brant en gigasjanse milevis over. En ny Grøggis-corner hadde sendt hele boksens befolkning inn i en ping-pong-lignende batalje, og Hagen fikk plutselig stå sørgelig alene på syv meter med ball på fot. Mål trodde mange, men neida.

Fire minutter senere fikk Olly sin hundrede sjanse på bakre stolpe, men du kan nok gjette deg til hvordan det endte.

Og to minutter etter det igjen var det servitør Grøggis som fikk sjansen. Det endte med innkast.

Dermed gikk vi inn i overtiden uten scoringer, og det så lenge ut til at siste sjanse var forspilt … men så feil kan man ta. Først klarte innbytter Kjelsrud Johansen å lure til seg ballen på seks meter, men den ganske upressede avslutningen rullet stille og rolig inn i Kongshavns armer.

Men heller ikke nå var siste sjanse ødslet vekk. Sekunder før overtiden rant ut, vant Jone Samuelsen ballen på midtbanen, og forserte fremover. På 25 meter sarre han fot til ball, og banket til. Denne gangen var det motsatt stolperot som nektet Odd nettsus. Og da sjanse nummer ørten forble uscoret, så dagens mann i sort på klokka, og kalte det en dag.

Sett i ettertid er det helt sykt, for å bruke et ungdommelig sprog, at det ikke ble mål i den kampen der. Dette var nitti minutter med en treffprosent som ville satt skiskytterlandslaget i skammekroken, og det sier ganske mye.

Sesongen så langt

Foregående sesonger tatt i betraktning, så har TIL hatt en overraskende god innledning på 2017. Laget startet med poengdeling hjemme mot Brann, og har deretter fortsatt med å slå Viking (2-1 i Stavanger) og Sogndal (3-0 på Alfheim). To stykker som skal ha mye av æren for dette, er Simen angberg og Gjermund Åsen. Begge står med to mål, og har gjort gode figurer så langt.

Utilgjengelige spillere

Odd må stille uten Martin Borberg, men ellers så skal alle være klare.

I Tromsø skal alle være klare.

Neste kamp

Viking – Odd

23.04.2017, kl. 18.00

Viking stadion

I faresonen:

Odd: Ingen

Viking: Ingen

Dommer

Svein Oddvar Moen

Til slutt

Etter den noe mediokre inledningen så har dette blitt noe av en må vinne-kamp. I utgangspunktet skal dette være en grei hjemmeseier, men et Tromsølag på medgangsbølge er ingen enkel sak å ta. Samtidig så vet vi at gutta kan så mye bedre enn det som ble vist på Nadderud! Det er mye kvelitet i laget, men til nå har dette kun kommet frem sporadisk.

Og det er derfor vi trenger deg på tribunen imorra. Gutta må være på sitt beste, og trenger all den støtten de kan få. Om de klarer å løpe den ekstra meteren, så kan det være nok. Min og din stemme kan bli tungen på vektskåla; det som vipper det hele i vår favør. Om vi klarer å gi vårt beste fra tribunen, så kan vi klare å snu dette!

Kampstart er mandag kl. 20.00. Før kampen er du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 17.00. Her kan du ta del i den gode atmosfæren, og bidra til at oppvarmingen blir optimal. Skulle du bli sulten så serveres du med glede av grillmesterne, og skulle du bli tørst så er det fluider av ulik art å velge mellom.

Kommende turer

vikingodd

lillestromodd

haugesundodd

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd