Før kampen: Odd – Vaduz

Skien er festligere enn Vaduz!

Det var ikke mye å ta seg til for de feststemte som dro til Vaduz forrige uke. Men nå er det Skien og Falkum som gjelder, når FC Vaduz kommer for å kjempe om avansementet.

Tre sentrale punkter

1: Vaduz må frem for å score mål. Det åpner for våre raske kanter, og gutta bør utnytte dette ved å spille fort i lengderetningen hver gang anledningen byr seg.

2: På sitt beste viste Vaduz seg som et ballsikkert lag, og som har spillere som kan utrette noe med kula i beina. Derfor blir det viktig at Oddegutta stenger ned rom, og spesielt da sentralt. Tette markeringer og korte avstander er et nøkkelord.

3: Spiller Sigurd Haugen?

Hvem er FC Vaduz?

Fussball Club Vaduz er en klubb fra byen Vaduz, hovedstaden i fyrstedømmet Liechtenstein. Klubben eies av fyrstefamilien, og spiller sine hjemmekamper på Rheinpark stadion, som sjeldent fyller sine 7.584 seter. Roland Vrabec ble 6. mars sparket fra stillingen som hovedtrener for FSV Frankfurt, men trengte ikke vente lenge på nytt arbeidet. Bare to uker senere trådte han til som hovedtrener for fyrsteklubben, på en rullende kontrakt.

Som alle andre Liechtensteinske klubber så deltar de i det sveitsiske seriesystemet. I motsetning til andre eksilklubber (som Swansea og Monaco) har laget kun en gjestestatus i den sveitsiske ligaen, som betyr at de ikke kan delta i internasjonale konkurranser på vegne av Sveits. Hvis de for eksempel vinner ligaen, så kan de likevel ikke delta i Champions League eller Europa League. Den eneste muligheten de har til å delta i førstnevnte, er å vinne Europa League eller Champions League. Klubben deltar i Europa League fordi de vinner den Liechtensteinske cupen stort sett hvert år.

Det kan ha noe med at de også er den eneste profesjonelle klubben i Liechtenstein. Ingen andre lag er i nærheten. Tallenes tale er klare, og i de ti siste cupfinalene har Vaduz til sammen slått alle andre 50 – 6!

Vaduz ble stiftet 14. februar 1932. Den historiske førstesesongen ble spilt i Voralberger Football Association, men fra og med den påfølgende sesongen har de deltatt i det sveitsiske seriesystemet. Der rotet de frem til millenniumet i lavere divisjoner.

I 2001 rykket laget opp til Swiss Challenge League (nivå to), og laget satset hardt på å nå det øverste nivået så fort det lot seg gjøre. Ved flere anledninger var de svært nære, men det skulle likevel ta noe tid før det skjedde. Først 12. mai 2008 ble opprykket sikret, noe som betød at de ble den første Liechtensteinske klubben på sveitsisk toppnivå noensinne.

Det ble med én sesong i toppen, og det gikk rett ned igjen. Siden den gang har laget stort sett kjempet på nivå to, men med sporadiske turer til Basel, Grashopper, og Zûrichs lekegrind. Sesongen 2016-17 ble spilt på øverste hylle, men som kjent endte det med nedrykk.

Meritter:

Liechtenstein Cup: 45 (1949, 52-54, 56-62, 67-71, 74, 80, 85, 86, 88, 90, 92, 95, 96, 98-2011, 13-17)

Det er nok ikke mange navn som lyder kjent, men det er likevel enkelte nåværende og tidligere Vaduz-spillere som spiller opp til bjelleklang hos enkelte. Vi gjør hvertfall et forsøk! Franz Burgmeier, Sandro Burki, Dusan Cvetinovic, Steve Gohouri, Markus Neumayr, Armando Sadiku, Yann Sommer og Manuel Sutter er alle menn som har gjort seg mer eller mindre bemerket. Ingen oddere har såvidt vi vet spilt for FCV.

Første kamp

Dette er det andre oppgjøret mellom lagene … det første ble spilt sist torsdag.

Sesongen så langt

Etter tre sesonger i den øverste ligaen, så måtte altså laget ta turen ned etter den nylig avsluttede sesongen. Men som ved tidligere anledninger så vil de nok satse hardt på å rykke rett opp igjen. De vil nok være nøye på å stramme igjen bakover, for det rant inn mål mot rødtrøyene. 78 baklengs gir hele 2,2 pr. kamp, og såntno blir det fort nedrykk av.

De siste ukene har dog vært mer oppløftende for laget fra mikrostaten. De slo som ventet Bala Town i første kvalifiseringsrunde (2-1 borte og 3-0 hjemme), mens Luzern ble holdt til 2-2. Tøffere var det mot FC Thun og St. Gallen 2, hvor det ble tap med henholdsvis 1-3 og 1-2.

Utilgjengelige spillere

Fredrik Nordkvelle er usikker. Ellers så skal alle være klare.

Sorry, vi sliter litt med Liechtenstein-tysken.

Neste kamp

Hvis vi går videre, så blir GNK Dinamo Zagreb neste motstander. Første kamp går 27. juli på Maximir, Zagreb.

Dommer

Aleksandar Vasic

Til slutt

Vi fikk med oss et godt resultat fra Liechtenstein, og går med rette inn i dette oppgjøret som favoritter. Vaduz er et brukbart fotballag, men hjemme i Skien så skal Oddegutta være hakket bedre.

Kampstart er torsdag 20. juli kl. 19.00. Før kampen ønskes du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpner kl. 16.00. Her kan alle over 18 år tre inn, og nyte stemningen sammen med andre sorte og hvite sjelevenner.

Kommende turer

SarpsborgOdd Cup

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd