Før kampen: Sarpsborg 08 – Odd

FESTFORM!

Du heilage … kan en 16. mai-fest bli bedre? NEI! Selv ikke Elvis’ oppstandelse kunne toppet dette, og du skal lete lenge for å finne en bedre fest på selveste festdagen. Partyfikserne fra Skien har tatt på seg gullskoa, og danset tidvis seiersvante Røkkeværinger ned fra parketten. Best til å danse var Joakim «Tango» Vaage Nilsen, med Oliver «Jenka» Berg hakk i hel. De to erstatterne overrasket de fleste med pent og presist spill, og de får mye av æren for at dette ble så gøy. Kanskje vi får se mer av disse karene på fredag?

Da er det i så fall 08 fra Sarpenes by som skal få slite. Gutta fra nabobyen til Fredrikstad har så langt vært like konsistente som en elg på eplefylla, og kan finne på hva som helst. Jeg tror de stiller opp med dette laget: Arild Østbø – Joakim Thomassen, Sigurd Rosted, Anders Østli, Henri Toivomaki – Alexander Groven, Anders Trondsen, Matti Lund Nielsen, Kristoffer Tokstad – Pål Alexander Kirkevold, Patrik Mortensen. Dette er et slagkraftig lag og fysisk sterkt lag, som kan bite fra seg i vinden. Laget har sin forse i overgangsspill og i lufta, og gutta må således være ekstra påpasselige når ballen får luft under vingene. Både Kirkevold og Mortensen er sterke i lufta, og må tas ut om farene skal avverges. Dette er et forholdsvis ungt lag med mye tempo, men for Odds del blir det likevel viktig å opprettholde den farten laget skapte mot Molde. Med flere samtidige bevegelser vil vertene få problemer, i kraft av at de ikke er vant med den kompleksiteten gutta kan vise til på sitt beste.

Om Sarpsborg 08

Laget kommer fra Fredrikstads vennskapsby, også kjent som Sarpsborg. De spiller sine hjemmekamper på Sarpsborg Stadion, som etter utbygging sist høst kan ta imot 5500 tilskuere. De trenes av Geir Bakke, som forlot sin trenergjerning i Molde før fjorårets sesong.

Stadion: Sarpsborg stadion

Fotballen i Sarpsborg har røtter tilbake til 1903, da Sarpsborg FK ble stiftet. Denne klubben, samt Sparta, sanket en rekke cupmesterskap fram til 1950-tallet. Etter dette stilnet blesten i Sarpsborgfotballen, og i 1999 ble det besluttet å opprette en samarbeidsklubb med det mål å igjen kjempe i toppen av norsk fotball. Hele 16 klubber ble med i dette prosjektet. De påfølgende årene kjennetegnes ved mange endringer i satsningen, som for eksempel klubber som trekker seg ut, bytte av satsningsklubb og så videre. Først i 2007 satt strukturen, og klubben ble som den er idag. I 2009 kjempet de for første gang om opprykk til Tippeligaen, men tapte kvalikfinalen mot Kongsvinger. Men allerede året etter kunne de feire opprykket, som medførte at Sarpsborg skulle få et lag på øverste nivå for første gang siden 1974. Debutsesongen i 2011 endte med nedrykk, men etter ett år i Adeccoligaen var de igjen klare for Eliten.  På tross av klubbens korte levetid har de benyttet seg av noen kjente spillere, som Makhtar Thioune, Jeremy Berthod og Øyvind Hoås. Odderne Ole Jørgen Halvorsen og Martin Wiig har på et tidspunkt i respektives karrierer tatt i bruk den blåhvite drakta.

Head to head

Dagens verter har ikke rukket å fylle ti år, og det gjenspeiler seg i historikken. Bare ved ti anledninger har lagene knivet om poeng, og det er jevne bataljer vi kan melde om. For fire ganger har Odd vunnet, noe som er hakket bedre enn Sarpingenes tre. De tre gjenstående har endt med poengdeling. Men imålprotokollen er den knappe ledelsen snudd, da sarpingene med sine 17 mål har to mer enn gutta. Mye av dette skyldes den ubetydelige bortekampen i 2008. På denne kalde høstkvelden hadde laget allerede vunnet Adeccoligaen, mens vertene ikke hadde noe å spille for. Det resulterte i tiårets svakeste Odd-prestasjon, og det var ikke ufortjent at det til slutt sto 5-1.

Men det har ikke vært hyggelig å være Odder på feil side av pytten. For av fem oppgjør har vertene vunnet tre, mens Oddegutta og FK ett poeng står med én hver. Målprotokollen er heller ikke spesielt morsom, da vertene leder 12-6.

Fjorårets oppgjør

Oddegutta hadde startet sesongen strålende, men det første poengtapet kom i den fjerde runden. Det måtte revansjeres, og første mulighet kom 29. april. Da var det 08 og Sarpsborg som sto for tur; et lag som befant seg adskillig lenger ned på tabellen.

Gutta tok initiativet fra første minutt, men slet med å spille seg gjennom den østfoldske permastormen. Dette fenomenet er sarpingene langt mer vant med, og det er kanskje det som gjorde utslaget da laget tok ledelsen. Da nitten minutter ble passert, fikk Martin Thømt Jensen hodet på et hjørnespark, og utmanøvrerte Rossbach. Og det ble ikke stort bedre etter halvtimen spilt, da Amin Askar fikk rusle alene mot nevnte Sondrepus. Eksilbergenseren trillet kula rolig forbi en utrusende sisteskanse, og sørget med det for at 2-0 sto seg til hvilen.

Den andre omgang fortsatte i samme tralt, hvor gutta koste seg med ballen, og sarpingene gjorde noe med den de få gangene de fikk den. Men de var ikke like skarpe etter pustet i bakken, og kampen ebbet ut i det som ble et surt og kjedelig tap på feil side av pytten.

Sarpsborgs form

Etter et oppløftende 2014, så ble fjorårssesongen en liten skuffelse. Geir Bakkes lag måtte se seg nede på 11. plass, og de har nok som mål å forbedre dette. Dette er lagets fem siste kamper:

02.05: Bodø/Glimt – 08 0-2

05.05: Fredrikstad – 08 1-3

08.05: Vålerenga – 08 3-0

12.05: 08 – Aalesund 1-0

16.05: godset – 08 4-0

Dette er Sarpsborg 08 på det jevne. De gjør det godt mot svakere motstand, men kommer til kort når opponentene byr på kvalitet under middagshøyden. Triumfen mot Fredrikstad smakte nok godt.

 

Skader og karantener

Ole Heieren Hansen så rødt mot godset, og får dermed ikke stille. Magnus Hart er skadet, mens Steffen Ernemann er usikker. Ellers så skal alle være klare.

Jone Samuelsen var ikke med mot Molde, og er etter det vi vet fortsatt usikker. Semb måtte gå av banen mot nevnte motstander, men skal etter sigende være klar.

 

Neste kamp

Tromsø – Odd, onsdag 25. mai kl. 18.00

Alfheim Arena

 

Neste tippeligakamp:

Odd – Strømsgodset, søndag 29. mai kl. 15.30

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: To gule: Jone Samuelsen

godset:  To gule: Mohammed Abu, Bismark Adjei-Boateng, Tommy Høiland og Francisco Júnior.

 

Dommer

Svein-Erik Edvardsen

 

Til slutt

Sarpsborg Stadion har aldri vært vår favorittarena. Det blåser, det regner, det er surt. Men det er på slike steder vi kan vise mannfolket i oss. Motet! Det er på slike steder vi kan vise hva vi er laget av. At vi har hår på kassa, som noen sier. 08 er ikke verdens beste lag, men de er vant med vinden, og den innsivende Mosselukta. Og det er kanskje derfor gutta har slitt med østfoldingene de siste årene. Men det er mulig å gjøre noe med! Hvis Dag-Eilev og gjengen setter kassa først, så er det ingenting som tilsier at vi ikke kan hente hjem tre poeng. Om gutta tråkker til fra den første duellen, så kan vi vise at Sarpingene ikke alltid er herrer i egen vind.

Kampstart er fredag 20. mai kl. 19.00. Oddrane har satt opp buss, og denne er fullsatt. Men det er heldigvis ikke langt fra Telemark til Sarpsborg, og vi håper å se mange sorte og hvite Oddevenner på de østfoldske tribuner.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er Fort Falkum din redning. Fortet åpner dørene kl. 17.30, og alle over 18 år er velkomne. Her kan du sammen med andre sorte og hvite Oddevenner feire triumfen.

 

Kommende kamper

25. mai: Tromsø – Odd

Da klubben ikke chartrer fly, så blir det ikke organisert tur denne gangen.

 

3. juli: Vålerenga – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online påmelding: her

 

  1. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

 

  1. november: Tromsø – Odd

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.