Før kampen: PAS Giannina – Odd

Hvem gidder å slikke sol i Hellas?

Dette var lett, var det ikke? Nei dæven, søndagens første omgang er utvilsomt noe av det bedre vi har sett på Falkum de siste årene! Kula fikk virkelig fart på seg, mye takket være to kanter som var i fyr og flammer. Både Bentley og Zekhnini herjet, og gav seg selv carte blanche mot de stakkars ofrene backene. Dere fortsetter vel med det på torsdagen?

Da venter PAS Giannina i Hellas. Grekerne har nå hatt sommerferie, og skal for første gang tilbake på jobb. I den siste serierunden stilte de med dette laget: Kostas Peristedis – Alexandros Michail, Thodoris Berios, Andi Lila, Andraz Struna – Leonardo Koutris, Themistoklis Tzimpoulos – Stavros Tsoukalas, Evripidis Giakos, Noe Acosta – Brana Ilic. Jeg har sett svært lite av dette laget, så jeg skal være forsiktig med å utbasunere lagets styrker og svakheter. Men det kan se ut til at de sliter i lufta, og har et markeringsspill som er så som så. Det bør gutta i så fall utnytte, og den siste kampen tatt i betraktning så tror jeg ikke det blir noe problem.

Om PAS Giannina

PAS Giannina kommer fra byen Ioannina, hovedstaden i regionen Epirus, vest i Hellas. Der spiller de sine hjemmekamper på Zosimades, som på sitt fulleste involverer omtrent 7.500 grekere. Laget trenes av Giannis Petrakis.

Zosimades (PAS Giannina)

I 1966 gikk de to lokale klubbene AO Ioanninon og PAS Averof sammen, for å skape en maktfaktor på regionalt og nasjonalt plan. Det var en høy ambisjon, og det tok noe tid før klubben kom nær dette målet. PAS debuterte i toppdivisjonen i 1974, og ble en markant skikkelse de påfølgende sesongene. Blåtrøyene hold seg i toppen i ti sesonger, før de måtte ta turen ned etter play-off i 1984.

PAS mistet mange sentrale spillere etter nedrykket, og klarte ikke å svare tilfredsstillende på nedrykket. Ja, de spilte én og annen sesong i toppen, men 1997 ble bunnen nådd. For aller første gang i klubbens historie måtte de ned på nivå tre, men der ble de værende i bare én sesong. Deretter gikk det fort for laget fra Ioannina. Den påfølgende sesongen endte de på 4. plass, og året etter kunne de nok en gang menge seg med eliten i landet.

Men midt opp i all jubelbrusen, ventet en potensiell klubbknusende krise. Laget slet med å henge med sportslig, og var ute på en real økonomisk bærtur. Det greske forbundet bestraffet klubben med et poengtrekk på hele 90, noe som naturligvis betød nedrykk. Nedturen stoppet ikke der, og den påfølgende sesongen var de klare for nok et kjennskap med nivå tre. Denne gangen måtte blåtrøyene bruke to år på å forlate nivået.

I 2009 klarte de igjen å nå toppen, og siden den gang har laget holdt seg der. PAS kvalifiserte seg for første gang til Europa League i 2012-13-sesongen, men mistet plassen på grunn av manglende lisensiering. De har nå fått et nytt forsøk denne sesongen, ettersom at Panionios ikke klarte å oppfylle sine krav.

PAS er ikke verdens mest kjente klubb, men de har hatt noen kjente navn på blokka. Noen vil nok nikke gjenkjennende til Ibrahima Bakayoko, Derek Decamps og Dennis van Wijk. Ingen Oddere har prøvd seg for grekerne.

Head to head

Dette er det første møtet mellom lagene.

Forrige oppgjør

Derav ingen tidligere oppgjør.

Europaligaens gang

Laget går rett inn i 2. kvalikrunde, og har følgelig ikke spilt tidligere kamper.

PAS’ form

PAS har etablert seg som et av de bedre lagene i landet, og har vist seg å være en hard nøtt for flere storlag. Dette er lagets fem siste kamper.

21.03: PAS – Panionios 1-1

03.04: Levadiakos – PAS 1-1

10.04: PAS – Platanias 2-0

17.04: Xanthi – Pas 0-1

05.07: APOEL – PAS 2-1 (Treningskamp)

De fire første kampene er seriekamper, mens den siste er en treningskamp. PAS avsluttet sesongen sterkt, og resultatene mot Xanthi og Panionios er gode. Men dette er lenge siden, så det er vanskelig å si hvordan ståa er nå.

Skader og karantener

På barneskolen ble jeg fortalt at jeg skrev helt gresk, men noe sier meg nå at det kanskje ikke er tifellet likevel. Pass.

For Odd er Jone Samuelsen usikker, men ellers skal alle være klare.

Neste kamp

Bodø/Glimt – Odd, søndag 17. juli kl. 18.00

Aspmyra stadion

Returoppgjøret går 21. juli kl. 19.00.

Dommer

Kan vi prøve uten?

Til slutt:

Det er på torsdag grunnlaget legges for avansement. Med et godt resultat i sekken, så kan returoppgjøret hjemme i Skien bli en trivelig affære. Men vi møter et lag som aldri har deltatt i Europa, og vi vet ikke hva disse vil stille med. Som førstegangsreisende kan man plutselig spille over evne, eller la anledingen ta styringen. Mot dette laget, som har jevnlige passiarer mot lag som Olympiakos og Panathinaikos, så kan vi anta at de heller mot det første.

Vi møter et lag som er vant til tøffe tak, på vanskelige arenaer. Dette er ikke smågutter, som lar seg blende av en debut i Europa League. Sannsynligvis tvert imot! Vi må hvertfall ikke tro det, for da blir dette alt annet enn en tur i parken.

Kampstart er torsdag 14. juli kl. 21.00 (20.00 norsk tid). Dessverre blir det sannsynligvis ikke charterfly, men vi håper at så mange som mulig tar turen ned til solkystens innland. Om du klikker deg inn på denne lenken, så kan du avtale reise, opphold, møteplasser og alt annet som angår kmapen.

Med mindre TV2 skulle få rettighetene til kampen, så kan vi dessverre ikke vise kampen på Fort Falkum.

Kommende turer

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

7. august: Start – Odd

Pris: se turinfo

Turinfo: her

Online påmelding: her(direktebuss) og her(overnatting)

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.