Før kampen: Odd – Viking

Vi plyndrer i både inn- og utland!

Men det gjør definitivt ikke søndagens motstander. For da er det Viking som tar turen til Skagerak Arena.

Tre sentrale punkter

1: Viking har ved en rekke anledninger vist at de ikke klarer å holde ut hele kampen. Mange av deres oppgjør har blitt avgjort helt på tampen, og som regel i deres disfavør. Derfor må gutta være tålmodige, for mulighetene vil komme!

2: Det er store utskiftninger i gjestenes spillerstall. Hvilken betydning vil det få?

3: Spiller Rafik Zekhnini?

Hvem er Viking?

Viking, tidligere Rogalands stolthet, nå bare Stavangers stolthet, holder til på Jåttåvågen, relativt nøyaktig midt mellom Stavanger og Sandnes sentrum. Der har de holdt til siden 2004, da de byttet ut gamle og nedslitte Stavanger Stadion til fordel for et moderne anlegg som ved de fleste anledninger er nærmere tomt enn fullt. Laget trenes av Ian Burchnall, etter at Kjell Jonevret fikk fyken etter fjorårets sesong.

Så tidlig som 10. august 1899 ble det blåst liv i en ny fotballklubb kalt Viking. Selv om laget for det meste bestod av utbrytere fra den lokale roklubben maktet de ikke å markere seg nevneverdig på nasjonalt plan før 30-tallet. Unntaket er cupen i 1925, da det ble tap i semifinalen. I det påfølgende tiåret gjorde siddisene det skarpt, og gikk langt i cupen ved flere anledninger.

Krigen tæret hardt på Viking, og flere nøkkelspillere ble aldri mer å se i kamp. Men laget reiste seg raskt, og allerede i 1947 var de klare for ny cupfinale. Men denne gangen ble Skeid for sterke. På 50-tallet slo laget ut i full blomst. Deres første cupmesterskap ble hentet i 1953, da Lillestrøm måtte kapitulere. Fem år senere ble de seriemestere for første gang, og året etter ble det andre cupmesterskapet sikret. Dette brygget for noe stort, men det følgende tiåret ble i så måte et stort antiklimaks. Først etter 1970 slo de til. De hanket inn seks seriemesterskap og ett cupgull, men i 1986 var det slutt. Selv med en rekke kjente spillere på laget var resultatene svake, og Viking måtte ta turen ned.

Dette var ikke godt nok, og sterke krefter ble satt i sving. To sesonger senere kjempet laget om opprykk, og en overtidsscoring mot Vard Haugesund sendte laget rett opp igjen. På det tidspunktet var dyre personer som trener Benny Lennartsson og spiller Kjell Jonevret hentet inn. Og det skulle ikke stoppe der: For sesongen etter var et nytt cupgull innkassert, og i 1991 hentet de inn lagets foreløpig siste seriegull. Viking lå i toppen av tabellen stort sett hvert år på nittitallet, men Rosenborgs dominans sørget for at det edleste metallet uteble på den fronten.

Rundt millenniumsskiftet ble Lennartsson igjen hentet inn, noe som resulterte i en ny cupfinale. Den ble som kjent tapt mot Odd, men de fikk sin revansj året etter, da Bryne ble for små på Ullevaal. De siste 14 årene har laget satset hardt, men uten å ha nådd helt opp.

Men de har hatt gleden av å benytte seg av mange av landets beste spillere. Blant andre kan vi nevne Erik Nevland, Toni Kallio og Thomas Myhre. Oddere med fartstid i vestlandsklubben er Ronny Deila, Christian Flindt-Bjerg, Rune Almenning Jarstein, Peter Kovacs, Erik Pedersen, Jone Samuelsen, og Bengt Sæternes.

Meritter:

Seriegull: 8 (1958, 72, 73, 74, 75, 79, 82 og 91).

Cupgull: 5 (1953, 59, 79, 89 og 2001).

Første kamp

Odd hadde kort tid tilbake hentet sin aller første seriemedalje, og var fire runder ut i 1951/52-sesongen. For anledningen skulle de blå vikingene fra Stavanger ta turen til Skien, for aller første gang. Det var ikke tvil om hvor favorittstempelet lå, selv om Viking heller ikke hadde gjort seg bort i fjorårssesongen.

Og det ble en jevnspilt affære på Falkum. 3.000 tilskuere bevitnet at gjestene fra vest scoret én gang, men måtte dra tomhendt hjem da to baller ble sendt over linja på motsatt side. Dermed ble begge poengene hjemme i Skien, noe som bidro til det som ble nok en god Odd-sesong.

Den historiske duellen

Viking er et stykke unna det man kan kalle for en favorittmotstander. 55 ganger har lagene kjempet om poeng, og ved majoriteten av anledningene har dagens gjester triumfert. 26 seire står de med, i kontrast til Odds 16. Det har blitt scoret en god del mål i disse oppgjørene; i snitt 2, 7 pr. kamp.

Hjemme på Falkum er lesningen heldigvis en anelse lystigere. 27 av oppgjørene har blitt spilt her, og det er gutta fra Telemark som har overtaket. For der elleve trepoengere har funnet seg til rette i Ibsens fødeby, har bare bi triumfer sklidd inn i oljebyen. Majoriteten av Odds eskapader har funnet sted etter det siste opprykket, da fire av åtte hjemmeoppgjør har endt med seier rett vei.

Forrige oppgjør

Sesongen 2016 hadde såvidt bikket halvspilt, da det 24. juli var duket for et oppgjør mellom tabellens nr. to og seks. Oddrane hadde hatt en svært oppløftende vårsesong, og hadde fortsatt henk på trønderne. Heller ikke Vikingene kunne se seg særs misfornøyd med tingenes tilstand, og så at de fortsatt kunne utfordre en medaljeplass.

Det var hjemmelaget som tok grepet fra start, og vikingene befant seg sjeldent på Odds banehalvdel. Allerede etter to minutter kunne gutta fått en stor sjanse, men Oldrup Jensens nær geniale gjennombruddspasning ble femten milimetre for lang.

Selv om ballinehavet var stort, så ødela presisjonen på den siste tredelen for Odd. Fint lite ble skapt den første halvtimen, og først etter 34 minutter skjedde det noe av nevneverdig art. Rafik Zekhnini ble spilt igjennom, og kunne prøve lykken mot Iven Austbø. Men uselvisk som han var så han at Occean sto på blank kasse. Ball ble leve …. forsøkt levert. Pasningen til Olly var dessverre av det svake slaget,og sisteskansen plukket enkelt opp ballen.

Men vi skulle dog ikke vente lenge på første nettkjenning. Ut av intet kom den. Og mot spillets gang. Etter 40 minutter kom Viking frem på venstrekanten. Ballen ble etter noe om og men spilt inn i boksen, der den ble møtt av Abdisalam Ibrahim. Nykomlingen var kald, og flikket kula forsiktig forbi Rossbach, og ned i hjørnet. En skikkelig nedtur dette, etter å ha dominert hele omgangen.

Den noe ufortjente ledelsen kunne blitt tatt tilbake bare sekunder senere. I et påfølgende angrep fikk en feilvendt Fredrik Nordkvelle ballen på 14 meter. Stridsklevgutten tverrvendte, og sendte prosjektilet i retning nærmeste stolperot. Dessverre er det ikke ofte Vikings keepere presterer godt for tiden, men denne gangen var Austbøs fingertupper nok til å vippe ballen inn i stanga og bort fra mål.

Det var åpenbart to tente lag som kom ut etter pausepraten, for duellene var både tette og ufine. Flere fikk seg en lekse av dagens pipeblåser, uten at gule kort ble delt ut.

Omgangens første store mulighet materialiserte seg kun fem minutter ut i omgangen. En Grøgaard-corner ble truffet av Occean på ti meter, som fikk stå helt alene. På sedvanlig vis var Austbø fullstendig malplassert, men denne gangen på et vis som gjorde at han kunne blokkere avslutningen. Er det slikt som kalles uhell i hell?

Men gutta ga seg ikke, og jaktet utligning. Vi husker vel alle Pelles kanon for noen år tilbake, og man skal ikke se bort fra at stopperkollega Fredrik Semb har studert dette klippet. For etter 53 minutter tok han steget frem, og fikk ballen på 35 meter. Han klargjorde kula for sammenstøt, og banket til. Ballen føyk inn nede ved nærmeste stolpe, og en sprellende Austbø kunne bare høre suset fra skuddet.

Både Odd og Viking ville mye etter utligningen, men det ble stort sett med nesten i begge ender. Samuel Adegbenros skudd fra 20 meter strøyk krysstanga, mens Espen Ruuds frispark fra samme distanse gjorde det samme.

Det betød ikke at vi hadde sett dagens siste nettkjenning! Drøyt 12 minutter før slutt ble Odd tildelt et hjørnespark, som Thomas Grøgaard ruslet ut for å ivareta. Kragerøgutten tok sats, og servet. Inne i boksen ventet Occean, som i sin streven for å nå ballen måtte kjempe mot hobbybryteren Karol Mets. Motstanden ble mesterlig overvunnet, og kanadieren kom først på legget. Ball endret bane: Ned i bakken, og opp i nettak. Keeper fortvilte, og Olivier jublet.

Gleden kunne fort blitt kortvarig, for to minutter senere fikk Bjørn Daniel Sverrisson fritt spillerom i Odd-boksen. Han dro av et par mann, og klasket læret i krysstanga bak en fastfrosset Rossbach. Han hadde selvsagt full kontroll.

Dessverre varte ikke kontrollen kampen ut. Bare sekunder før slutt var det Patrick Pedersens tur til å befinne seg i Sverrissons posisjon, og denne gangen ble skuddet satt to knepp til høyre. Dansken klistret ballen opp i krysset, og uten tid igjen til mer spill betød det at to poeng glapp rett før tiden rant ut.

Sesongen så langt

Før sesongen var det klart at dette kom til å bli en tøff sesong for siddisene, og de har som sådan ikke gjort spådommene til skamme. For første gang på lenge så er de seriens desiterte jumboer, og mye skal skje om de ikke spiller OBOSliga neste år.

Samtidig skal det sies at det er bedring å spore etter de siste kampene. Mange av oppgjørene har vært jevne, men som regel blitt tapt i sluttminuttene. I løpet av de fem siste kampene har de raket med seg én seier (2-1 mot Kristiansund), 1-1 mot Haugesund og Sogndal, og tap mot Lillestrøm (1-0) og Molde (3-2).

Utilgjengelige spillere

Thomas Grøgaard og Fredrik Nordkvelle er ikke med, men ellers skal alle være klare.

For gjestene er Karol Mets suspendert, men bortsett fra det så er alle med.

Neste kamp

Odd – FC Vaduz
20.07.2017, kl. 19.00
Skagerak Arena

Neste eliteseriekamp:

Odd – Sogndal
06.08.2017, kl. 18.00
Skagerak Arena

I faresonen:
Odd: To gule: Pape Pate Diouf, Olivier Occean og Riku Riski.
SIL: To gule: Victor Grodås, Johan Hove, Eirik Schulze og Kjetil Wæhler.

Dommer

Kristoffer Hagenes

Til slutt

Dette er en kamp som må vinnes. Det er ingen vei utenom, for hvis vi skal kunne kalle oss et topplag, så skal dette Vikinglaget slås.

Kampstart er søndag 16. juli kl. 18.00. Før kampen er du som alltid velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 15.00. Her kan du kose deg med gode burgere og noe godt i glasset (begge valgfritt, naturligvis), sammen med stemningen på Norges triveligste supporterpub.

Kommende turer

SarpsborgOdd Cup

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd