Før kampen: RBK – Odd

Seriestart!

Endelig skal ballen rulle igjen, og det er litt av en kamp vi starter med! For nok en gang er det plagiatørene fra Trondheim som skal slås i første runde.

Tre sentrale punkter

1: Det er ikke til å legge skjul på at Rosenborg overrasket noe på overgangsfronten, men spørsmålet er om det er RBK eller Trondheims uteliv som blir styrket. Bendtner er noen år unna sin livs form, og det han har vist til nå skremmer ingen.

2: Hva vil tapet av toppscorer Christian Gytkjær bety?

3: Rossbachs inntreden i generalprøven var ikke storartet, selv om han ikke måtte i aksjon ofte. Klarer Sondrepus å komme seg opp på toppnivået allerede nå? Det kan bli svært viktig om tre poeng skal hjem til Skien.

Hvem er RBK?

Bartelaget kommer fra Trondheim (et navn stjålet fra den gjengse Trond), hvor de til daglig maltrakterer Lerkendal (et navn stjålet fra den gjengse lommelerke). Der trykkes kan omtrent 21.000 trondere inn, noe som ikke er å foretrekke. Bare fordi. Kåre «bruttern»(et navn stjålet fra alle brødre) Ingebrigtsen er lagets trener, noe han har vært siden sensommeren 2014.

Forsommeren 1917 satt en guttegjeng på Rosenborg i Trondheim og kjedet seg. For å bøte på kjedsomheten stiftet de en idrettsklubb. Den skulle hete Odd, og de skulle spille i sorte og hvite drakter. Klubben deltok de første årene i lokale serier, og meldte seg inn i NFF først ti år senere. Da fikk de beskjed om å bytte navn, da det allerede var et langt mer kjent lag som het Odd. I 1932 søkte de om å få bli med i cupen, og i 1939 kom førkrigstidens store høydepunkt da Odd fra Skien tok turen til Trondheim i anledning cupens 3. runde. Den gang gikk Oddrane videre etter en solid 3-0-seier.

Trøndernes virkelige gjennombrudd i norsk fotball kom i 1960, da de i tillegg til å rykke opp til hovedserien klarte å karre seg til klubbens første cupfinale. Der ventet ingen andre enn selveste Odd. Dessverre for vår del endte det med seier til Trondheimslaget etter omkamp. Det ble med to år i toppdivisjonen i første omgang, men det skulle bare ta to år til før det neste nasjonale trofeet fant veien til Tronheim. Laget spilte seg nok en gang til cupfinalen, og denne gangen var det Sarpsborg FK som fikk unngjelde. I 1967 var RBK igjen tilbake på toppnivå, og de var ikke snauere enn at de ble det første nyopprykkede laget som vant serien. Klubben vant serien to ganger til (1969 og ’71), før det begynte å gå nedover på Lerkendal. Høsten 1977 måtte Rosenborg belage seg på spill i 2. divisjon(nivå 2). Da ble tidligere spiller og spillende trener Nils Arne Eggen ansatt for å rette opp den synkende skuta. Åtte år senere var snuoperasjonen komplett, og de kunne igjen juble for seriegull etter en høydramatisk seriefinale mot Lillestrøm. Dette var starten på det som kalles for Rosenborg-perioden i norsk fotball.

Resten er, som kjent, historie

Meritter:

Serie: 24 (1967, 1969, 1971, 1985, 1988, 1990, 1992-2004, 2006, 2009, 2010, 2015, 2016)

Cup: 11 (1960, 1964, 1971, 1988, 1990, 1992, 1995, 1999, 2003, 2015, 2016)

Supercup: 2 (2010, 2017)

UEFA Intertoto cup: 2008

Plagiatkameratene har hatt en rekke kjente spillere på plakaten. Jaime Alas, Even Barli og Tor Erik Moen er dog karer som bare huskes av de med nesa lengst nede i karsken. Det har også vært Oddere i trønderklubben. Da snakker vi om Geir Karlsen, Jan Gunnar Solli, Frode Johnsen, Torjus Hansén, Elba Rashani, Arni Gautur Arason, Trond Viggo Toresen, Bent Inge Johnsen, André Hansen, Espen Isaksen, Rune Almenning Jarstein, Tor Gunnar Johnsen og Riku Riski.

Første kamp

Den første gangen Odd tok turen til trønderland i seriesammenheng, var 3. september 1961. Vi snakker om den velkjente maratonsesongen, og Odd hadde innledet svært skuffende. Met to poeng lå laget sist, og seier mot høytflyvende trøndere hadde vært kjærkomment.

Om fighterviljen kom til syne på banen vites ikke, men det endte dessverre med et 2-1-tap. Dermed forble veien opp til trygg plass like lang, mens trønderne la press på lederlagene Fredrikstad og Lyn.

Den historiske duellen

Det er ikke til å legge skjul på at det er ett lag som har dominert den historiske duellen. Oddegutta står med seks triumfer, men det blekner med trøndernes 24. Det er kort sagt ikke mye festlig å hente her.

Forrige oppgjør

Men det vil ta lang tid før vi glemmer 23. oktober 2016 ….

Rosenborg hadde allerede vunnet Tippeligaen, men jaktet Moldes poengrekord (eller no såntno). Oddrane øynet muligheten for sølv, men måtte holde unna for lagene bak.

Og det var nok det som påvirket innledningen av kampen. Gutta fra Skien tok tak, og de var til enhver tid skrittet foran. Dog skjedde det lite foran mål, og vi må spole frem til drøye halvtimen for å finne noe av interesse.

Odd vant ballen på drøyt 30 meters hold, og kula rullet ut til Bentley. Han kikket opp, og kunne både stedfeste og treffe et prosjektil med Grenlandspalme på vei inn i boksen. 15 meter lenger fremme møttes Fredrik Norkvelle og ball, og på første touch sendte han hele bortekontigenten inn i euforiens verden. Vakkert!

Bartene hevet seg noe etter dette, og etter en tid tok de seg til å gaule etter straffe. Vi husker ikke hendelsen, men dommeren gjorde i denne situasjonen selvsagt rett. Straffe my ass, ass …

Men ledelsen skulle ikke holde lenge. Tre minutter før hviletid tusket trønderne til seg en corner, som ble svunget inn. Den endte til slutt opp hos Sondre Rosbach, som nok har hatt bedre involveringer enn ved denne anledningen. Kula glapp ut i feltet, der Bakenga sleivet ballen over streken.

Begge lag ville mye etter hvilen, og det var til tider umulig å spå neste scoring. Lagene hadde hver sin store sjanse frem til det 70. minutt, men hverken Occéan eller Gytkjær hadde marginene med seg.

Deretter skjedde det omtrent absolutt ingenting.

Frem til 90+3 minutter.

Oddegutta raidet opp venstrevingen, og ble stoppet på kriminelt vis nær hjørneflagget. Espen Ruud ruslet stille og rolig diagonalt over fra plassen sin, og la ballen til rette. Kikket opp, og så hvor muligheten kunne materialisere seg. Ballen ble svunget over mot bakre stolpe, hvor Fredrik Semb befestet sin posisjon som banens høyeste mann. Ballen forsvant i en høy bue over André Hansen, og inn i kassa. På bortetribunen gikk alle gardiner ned.

Seieren var et faktum, og alle var enige om at det hadde vært en god dag.

Sesongen så langt

Trønderne har spilt en rekke vennskapelige kamper, og det med måtelig godt hell. Laget har slått Ranheim (3-1 og 4-1), København (2-0), HJK Helsinki (2-1) , uavgjort mot FH, GIF Sundsvall og Malmö (1-1), mens tap er fasiten etter kampen mot Red Bull Salzburg (0-2). Til sist ble det også seier mot Brann i Mesterfinalen.

Utilgjengelige spillere

Fredrik Oldrup Jensen og Jone Samuelsen er såvidt vi vet usikker, men ellers skal alle være klare.

Rosenborg stiller uten Brynjar Meling. Og Birger, for den saks skyld.

Neste kamp

Odd – Kristiansund

05.04.2017, kl. 19.00.

Skagerak Arena

Dommer

Tore Hansen

Til slutt

Så er dagen endelig her! Seriestart er noe spesielt, og nok en gang innleder vi mot fjorårets seriemester. Det har på en måte blitt en fin tradisjon, selv om vi selvsagt håper at det er vi som innleder som seriemestere i 2018. Rosenborg trenger en nedjekking, og aller helst fra første sekund!

Det er dog et tungt skyts vi skal stå opp i mot på søndag. Bartene viste ifjor at de er en hard nøtt, og det blir ikke enkelt denne gangen heller. Gutta må hente frem suksessoppskriften fra ifjor, da trønderne ble løpt ned i egen matte. Den som løper mest i første runde er ofte den som vinner, og skal man slå Rosenborg basert på eget spill, så må kilometerne gå unna i en fantefart. Noen måneder tilbake beviste vi at det er mulig, og mulighetene blir ikke færre denne gangen. Kjør da gutta!

Kampstart er søndag 2. april kl. 20.00. Det blir dessverre ikke organisert tur til Lerkendal, men vi håper at så mange som mulig tar turen. Det går flust av busser, toger og flyer både bortover og hjemover, og det også til en fornuftig penge (alt ettersom). Denne facebookgruppa kan brukes om du vil ordne samkjøring, se hvor vi skal samles osv.

For deg som ikke kan, så er Fort Falkum redningen. Her åpnes dørene kl. 18.30, og alle over 18 år er velkomne. Her kan du kose deg med noen venner og kanskje noe godt i glasset (valgfritt, naturligvis), og bevitne triumfen i engasjert lag.

Kommende turer

rosenborgodd

stabaekodd

vikingodd

lillestromodd

haugesundodd

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd