Før kampen: Odd – Tromsø

Vår matte er strøken!

Det er ikke mulig å spille god fotball på en grovslipt spikermatte. Og definitivt ikke på en våryr bergensmatte. De eneste som ikke skjønner det er NøFF, og bergenserne selv. Til og med Gaustatoppen ville vært en solid forbedring, og da snakker vi om knausens forhold midtvinters. Det var ikke bra.

Men gutta gjorde så godt de kunne, og var tidvis i nærheten av å spille fotball. Spesielt Bentley var i godt humør, og var en viktig bidragsyter de få gangene det ble skapt sjanser. Dog sto kampen dessverre i stil med underlaget, og det er ingen grunn til å dvele lenge ved dette.

Vi ser fremover, og i horisonten ser vi SAS-flyet fra Tromsø lufthavn Langnes stige ned mot Torp. Laget som sitter på har hatt en lignende kurve de siste årene, og kommer med moderate forventninger. Jeg tror vi møter denne oppstillingen på søndag: Gudmund Kongshavn – Hans Nordbye, Magnar Ødegaard, Simen Wangberg, Lasse Nilsen – Jonas Johansen, Magnus Andersen, Christian Landu Landu, Aron Sigurdarson – Thomas Lehne Olsen, Gjermund Åsen. Et lag med mange kjente navn, som øyensynlig ikke fungerer spesielt godt sammen. Det har vært melodien for TIL de siste årene, og kan fort bli det den kommende tiden og. Men vi skal være oppmerksomme på den islandske kanten Sigurdarson, som var en pine for Røkkes kronasjer i sesonginnledningen. Akkurat det applauderer vi, men han kan også finne på ett og annet kommende søndag. Derfor må han nektes rom, selv om han er et uskrevet blad.

På den andre siden, så var gjestenes defensive spill i 2015 tidvis så full av hull at en tannlege ville sjekket bankkontoen, bare for gøy. Dog ble det strammet inn etter sparkingen av Nilsen, men det blir spennende å se hvordan ståa er nå. Uansett så vil nøkkelen bli å holde et høyt trykk, med mange bevegelser og rask ballforflytning. Hvis gutta klarer å befolke området rundt Olly, samtidig som at det skapes overtall på kantene, så vil nok det tynne forsvarsbyggverket vakle.

Om Tromsø IL

TIL kommer fra det stedet der du også finner Norges eneste åpne jernbanestasjon uten jernbane; nemlig Tromsø. Der spiller de sine hjemmekamper på Alfheim Arena, hvor de sjeldent har bruk for samtlige 7471 seter. De trenes av Bård Flovik, som steg i gradene da Steinar Nilsen ble påført et fotavtrykk i sin italienske buksebak.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Høsten 1920 fant en guttegjeng ut at de skulle stifte en fotballklubb. Navnet ble Tromsø Turns fotballag. Klubben hadde ingenting med turn å gjøre, men det lød sikkert fint i nordnorske ganer. Allerede sesongen etter endte laget på 2. plass i kretsserien, bak Harstad. Frem til første verdenskrig var laget en tøff deltaker i kretsserien, og denne ble vunnet ved flere anledninger. I 1931 gikk klubben under navnet Tor, før de året etter kalte seg for Tromsø Idrettslag.

Etter krigen styrket laget sin posisjon som ett av landsdelens prominente lag. På 50-tallet hanket de inn kretsmesterskapet og den nordnorske cupen flere ganger. De ble tatt opp i seriesystemet i 1954, men på den tiden fikk ikke nordnorske lag spille i toppdivisjonen. På 70- og starten av 80-tallet beveget de seg stort sett mellom 2. og 3. divisjon. I 1985 gikk klaffet alt for Gutan, som etter kvalifiseringsrunder endelig kunne prøve seg mot de beste i landet. De klarte såvidt å berge seg i debuten, og kronet det hele med å slå Lillestrøm 2-0 på Ullevaal. I årene fremover gjorde de det meget godt, og kronet det hele med sølvmedalje i 1990. Etter dette falt resultatene noe, men de var fortsatt med. I 1996 kom nok et NM-gull. Som et resultat av dette fikk de delta i UEFA-cupen, og gjennom det fikk de spille den nå famøse Chelsea-kampen. TIL sjokkerte alle, og slo britene 3-2 hjemme. I London vant Chelsea 7-1, men det er det ingen i Tromsø som husker. Da vi rundet år 2000 gikk det nedover for de rødhvite, og 2001 måtte de ta turen ned.

Den turen ble kortvarig, og de tok første veien opp. I redebuten så det lenge ut til at de igjen skulle rykke ned, men en overtidsscoring på Lerkendal i siste runde sørget for at de reddet seg likevel. Bortsett fra et nestennedrykk i 2005, så var denne perioden en medaljerik tid på Alfheim. De vant bronse i 2008 og 2010, og bronse i 2011. I 2013 måtte laget ta turen ned under Agnar Christensen og Steinar Nilsen, men igjen trengte de bare ett år på å rykke opp igjen.

Mange kjente spillere har frekventert garderoben på Tromsøya. Blant mange kan vi nevne Runar Berg, Ole Martin Årst og Tommy Knarvik. Espen Isaksen, Peter Kovacs, Kim Larsen, Erik Pedersen og Einar Rossbach har alle spilt for begge lag.

Head to head

Odd og Tromsø er et relativt nytt bekjentskap i den store sammenhengen, da den første ordentlige kampen ble spilt så sent som i 1999. Men siden den gang har lagene kjempet mot hverandre stort sett hvert år, noe som har ført kampantallet opp i 28. Og heldigvis for Odds del, så har gutta et godt tak på Gutan. For av disse 28 kampene har Heltene vunnet 14, mens henholdsvis syv og syv står for TIL-triumfer og poengdelinger. Dette gjenspeiler seg i målprotokollen, hvor Odd leder 48-34. Hjemme på Falkum så er lesningen enda lystigere. 14 ganger har de rød- og hvitstripede tatt turen, og bare ved én anledning stukket av med tre poeng. Oddegutta står med ni seire, mens uavgjort har blitt fasiten fire ganger. Like overlegent er det i målprotokollen, hvor tallene 30-13 forteller om en solid sort og hvit dominans.

Fjorårets oppgjør

Tippeligaen 2015 hadde rukket å sette seg, da Tromsø tok turen til Skien 26. juli. Gjestene hadde på sedvanlig vis rotet det til for seg selv, og befant seg på den svært lite givende kvalikplassen. På sin side lå vertene på en trygg, men kjedelig 7. plass.

Etter litt startvansker tok Oddegutta initiativet i det sommervarme oppgjøret. Occean var for tiden i storform, og allerede etter 11 minutter kunne han startet dagens scoringsball. Oldrup Jensen og Samuelsen kombinerte seg pent igjennom på kanten, og sistnevnte sendte kula inn mot bakerste stolpe. Der fikk den kanadiske målmesteren stå helt alene, men på uforklarlig vis ble ballen sendt et godt stykke over.

Odd-presset gav resultater etter 22 minutter. Bentley hadde herjet på kanten gjennom hele kampen, og dro seg bort fra sin oppasser. Kula ble slått i en umiskjennelig bue mot bakre stolpe, hvor Occean ventet. Han headet ballen inn i feltet igjen, og traff Nordkvelles kne. Kneets eier rakk knapt å reagere, men sørget likevel for at Oddegutta ble sendt i ledelsen.

De sorte og hvite styrte alt, og bare åtte minutter etter den første så lå den neste i nettet. Men mot all fornuft og logikk, så var det nettmaskene bak Sondrebassen som ble satt i bevegelse. Remi Johansen fikk ballen på 30 meter, og sleivet kula i en relativt ufarlig retning. Dessverre ble den berørt av Magnus Andersen, som på uhensiktsmessig vis utmanøvrerte Sondrepusen. Det var helt sikkert ikke Magnus’ intensjon, men som den følelsesmessige kjølige fyren han må være, så gav han blaffen i det.

Dette tente Fagermos menn, som kjørte med tungt skyts fremover. Laget ville ha mål før pause, og laget skulle få. To minutter før halvtid fikk gutta corner, og som vanlig tok Espen Ruud turen ut. TIL-keeper Pål Vestly Heigre mintes nok våroppgjøret med gru, og forberedte seg mentalt på det som kunne komme. Ballen ble curlet inn, og møtt på bakre stolpe av Olivier «panzerpanne» Occéan. Prosjektilet knuste nesten krysset i sin ville ferd mot scoring, og ingen TILere strakk til.

Gjestene hadde ikke gitt opp poengjakten, men klarte ikke å feste et grep mot lederne etter hvilen. Odd og Tromslaget ble lenge liggende i en stillingskrig, og barrikadene ble sjeldent brutt. Både Bentey og Ondrasek fikk sine halvsjanser, men likevel måtte vi vente til det 82. minutt før saker og ting skjedde. TILerne spilte seg frem til kanten, og innlegget fant veien mellom keeper og stoppere. Sondrebassen kastet seg frem for å avverge faren, men da hanskene ikke var lange nok, falt ballen i de Morten Moldskredske legger. Med Rossbach ute av spill kunne Moldskred bare sette bredsiden til, og lagene var like langt.

Oddegutta var definitivt ikke fornøyde med poengdeling, og kjørte på alt de hadde for å gjenvinne det tapte. Først fikk Oliver Berg stå helt alene på 10 meter, men han presterte å sende avgårde et skudd så høyt at luftfartstilsynet ble koblet inn. Heller ikke Håvard Storbæk hadde hellet med seg da han fikk fritt leide fra fem meter, og da hadde nok de fleste innstilt seg på at det ble nok en poengdeling på eget kunstgress.

Alle, bortsett fra elleve menn i sort og hvitt. For i siste sekund ble et nytt angrep rullet opp. Emil Jonassen doblet på kant, og slo et makeløst innlegg mellom keeper og backrekke. På bakre stolpe lurte Zekhnini, og stjerneskuddet skled inn en fortjent ledelse. Og da kampen allerede var over overtiden, nølte ikke dagens mann i sort med å avslutte det hele.

TILs form

Dagens gjester fikk et svært trangt gjensyn med tippeligaen ifjor, og ble reddet av at lagene under var ligaens svakeste bunntreer i manns minne. I en normal sesong så hadde mannskapet fra polarbyen blitt sendt rett ned, noe de er (eller bør være) smertelig klare over. Bård Flovik har nok jobbet hardt for å snu dette, og de kan skilte med disse fem resultatene:

26.02: TIL – Krylya Sovetov 3-0

29.02: Sogndal – TIL 0-0

06.03: Brann – TIL 0-3

13.03: Molde – TIL 1-1

18.03: TIL – Start 0-0

Fjoråret tatt i betraktning, så er dette oppløftende resultater for ishavslaget. Laget spiller nesten ikke inn mål, og kan vise til defensiv styrke. Poenget borte mot Molde var sterkt, da gjestene tidvis var på høyde med medaljekandidatene, om ikke høyere. Kampen mot Start snødde bort.

Skader og karantener

For gjestenes del er Morten Gamst Pedersen, Filip Loncaric og Aron Sigurdarson usikre.

I Oddeleiren er alle friske og raske.

Neste kamp

Viking – Odd, søndag 10. april kl. 20.00

Viking Stadion

Meld deg på tur her.

Dommer

Trond Døvle

Til slutt

Ok, gutan fra sameland er kanskje ikke den mest sexy motstanderen som venter oss. Men det betyr ikke at dette oppgjøret ikke har betydning. Én ting er at de rødstripede nesten alltid har vært kinkig å bryte ned, men for oss så blir det viktig å henge med i toppen allerede fra starten. Ifjor fikk vi erfare hvordan det er å spille to kamper i uka over flere måneder, og vi sitter med en følelse av at det var vårkampene som tapte medaljen. De sene scoringene vi fikk i trynet av Mjøndalen, Sarpsborg 08 og Aalesunds var alt som skilte oss fra sølvet. Den feilen kan vi ikke gjøre igjen!

Derfor må gutta gi alt, selv om det er en nedrykkskandidat som står på den andre halvdelen. Vi må vise oss et topplag verdig, og trykke til fra minutt én. Og der kan vi hjelpe gutta. Hvis vi gjør jobben på tribunen, så kan vi støtte gutta den siste meteren. Over midtsirkelen. Over sekstenmeterstreken. Over mållinja!

Kampstart er søndag 3. april kl. 15.30. Som alltid så er du hjertelig velkommen på Fort Falkum, hvor du sammen med venner fra fjern og nær kan være med på en optimal oppvarming. Selveste Frode Johnsen kommer! Dørene åpnes kl. 12.30, og aldersgrensen er 18 år.

PS: Bli med til Stavanger! 10. april skal Vikingene skal kjempes ned, og gutta trenger støtte fra tribunen. Mer om denne turen kan du lese her og her, og online påmelding finner du her.

PPS: Bli med til Sogndal! Ett fly er allerede fulltegnet, og nå sender vi en buss til vestlandets vakreste bygd. Mer om denne turen kan du lese her og her, og online påmelding finner du her.