Før kampen: pors – Odd

På tide å dele ut litt porsedeng!

Onsdag skjer det igjen … er du klar for å se Odd avskilte smurfene fra vessia?

Tre sentrale punkter

1: Odd skal enkelt og greit være bedre på alle mulige måter.

2: Se punkt 3.

3: Se punkt 1.

Hvem er?

Et sted i Porsgrunn finnes det et lag, er det noen som sier. Dem sier de er oppkalt etter en blomst, men hverken i Eliteserien, OBOS-ligaen eller i Postmord-ligaen finner vi blåklokkere, løvetenner eller det var i grunn alle blomstene vi kjenner til. Så hva vet vel vi.

Neidaaa. Pors skarem visst hete. Stadion skarem visst ha au, og den skal visstnok i teorien kunne ta imot 5.000 mennesker. Vi tviler på at den grensen noen gang er testet, men for all del. Hva trenern heter har vi glemt.

Boka sier at laget ble stiftet i 1905. Som nesten alle andre fantasiløse dverger på den tiden, så stjal de rundhåndet navn fra et annet lag, men ikke Odd som halve landet kalte seg i de tider (Hei Rosenborg, Start, Oslo-Odd, Odd fra Kampen og Brodd. Noen nevnt, mange glemt), men Lyn. Av alle navn, noe som både Oslo-liinere og Gjøsprit/Lyyyn ikke likte særlig mye. Vi skjønnerem godt vi.

I 1914 eller deromkring skiftet laget navn til pors, og deretter til pors Grenland 80 år senere. Klubben har i de fleste tider rota rundt i lavere divisjoner, og den eneste visitten i det gjeveste selskap ble avholdt i 1970. av 18 kamper ble 14 tapt. Sikkert dritmorro, det besøket der.

Siden den gang så har det stort sett gått opp og ned for laget fra vessia. De tok seg en tur opp i Adeccoligaen på midten av 2000-tallet, men er pr. idag ikke i nærheten av det samme nivået.

Selv om de er nede på nivå fire, så har de huset enkelte kjente spillere. De aller fleste i kraft av at de også har spilt for storebror fra Skien. Noen av disse navnene er Erik Pedersen, Idar Marcussen og Olof Hvidén-Watson.

Første (og forrige) cupkamp

Den første og forrige gang Odd måtte ta turen til vessia i cupslig sammenheng, var 1. mai 2013. Porsrane gjorde det for en gangs skyld ganske godt i sin 2. divisjonsavdeling, mens Oddegutta hadde startet noe skjevt i Tippeligaen.

Om det var nervene som spilte gutta et lite puss vites ikke, men det skjedde fint lite de første 30 minuttene. Men da muligheten først kom, så var det av den gedigne arten …

Pors’ Anders Haugseth stoppet Herolind Shala på ulovlig vis, og Odd ble tildelt et frispark på vertenes halvdel. Ballen ble pumpet inn i feltet, der Frode Johnsen ventet. Giganten moste alle andre i lufta, men uheldigvis sto tverrliggeren i veien. Returen endte opp hos Shala, som kunne skyte fritt. Denne gangen var det keeper Anders Gundersen som lekte vegg, men da «Lindi» fikk prøve seg på retur nr. 2 fra to meter trodde alle på nettkjenning. Den ballen forsvant ut i Frierfjorden en drøy time senere.

Oddrane ble ivrige etter denne nær scoring-opplevelsen, og trykket pors bakover. Hjemmelaget la seg svært lavt, og evnet å stange ut det meste Deilefs menn kom med. Derfor skjedde det fint lite før hvilen, annet enn en bråta med frispark som ikke førte til noenting.

Den andre omgangen startet ikke der den første sluttet. For drøyt 48 minutter ut i omgangen tusket porsrane til seg frispark i innleggsposisjon. Ballen ble curlet inn i feltet, hvor Marius Enger fikk stå skandaløst alene. Så alene at selv en pingvin kunne scoret. André Hansen kunne dessverre fint lite gjøre med avslutningen.

Pors spilte over evne de følgende minuttene, og kom til flere gode muligheter. Heldigvis var flaksen brukt opp, og avslutningsferdighetene tilbake på sedvanlig nivå. Odd fikk etterhvert mer spill, og 66 minutter ut i kampen betalte det seg.

Jone Samuelsen fikk kose seg med kula på 25 meter, og så at Håvard Storbæk var i ferd med å løpe seg fri i boksen. Med milimeterpresisjon ble pasningen avlevert, og skogens kongle fikk prøve lykken alene mot Gundersen. Sistnevnte hadde ingen mulighet på den velplasserte avslutningen.

Etter dette ble det mer og mer Odd. Både Johnsen og Samuelsen kom til store muligheter, men Gundersen var for dagen vanskelig å ha med å gjøre. Og da umuligheten vedvarte ut omgangen, så vanket det ekstraomganger på alle som sto ringside rundt treningsbanen.

Pors var knapt nok over midtbanen i ekstraomgangene. Og gang på gang var Odd milimetere unna mål, men det hjelper fint lite når disse milimeterne er på feil side. Så da oppgjøret nærmet seg slutten, ville Raymond inn i rampelyset. Fotballfrueherren gav Christoffer Riis en liten luftetur, samtidig som at han traff ballen. Utrolig nok vanket det rødt kort for jobben; noe ingen av de tilreisende forstod noenting av. Det Lassebassen gjorde er jo langt mer trivielt enn det som skjer på en hvilken som helst låvefest i de Siljanske trakter.

Men det gikk helt sikkert en faen i Oddegutta etter dette, og oppgjøret ble avgjort på best tenkelige vis …

Det ble ventet helt til det 120. minutt før Odd gjorde neste fremstøt. Gutta ble tildelt frispark i innleggsposisjon, og ballen ble pumpa inn. I boksen gjorde Anders Gundersen opp for alt godt spill tidligere i kampen, da han hoppet opp, grep og glapp ballen i nesten samme sekund. Denne ble gluppet rett ned i Morten Fevangs føtter, som med enkelthet satte bredsiden til. Ballen rullet ufortrødent inn i porskassa, og sementerte dermed både avansementet og Odds overlegenhet.

Den historiske duellen

Ved fire anledninger har de to rivalene gjort opp seg imellom i Norgesmesterskapet. Og det er en svært hyggelig historikk vi kan se tilbake på. For av fire kamper, så har Grenlands deiligste klubb vunnet samtlige. Dette gjenspeiles i målprotokollen, hvor Heltene fra Telemark leder 8-2.

Sesongen så langt

Da halve 2. divisjon skulle ned etter 2016-sesongen, så var vessialaget sjanseløse. Ned måtte de, og denne sesongen er målet å vake i toppen i den nye regionligaen. Det startet ikke oppløftende for Tommy Svindal Larsens gutter, men i det siste har de fått et løft. De fem siste kampene (inkludert cupkampen mot Fram) har blitt vunnet, og de kan nå kjenne eimen av topplagene Start 2 og Flekkerøy.

Utilgjengelige spillere

Odd stiller garantert uten Martin Broberg, Fredrik Semb, Joakim Våge Nilsen og Pape Paté Diouf. Ellers så skal de fleste være mer eller mindre klare.

Hvordan det står til hos pors vites ikke. Så lenge de får fri fra den gjengse arbeidsplass, så kan nok de fleste stille.

Neste kamp

Sandefjord – Odd

27.05.2017, kl. 18.00

Komplett Arena

Neste cuprunde spilles 31. mai.

Dommer

Adrian Bjørkhaug Gjendemsjø

Til slutt

Pors skal slås. Knuses. Moses. Bankes. Gruses. Avskiltes. Avkappes. Rundjules. Nedbetvinges. Hugges ned. Domineres. Dæljes. Denges. Fornedres.Hamres. Klabbes. Klesses. Klinkes. Knockes ned. Kvestes. Piskes. Pryles. Pulveriseres. Skamslås. Beseires.

Før kampen kan de som vil samles på Saigon Palace, som ligger vis a vis PP-senteret. Der blir det sang og morro i timene frem mot kampstart. Kl. 16.30 blir det felles opptog mot stadion. Der skal vi stå på kortsiden nærmest elva, og det blir egen inngang (ved gressbanen), og egne fasiliteter. Vi anbefaler på det sterkeste å benytte seg av kollektivtransport før og etter kampen, da pors stadion på ingen måte er dimensjonert for store folkemengder med tilhørende biler.

Kommende turer

sandefjordodd
sogndalodd

aalesund-odd