Før kampen: Odd – Viking

Vi inntar lukten av Falkum!

Endelig hjemmefest igjen! Etter flere oppgjør utenfor egen grind, så er det nok en gang på tide å spille ball på Falkum. Første motstander ut er Viking.

Tre sentrale punkter

1: Rafik Zekhnini er endelig tilbake på matta. Hva kan han bidra med etter en så lang pause?

2: Viking har så langt møtt overkommelige motstandere. Hvordan vil de klare seg med ny trener mot en medaljekandidat?

3: Holder gutta nullen mot elitemotstand for første gang i år?

Hvem er Viking?

Viking, en forhenværende storklubb, holder til på Jåttåvågen, relativt nøyaktig midt mellom Stavanger og Sandnes sentrum. Der har de holdt til siden 2004, da de byttet ut gamle og nedslitte Stavanger Stadion til fordel for et moderne anlegg som ved de fleste anledninger er nærmere tomt enn fullt. Laget trenes av Ian Burchnall.

Så tidlig som 10. august 1899 ble det blåst liv i en ny fotballklubb kalt Viking. Selv om laget for det meste bestod av utbrytere fra den lokale roklubben maktet de ikke å markere seg nevneverdig på nasjonalt plan før 30-tallet. Unntaket er cupen i 1925, da det ble tap i semifinalen. I det påfølgende tiåret gjorde siddisene det skarpt, og gikk langt i cupen ved flere anledninger.

Krigen tæret hardt på Viking, og flere nøkkelspillere ble aldri mer å se i kamp. Men laget reiste seg raskt, og allerede i 1947 var de klare for ny cupfinale. Men denne gangen ble Skeid for sterke. På 50-tallet slo laget ut i full blomst. Deres første cupmesterskap ble hentet i 1953, da Lillestrøm måtte kapitulere. Fem år senere ble de seriemestere for første gang, og året etter ble det andre cupmesterskapet sikret. Dette brygget for noe stort, men det følgende tiåret ble i så måte et stort antiklimaks. Først etter 1970 slo de til. De hanket inn seks seriemesterskap og ett cupgull, men i 1986 var det slutt. Selv med en rekke kjente spillere på laget var resultatene svake, og Viking måtte ta turen ned.

Dette var ikke godt nok, og sterke krefter ble satt i sving. To sesonger senere kjempet laget om opprykk, og en overtidsscoring mot Vard Haugesund sendte laget rett opp igjen. På det tidspunktet var dyre personer som trener Benny Lennartsson og spiller Kjell Jonevret hentet inn. Og det skulle ikke stoppe der: For sesongen etter var et nytt cupgull innkassert, og i 1991 hentet de inn lagets foreløpig siste seriegull. Viking lå i toppen av tabellen stort sett hvert år på nittitallet, men Rosenborgs dominans sørget for at det edleste metallet uteble på den fronten.

Rundt millenniumsskiftet ble Lennartsson igjen hentet inn, noe som resulterte i en ny cupfinale. Den ble som kjent tapt mot Odd, men de fikk sin revansj året etter, da Bryne ble for små på Ullevaal. De siste 14 årene har laget satset hardt, men uten å ha nådd helt opp.Men de har hatt gleden av å benytte seg av mange av landets beste spillere. Blant andre kan vi nevne Erik Nevland, Toni Kallio og Thomas Myhre. Oddere med fartstid i vestlandsklubben er Ronny Deila, Christian Flindt-Bjerg, Rune Almenning Jarstein, Peter Kovacs, Erik Pedersen, Jone Samuelsen, og Bengt Sæternes.

Første kamp

Den første gangene lagene møttes i vennskapelig sammenheng, var 26. mars 1995. Den gangen var det to lag med vidt forskjellige forutsetninger, noe resultatet bar preg av. Mario Jadonic og Vetle Odden scoret for Odd, men det hjalp lite da Viking sendte åtte baller bak Odds sisteskanse.

Den historiske duellen

Heldigvis er det historiske oppgjøret noe festligere enn det den første treningskampen ble. Dog er det dagens gjester som fører an. Med sine 110 mål og 33 seire har de en god ledelse, men gutta kryper innpå. Oddrane er ubeseiret på de syv siste oppgjørene, og av disse har tre endt med Oddeseier.

Forrige oppgjør

Forrige gang Oddrane tok til Stavanger i vennskapelig medfør, var 2. april 2007. Lagene hadde endt på samme poengsun den foregående sesongen, men Vikings famøse 5-0-kamp mot Brann sørget for at det ble Odd som måtte ut i kvalik. Heldigvis gikk de to oppgjørene overraskende bra.

Det var ikke en spesielt spenstig forestilling som ble servert på Viking Stadion. Men en døgnvill og sovetablettknaskende Fernando de Ornelas feilet ikke da han var alene med keeper etter 15 minutter. Det var stort sett det som skjedde i den første omgangen.

Heller ikke etter hvilen evnet lagene å heve hvilepulsen, men en ivrig pipeblåser bidro heldigvis med noe. Om det var berettiget eller ei vites ikke idag, men lagene fikk hvertfall hvert sitt forsøk fra straffemerket. Og da Espen Ruud og Peter Ijeh var like sikre, så endte det med 2-1 rett vei. Dagbladet kan melde at nevnte Ruud var banens beste, mens en ganske ung kar ved navn Jone Samuelsen gjorde det skarpt for Viking.

Sesongen så langt

Etter en noe medioker fjorårssesong måtte siddisene ta til takke med 8. plass. Det var ikke godt nok for oljebefengte rogalendinger, som sendte den nåværende Kinamillionæren Kjell Jonevret på dør.

Med ny mann bak rattet, så har Vikingene hatt en brukbar start på året. De oppsiktsvekkende resultatene har uteblitt, men laget har slått Madla (6-0), Jerv og Brodd (2-0). Kampene mot Start og Haugesund endte i poengdeling.

Utilgjengelige spillere

Odd: Sondre Rossbach og Oliver Berg er ikke med, men ellers så skal alle være klare.

Viking: Godt spørsmål

Neste kamp

Odd – Jerv

10.03.2017, kl. 15.00

Skagerak Arena

Dommer

Hvem vet?

Til slutt

Sesongen nærmer seg nå, og vi bør begynne å se serieformen snart. Laget startet lovende på La Manga, og vi har heller ikke blitt skuffet etter hjemkomsten. Gutta kommer til å møte tøffere og tøffere motstand, og dette er intet unntak. Selv om resultatene ikke har vært store, så rapporteres det at Ian Burchnall kan få til noe med blåtrøyene denne sesongen.

Kampstart er fredag 3. mars kl. 14.00.

Kommende turer

rosenborgodd

stabaekodd

vikingodd

lillestromodd

haugesundodd

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd