Før kampen: Rosenborg – Odd

Fram med saksa, her skal klippes barter bort!

Ble det spilt kamp på torsdag? En vag stemme sier ja, men resten av hjernen vil helst glemme. Ikke fordi at gutta ble overkjørt, for det ble de ikke. Men det ble et unødvendig tap i et oppgjør som ikke var spekket med kvalitet. Dette var en fotballkamp på kladdeføre, som ikke fortjener annet enn å gå i glemmeboka. Gå nå, forglemmegei.

La oss håpe at det kommende oppgjøret blir noe å ta vare på. Onsdag tar Oddegutta tur til Trøndelag, der fotballforbundets bedriftslag (også kjent som Rosenborg) venter i ABRAhallen. Kåre Ingebrigtsen tar nok opp slåsshansken også i år, og jeg tipper at de setter dette laget på banen: André Hansen – Jonas Svensson, Tore Reginiussen, Jørgen Skjelvik, Mikael Dorsin – Mike Jensen, Anders Konradsen, Fredrik Midtsjø – Elba Rashani, Christian Gytkjær, Yann-Erik de Lanlay. Alle som husker fjoråret, vet at dette er et ganske godt fotballag. Men som mange andre i toppen, så har også Rosenborg blitt svekket de siste ukene. Spesielt tapet av midtbanegeneral Ole Selnæs er av interesse, og det blir spennende å se hvordan trønderne fyller dette hullet. Uansett så spiller de etter de samme prinsipper som Odd, hvertfall grovt sett, og den offensive strategien er derfor ganske lik. Dermed blir det for guttas del ganske viktig å ta ut den sentrale midtbanen, for da vil vertenes ballfordeling bli vesentlig hindret. På den andre siden, så er det essensielt at ballforflytningen og tempoet økes betraktelig. For å bryte igjennom trøndermuren må det skapes nok trykk i boks, samtidig som at indreløperne truer både mellomrom og bakrom.

Om Rosenborg BK

Rosenborg BK kommer fra byen som av uforståelige årsaker blir kalt for bartens hovedstad; Trondheim. Der spiller de sine hjemmekamper på Lerkendal stadion, som fullstappet kan ta 21.850 tilskuere. Kåre Ingebrigtsen inntok sjefsstolen sommeren 2014, etter at Per Joar Hansen ufrivillig måtte forlate brakka.

Stadion: ABRAhallen

Forsommeren 1917 satt en guttegjeng på Rosenborg i Trondheim og kjedet seg. For å bøte på kjedsomheten stiftet de en idrettsklubb. Den skulle hete Odd, og de skulle spille i sorte og hvite drakter. Klubben deltok de første årene i lokale serier, og meldte seg inn i NFF først ti år senere. Da fikk de beskjed om å bytte navn, da det allerede var et langt mer kjent lag som het Odd. I 1932 søkte de om å få bli med i cupen, og i 1939 kom førkrigstidens store høydepunkt da Odd fra Skien tok turen til Trondheim i anledning cupens 3. runde. Den gang gikk Oddrane videre etter en solid 3-0-seier.

Trøndernes virkelige gjennombrudd i norsk fotball kom i 1960, da de i tillegg til å rykke opp til hovedserien klarte å karre seg til klubbens første cupfinale. Der ventet ingen andre enn selveste Odd. Dessverre for vår del endte det med seier til Trondheimslaget etter omkamp. Det ble med to år i toppdivisjonen i første omgang, men det skulle bare ta to år til før det neste nasjonale trofeet fant veien til Tronheim. Laget spilte seg nok en gang til cupfinalen, og denne gangen var det Sarpsborg FK som fikk unngjelde. I 1967 var RBK igjen tilbake på toppnivå, og de var ikke snauere enn at de ble det første nyopprykkede laget som vant serien. Klubben vant serien to ganger til (1969 og ’71), før det begynte å gå nedover på Lerkendal. Høsten 1977 måtte Rosenborg belage seg på spill i 2. divisjon(nivå 2). Da ble tidligere spiller og spillende trener Nils Arne Eggen ansatt for å rette opp den synkende skuta. Åtte år senere var snuoperasjonen komplett, og de kunne igjen juble for seriegull etter en høydramatisk seriefinale mot Lillestrøm. Dette var starten på det som kalles for Rosenborg-perioden i norsk fotball.

Resten er, som kjent, historie

Oppsummert har klubben hanket inn 22 seriemesterskap, og 9 cupgull. I tillegg har de deltatt i Champions League en rekke ganger. De har disponert en rekke av landets mest kjente spillere, deriblant Jahn Ivar «Mini» Jacobsen, Odd Iversen og Roar Strand. Oddere med fartstid ved Nidarosdomen er Frode Johnsen, Torjus Hansén, Jan Gunnar Solli, Bent Inge Johnsen, Arni Gautur Arason, Espen Isaksen, Rune Jarstein, Tor Gunnar Johnsen, Morten Knutsen, André Hansen, Elba Rashani og Geir Karlsen.

Head to head

Originalen og kopien har gått til dyst mange ganger, men i treningskampsammengeng så har anledningene vært få. Bare tre ganger har vennskapelighet trukket lagene mot hverandre, og det er de ekte sorte og hvite som har kommet best ut av det. For to av treningskampene har endt med Telemarkstriumf, mens det i 1995 sto 1-1 da sluttsignalet lød. Dominansen gjenspeiler seg i måprotokollen, der Oddegutta leder 6-2. Én kamp har blitt spilt i trøndelag, og den kan du lese mer om i neste avsnitt.

Fjorårets oppgjør

27. februar 2014 var forrige gang Oddegutta målte vennskapskrefter mot de bebartede. Seriestart var fortsatt et stykke unna, men likevel var det viktig å vise prov på form.

Og i innledning så var det ikke vanskelig å se hvem det var som viste mest prov. Oddegutta harvet tidvis over trønderne, og bare en god og heldig Örlund sørget for at det ikke ble nettkjenning. Men da han etter 20 minutter ble forrådt av egne menn, kunne han lite gjøre. Gutta fant veien langs venstrekanten, og et innlegg destinert bakre stolpe ble sendt av gårde. Mikael Dorsin ble satt opp i en fortvilet situasjon, da han skulle opp i eksamen mot Frode Johnsen. Men som den svensken han er, så visste han råd. Istedenfor å tape duellen, så satt han ballen i eget nett. Da slapp hvertfall Frode å bruke kalorier på det.

Vi fikk servert det samme kampbildet ut omgangen, hvor Oddegutta kjørte på; dog uten å skape det helt store. Også andre omgang ble svært festlig sett med sorte og hvite(grønne) øyne. Etter 58 minutter ble dominansen nok en gang omsatt, men denne gang av våre egne. Etter et lengre trykk ble ballen spilt ut på kanten, og så inn mot nærmeste stolpe. Det lave innlegget ble møtt av Skogens kongle, som på utsøkt vis bredsidet ballen i det lengste hjørnet.

Ti minutter senere ble vi servert nok en nettkjening i riktig ende. En Ør Örlund serverte et velsmakende (i våre øyne) utspill, som ble snappet opp av Jone Samuelsen. Rogalendingen kunne enkelt trille Elba Rashani, som enkelt scoret mot sin nåværende arbeidsgiver. Dermed var kampen etter alle solemerker avgjort, og det harde presset avtok noe. Dog øynet nok noen bebartede et lite håp da John Chibuike reduserte mot slutten, men det endte med en fortjent triumf til de miljøbevisste pionerene.

RBKs form

Som nevnt så alt for ofte, så ble Rosenborg som kjent seriemestere i 2015. Kåre Ingebrigtsens ambisjoner for denne sesongen er nok ikke snauere, og siden serieslutt har de lagt bak seg disse kampene:

22.11.2015: RBK – Sarpsborg 08 2-0

26.11.2015: RBK – Saint-Ètienne 1-1

10.12.2015: Dnipro Dnipropetrovsk – RBK 3-0

06.02: RBK – Byåsen

13.02: RBK – Kristiansund

Trøndernes europacupambisjoner endte med fiasko i gruppespillet, og det eneste poritive der var nok poengdelingen de fikk hjemme mot Sant-Ètienne. Ellers så er det ikke mye å trekke ut av dette. Selvsagt er det stas å vinne cupen, men de møtte et lag fra Østfold som ikke hadde sin beste dag for jobben.

Skader og karantener

Ingen, såvidt vi vet. Opplys oss gjerne; Odd, Varden eller TA. Eller andre, for den saks skyld.

Hvordan det står til i barteleiren vet vi ikke.

Neste kamp

Odd – Jerv, onsdag 24. februar kl. 14.00

Skagerak Arena

Dommer

Tipper det blir en (skap)trønder.

Til slutt

Selv om det bare er en treningskamp, så er det alltid deilig å slå trønderne. Vi har ikke flust med gode opplevelser der oppe, så det hadde ikke vært feil å få en triumf ekstra i bagasjen før Tippeligamotsandermosemaskinen startes opp 12. mars.

Kampstart er onsdag 17. februar kl. 15.30. Det arrangeres ikke organisert tur, men vi håper at vi får se ekte sorte og hvite på tribunen i ABRAhallen.

PS: Vi minner om medlemsmøte torsdag kl. 19.30. Her vil supporterklubbens regnskap bli forelagt, og det er en gyllen anledning til å fremme tips og ideer til supporterklubben. Møt opp på Fort Falkum!