Før kampen: Odd – Viking

Vi spiller kampene våre til avtalt tid.

Så ble det et kort eventyr i år. Selv om gutta disket opp med en utmerket 2. omgang mot PAS, så ble kampen i Hellas på mange måter avgjørende. Men den iherdige innhentingen gjør at vi forsvant ut med flagget på topp! For på torsdag var det igjen gøy å se på Oddegutta. Tempoet var høyt, og på kantene herjet Rafik og Bentley. Det er noe vi må ta med videre, når vi nå skal kjempe om vårt aller første seriemesterskap.

På søndag tar Viking turen til Skien, til det som blir et interessant oppgjør på øvre halvdel. Jeg tror vikingene kommer med dette laget: Iven Austbø – Kristoffer Haugen, Karol Mets, Joachim Jørgensen, André Danielsen – Zymer Bytyqi, Michael Haukås, Bjørn Daniel Sverrisson, Abdisalam Ibrahim, Claes Kronberg – Patrick Pedersen. Dette er et lag som liker å finne sine raske angripere i bakrom. Derfor blir det viktig at våre stoppere faller av, samtidig som at ballfører i mellomleddet stenges av, mye med hjelp fra vårt anker. Da skal mye være gjort.

Offensivt, så vil det i stor grad handle om å bygge på andreomgangen mot PAS. Hvis tempoet og spillvendingene går så fort, så vil Vikings noe temposvake sentrallinje få problemer med forskyvningen. Vi vil da få rom enten sentralt eller på kantene, og disse må utnyttes. Om backene gjør jobben sin offensivt, samtidig som at indreløperne og motsatt kant tar rommene rundt midtspiss, så kan dette bli svært interessant.

Om Viking

Viking, tidligere Rogalands stolthet, nå bare Stavangers stolthet, holder til på Jåttåvågen, relativt nøyaktig midt mellom Stavanger og Sandnes sentrum. Der har de holdt til siden 2004, da de byttet ut gamle og nedslitte Stavanger Stadion til fordel for et moderne anlegg som ved de fleste anledninger er nærmere tomt enn fullt. Laget trenes av Kjell Jonevret, noe som har vært tilfellet siden 19. juni 2012.

Stadion Viking Stadion

Så tidlig som 10. august 1899 ble det blåst liv i en ny fotballklubb kalt Viking. Selv om laget for det meste bestod av utbrytere fra den lokale roklubben maktet de ikke å markere seg nevneverdig på nasjonalt plan før 30-tallet. Unntaket er cupen i 1925, da det ble tap i semifinalen. I det påfølgende tiåret gjorde siddisene det skarpt, og gikk langt i cupen ved flere anledninger.

Krigen tæret hardt på Viking, og flere nøkkelspillere ble aldri mer å se i kamp. Men laget reiste seg raskt, og allerede i 1947 var de klare for ny cupfinale. Men denne gangen ble Skeid for sterke. På 50-tallet slo laget ut i full blomst. Deres første cupmesterskap ble hentet i 1953, da Lillestrøm måtte kapitulere. Fem år senere ble de seriemestere for første gang, og året etter ble det andre cupmesterskapet sikret. Dette brygget for noe stort, men det følgende tiåret ble i så måte et stort antiklimaks. Først etter 1970 slo de til. De hanket inn seks seriemesterskap og ett cupgull, men i 1986 var det slutt. Selv med en rekke kjente spillere på laget var resultatene svake, og Viking måtte ta turen ned.

Dette var ikke godt nok, og sterke krefter ble satt i sving. To sesonger senere kjempet laget om opprykk, og en overtidsscoring mot Vard Haugesund sendte laget rett opp igjen. På det tidspunktet var dyre personer som trener Benny Lennartsson og spiller Kjell Jonevret hentet inn. Og det skulle ikke stoppe der: For sesongen etter var et nytt cupgull innkassert, og i 1991 hentet de inn lagets foreløpig siste seriegull. Viking lå i toppen av tabellen stort sett hvert år på nittitallet, men Rosenborgs dominans sørget for at det edleste metallet uteble på den fronten.

Rundt millenniumsskiftet ble Lennartsson igjen hentet inn, noe som resulterte i en ny cupfinale. Den ble som kjent tapt mot Odd, men de fikk sin revansj året etter, da Bryne ble for små på Ullevaal. De siste 14 årene har laget satset hardt, men uten å ha nådd helt opp.Men de har hatt gleden av å benytte seg av mange av landets beste spillere. Blant andre kan vi nevne Erik Nevland, Toni Kallio og Thomas Myhre. Oddere med fartstid i vestlandsklubben er Ronny Deila, Christian Flindt-Bjerg, Rune Almenning Jarstein, Peter Kovacs, Erik Pedersen, Jone Samuelsen, og Bengt Sæternes.

Head to head

Helt siden 1951 har Odd vært på tokt i oljens farvann. Hele 53 oppgjør av det poengmessige slaget har blitt spilt siden da, og det er dessverre emirat-kameratene som kan skilte med de peneste tallene. For der Odd har vunnet 16 ganger, står Viking med 25 triumfer. Noe jevnere er det i målprotokollen, der dagens gjester leder 75-66. Hjemme i Skien er det de eldste vikingene som har overtaket. 26 kamper har blitt spilt her, og av disse har Heltene vunnet elleve. Seks kamper har endt med poengdeling, mens de tilreisende har ni røverier bak seg. Totalt 74 nettkjenninger har gjort seg gjeldende på Falkum, hvorav disse fordeler seg 38-36 i telemarkingenes favør.

Forrige oppgjør

23. august 2016 var det duket for kamp av det hverdagslige slaget, mellom et annet oppgjør av mer internasjonal karakter. Viking tok turen til Falkum, til det som skulle bli en viktig kamp i medaljestriden.

Vikingene fikk et lite grep i innledningen, uten at brodden var særlig tilstede. Oddegutta kom mer med etterhvert, og skapte den første skikkelige muligheten. Etter 13 minutter fikk Bentley sjansen fra avstand, men prosjektilet passerte en halvmeter over krysset.

Og det var Oddegutta som skulle stå for de interessante incidentene. Rett før de første 20 minuttene ble passert, fant Bentley Nordkvelle i boksen. FredN sendte kula i kassas spesifikke retning, men uheldigvis fikk en viking såvidt kastet skrotten foran.

Hjemmepresset vedvarte, og etter 32 minutter betalte det seg. OllyO plukket opp en løs pasning, og stormløp mot Iven Austbø. Sistnevnte reddet førstnevntes forsøk, men da O2 plukket opp returen og trillet den videre til FN, så var veien kort til mål.

Spillet bølget frem og tilbake etter nettsuset, og begge lag fikk sine sjanser. Men da ingen av disse ble utnyttet, så sto det 1-0 til halvtid.

Det skjedde ikke stort de neste 15 minuttene, og kampen bar nok preg over at Kong Sol var i strålende humør denne dagen. Først etter 70 minutter skjedde det noe av interesse. Nordkvelle spilte igjennom Occean på kanten, og ballen ble slått i en perfekt kurve mellom stoppere og keeper. På bakre ventet leiesoldat Pappa, som målsikkert headet ballen mot kassa. Nettsus var i emning, men ble dessverret forhindret av en god redning.

Tempoet var ikke all verden, og Oddegutta trillet ball i bakre rekker. Bentley forsøkte seg etter 82 minutter med et langskudd, men igjen vartet Vikings sistemann opp med en kvalifisert redning. Det hele ebbet ut med en kontrollert, men viktig, triumf til Oddegutta.

Vikings form

Viking er kjent som topplaget som ikke ligger i toppen, men fjoråret viste at de har noe på gang. I år er målet å bygge på den oppløftende femteplassen, og dette er lagets fem siste kamper:

22.05: Lillestrøm – Viking 1-2

29.05: Viking – Bodø/Glimt 2-0

03.07: Molde – Viking 0-1

09.07: Viking – Strømsgodset 0-1

16.07: Haugesund – Viking 4-1

Totalt sett er dette en periode Viking har kommet ganske ut av. Det scores lite mål, men gjerrigheten bak har vunnet ni poeng. De viser at de kan slå gode lag, selv om tapene har kommet mot det som må betegnes som medalekandidat og -outsider. Dog må scoringsfrekvensen opp, om de skal kunne tre opp på et podium etter sesongslutt.

Skader og karantener

Jone Samuelsen fikk en liten kjenning mot PAS Giannina, men blir mest sannsynlig klar. Ellers er troppen fulltallig, inklusive Riku Riski og Stefan Mladenovic.

Viking stiller alle mann alle.

Neste kamp

Neste tippeligakamp:

Odd – Brann, søndag 31. juli kl. 18.00

I faresonen:

Odd: Fire gule: Fredrik Oldrup Jensen. To gule: Lars-Kristian Eriksen og Jone Samuelsen.

Brann: To gule: Daniel Braaten, Vadim Demidov, Sivert Heltne Nilsen, Remi Johansen, Ruben Kristiansen og Deyver Vega.

Dommer

Trygve Kjensli

Til slutt:

Etter et lite feilskjær, så skal tippeligatoget opp på sporet igjen. Det som skjedde i Bodø er glemt, og på hjemmebane lukter det tre poeng av gutta! Samtidig møter vi et annet topplag som må begynne å vinne igjen. Kjell Jonevrets menn øyner en skalp, og kommer til å gjøre det vanskelig for oss. Her må det trykkes til, skal vi sikre oss tre poeng!

Kampstart er søndag 24. juli kl. 18.00. Som alltid ønskes du velkommen på Fort Falkum, hvor dørene åpnes kl. 15.00. Om du har fylt 18 år, så kan du bli med på en trivelig oppladning i ekte Odd-stil! Vi får blant annet besøk av Frode Johnsen, som sammen med aktuelle gjester guider deg gjennom mange av kampens interessante emner.

Kommende bortekamper

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

7. august: Start – Odd

Pris: se turinfo

Turinfo: her

Online påmelding: her(direktebuss) og her(overnatting)

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.