Før kampen: Sarpsborg 08 -Odd

Husker du 5-2?

De aller fleste gjør det. På onsdag skal Oddegutta spille seg ett steg nærmere Ullevaal! Motstander er Sarpsborg 08, og arenaen er Sarpsborg stadion.

Tre sentrale punkter

1: 08 spiller en 4-4-2-formasjon, men spillemessig har Odd og sarpingene mange likhetstrekk. Ballen går ofte inn sentralt, før den går ut mot kantene, hvor backene overlapper. Det sentrale her blir å stoppe den sentrale midtbanen, slik at balldistribusjonen sideveis stagges. Da må førsteforsvar og vår sentrale midtbane komprimere rom, og ligge tett på ballfører.

2: I boksen er Patrick Mortensen mannen som må stoppes. Dansken er sterk på hodet, og har en spisskompetanse som kommer til nytte når sarpingene slår så mange innlegg som de gjør.

3: Spiller John Kitolano?

Hvem er Sarpsborg 08?

08 er navnet, og laget er fra vindens arnested; Sarpsborg. Der spiller de sine hjemmekamper på Sarpsborg stadion, som på en god dag kan presse inn drøyt 5.500 tilskuere. Det er milevis unna anleggets glansdager, da det på det meste kunne passere over 18.000 menn og damer gjennom portene. Geir Bakke kom inn som hovedtrener i 2015, etter at prosjektet Brian Deane strandet.

Fotballen i Sarpsborg har røtter tilbake til 1903, da Sarpsborg FK ble stiftet. Denne klubben, samt Sparta, sanket en rekke cupmesterskap fram til 1950-tallet. Etter dette stilnet blesten i Sarpsborgfotballen, og i 1999 ble det besluttet å opprette en samarbeidsklubb med det mål å igjen kjempe i toppen av norsk fotball.

Hele 16 klubber ble med i dette prosjektet. De påfølgende årene kjennetegnes ved mange endringer i satsningen, som for eksempel klubber som trekker seg ut, bytte av satsningsklubb og så videre. Først i 2007 satt strukturen, og klubben ble som den er idag. I 2009 kjempet de for første gang om opprykk til Tippeligaen, men tapte kvalikfinalen mot Kongsvinger. Men allerede året etter kunne de feire opprykket, som medførte at Sarpsborg skulle få et lag på øverste nivå for første gang siden 1974.

Debutsesongen i 2011 endte med nedrykk, men etter ett år i Adeccoligaen var de igjen klare for Eliten. På tross av klubbens korte levetid har de benyttet seg av noen kjente spillere, som Makhtar Thioune, Jeremy Berthod og Øyvind Hoås. Odderne Ole Jørgen Halvorsen og Martin Wiig har på et tidspunkt i respektives karrierer tatt i bruk den blåhvite drakta.

Første kamp

Vi må to år tilbake for å finne den første (og eneste) gangen Odd har tatt turen til Sarpsborg og 08 i cupslig sammenheng. 12. august 2015 skulle det knives om semifinalebillett på feil side av dumpa.

Selv om sarpingene hadde spillet i innledningen, så startet det akk så godt. Etter seks minutter ble et Ruud-frispark svunget inn fra høyre, hvorav panikk oppstod blant vertenes defensive krefter. Dette førte til at ball traff Anders Trondsen, som dermed utmanøvrerte egen sisteskanse.

Det var i grunn kampens eneste lyspunkt. Gutta tapte 2-1, og dett var dett.

Sesongen så langt

Mange anså Geir Bakkes menn som outsidere før årets sesong, og innledningsvis var det lite som tydet på at man tok feil; laget bøttet inn både mål og trepoengere. Men etter den flotte starten falmet glansen noe, dog uten at de ble nevneverdig tabellmessig skadelidende. I det siste har nettkjenningene avtatt, men de plukker likevel med seg godt med poeng. På de fem siste kampene har de hanket inn to triumfer (Brann 1-0 borte, og Haugesund 2-1 hjemme), mens de tre første resulterte i broderlig poengdeling mot oss, Brann og Lilestrøm.

Utilgjengelige spillere

Fredrik Nordkvelle er usikker, men ellers så skal alle være klare.

Krepin Diatta måtte ut med skade i forrige seriekamp, men bortsett fra det så stiller vertene fulltallig.

Neste kamp

Brann – Odd

13.08.2017

Brann stadion

Neste cuprunde går av stabelen søndag 27. august.

Dommer

Espen Eskås

Til slutt

De første 45 minuttene mot Sogndal var svært oppløftende, og forteller om et lag i fremgang. Det lover godt inn mot dette oppgjøret! Ballen gikk fortere, og gutta klarte igjen å skape rom hos motstander. La gå at sogningene ikke har ligaens beste forsvar, for det er tendensene og fremgangen som betyr mest.

Kampstart er onsdag 9. august kl. 18.30. Oddrane har selvsagt sendt av gårde en buss, som gikk kl. 08.00. Vi håper uansett at du tar turen til Østfold, for fotball er jo tross alt best på stadion!

Av rettighetsmessige årsaker vises kampen dessverre ikke på Fort Falkum.

Kommende turer

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd