Før kampen: SF – Odd

Gift ved første blikk?

Definitivt ikke! Lørdag er det duket for kamp i Sandefjord: Et oppgjør som forhåpentligvis sementerer Odd og Telemark som maktfaktoren i regionen. Ikke noe press, nei …Uansett. Vi er klare!

Tre sentrale punkter

1: I Abdoulaye Seck møter Olivier Occean én av få spillere som kan matche ham i lufta og i dueller. Hvordan håndterer Olly det?

2: Flamur Kastrati har vært Bohinens kanskje viktigste offensive brikke denne sesongen. Han må stå over dette oppgjøret, og det blir spennende å se hvordan Bohinen komponerer angrepet.

3: Klarer Oddegutta å plukke opp tempoet fra Moldekampen? Mot Pors gjorde ikke gutta mer enn nødvendig, men forhåpentligvis så var det ikke mer enn et hvileskjær.

Hvem er SF?

Sandefjord kommer fra fylket som snart skal møte oss i tvangsekteskap; nemlig Vestfold. Litt mindre Komplett Arena er lagets daglige potetåker, hvor de blant annet i teorien har Blåhvalane på tribunen. Og drøyt 7.000 tilskuere. Fint er det på papiret hvertfall. Lars Bohinen er øverstkommanderende på linja.

Sandefjord Fotball er én av alt for mange Frankenstein-klubber i eliteserien. Satt sammen av en rekke ulike klubber; det blir sjeldent pent. Sandefjord som by har gode tradisjoner i norsk fotball, men da storhetstiden er en god mannsalder unna, startet man på nittitallet en tanke om å samle byens ballkrefter.

10. september 1998 var klubben et ubestridelig faktum. Laget tok over Sandefjord Ballklubbs plass i 2. divisjon, og satset hardt på å avansere. Det klarte de med bravur, og laget tok turen oppover på første forsøk. I Adeccoligaen gjorde de det gradvis bedre, og de kom til kvalifisering i 2003 og -04, uten at det gikk hele veien. I 2005 ble Tor Thodesen hentet inn på trenersiden, og han tok laget til umiddelbar suksess. Laget fra bugården spilte i tippeligaen for første gang i 2006, og mot alle odds tok de en hederlig 9. plass. Samme året nådde de også cupfinalen, men der ble Fredrikstad for sterke.

Året etter bar det nedover, og jomfruturen i eliten tok slutt. Sommeren dette året åpnet de sitt nåværende hjem med å slå Lyn 3-1 og samtidig sette den nåværende publikumsrekorden, 8103. De måtte ta turen ned sammen med ODD og Start, men året etter tok de samme klubbene turen tilbake til tippeligaen. Riktignok hadde SF startet svært svakt, og var i en periode divisjonens jumbo, men da Patrick Walker kom inn som ny mann på sidelinja fikk laget fart på sakene. Som ved forrige anledning ble det med to sesonger i eliten. Etter nedrykket i 2010 slet Sandefjord med å innta det nivået de hadde tidligere, og først i 2014 var de gode nok til å igjen frekventere Tippeligaen. Dog måtte de ifjor igjen besøke OBOS, men laget rykket opp igjen på første forsøk.

Noen kjente spillere har frekventert Komplett/Komplett.no/Storstadion, og av disse kan vi nevne Vadim Demidov, Olav Tuelo Johannesen og Geir Ludvig Fevang. Oddere med historie i den Pindslebaserte klubben er Kenneth Dokken, Fredrik Gulsvik, Glenn Jacobsen, Sami Mahlio, Jan Frode Nornes, Peter Kovacs, Håvard Storbæk Martin Wiig.

Første kamp

Vi skal ikke mange år tilbake for å finne den første seriekampen mellom disse to lagene. 13. august 2006 var det klart for historiens første Telefold/Vestmark-derby på storstadion. Både Odd og Sandefjord hadde kommet godt i gang med sesongen, og lå an til å sikre seg fin-fine plasseringer på øvre halvdel.

Det ble en svært interessant kveld på storstadion. Sandefjordingene ved Kari Arkivuo tok ledelsen etter 25 minutter, og lenge så det ut til å være nok. Men Oddegutta innså alvoret ettersom tiden gikk, og de siste 20 minuttene ble 1-0 snudd til 1-3, takket være General Nilsson, Femmåls-Dale og Espen «Guds fot» Ruud.

Dette betød at Odd krøp opp på 5. plass, mens hvalfangerne så smått måtte titte seg over skuldrene.

Den historiske duellen

Odd har hatt et usedvanlig godt tak på dagens motstander. Av 12 kamper har blåtrøyene kun vunnet ved én anledning, og kun én gang har de kjempet seg til poengdeling. Ti triumfer! Det er en seiersprosent på over 83 …

Nær sagt naturlig nok, så har poengtapene kommet på det fremmede gress. Og det er jevnt i målprotokollen, der Odd leder 9-6. Det forteller om jevnspilte kamper, hvor Oddegutta stort sett har vunnet med minst mulig margin.

Forrige oppgjør

6. juni 2015 var en usedvanlig varm dag. Odd lå på 6. plass, men hadde en periode slitt med prestasjonene på matta. Sandefjordingene lå allerede som slakt nederst på tabellen, og var så godt som fortapt.

Allerede etter tre minutter burde den første Oddballen ligget i kassa. Ole Jørgen Halvorsen fikk fritt leide mot gållen, men istedenfor å fyre av selv gav han uselvisk ballen videre til Olivier Occean. Det vil si; han prøvde å finne Olly, men ballen var litt for lang for kanadieren.

Odd var det førende laget de første minuttene, men det var godt med tid mellom de store mulighetene. Først etter 15 minutter kom den neste store sjansen. Et innlegg ble slått inn fra venstre, og på bakre stolpe hadde OllyO løpt seg fri. Dessverre var legget litt for høyt, og et leggtreff sendte ballen langt over målet.

Bare fem minutter senere fikk Occéan enda en mulighet; også denne gangen på et innlegg. Uheldigvis ble headingen for svak, og forsøket truet aldri Jakom Busks mål.

At Odd ikke scoret i denne perioden er nesten ikke til å tro. Neste gigantiske mulighet materialiserte seg rett før halvtimen var spilt. På et innlegg fra høyre fikk Bentley stå kliss aleine på fem meter, men Nigerianeren feilberegnet katastrofalt, og klarte såvidt å kjenne lukta av læret som svant forbi panna.

Det var i hovedsak dette den første omgangen bestod av, utover et anstendig Oddball-innehav.

Etter pause fortsatte Odd med å tviholde på ballen, og det tok ikke lang tid før nye sjanser kom. Syv minutter ut i omgangen ble Occéan spilt igjennom, og fikk prøve seg fra skrått hold. Skuddet var velplassert, men Busk var raskt nede og avverget faren. Heldigvis skulle det ikke ta lang tid før dansken måtte kapitulere …

Mindre enn 60 sekunder hadde passert da Ardian Gashi vant en duell på midtbanen. I lufta! Ballen endte opp hos Ole Jørgen Halvorsen, som på første touch spilte igjennom vår kanadiske gigant. Han brukte ett touch på å gjøre seg klar, og sekundet etter raslet det i nettmaskene nede i venstre hjørnet. Det er vel noe man kan kalle en kontring ut av læreboka?

SF løftet seg noe etter ledermålet, men ikke nok til å skape egne målsjanser. Fortsatt så var det stort sett på vestfoldingenes halvdel det skjedde, og etter 60 minutter var det Håvard Storbæks tur. Halvorsen dro seg lekker ned mot dødlinja, og spilte 45 grader ut til tryslingen. Dessverre kan den ene foten i veien for den andre, og snublingen resulterte i en heller sober avslutning i noelunde retning målet.

Etter dette fulgte en roligere periode, hvor mesteparten fant sted på midtbanen. Først da kampen nærmet seg sitt endelikt fikk vi se en sluttspurt fra hjemmelaget, og det hele kulminerte i en enorm mulighet på overtid …

Jean-Alasse Mendy fikk ballen på 16 meter, og dro seg elegant igjennom. Dermed hadde han bare Rossbach mellom seg og målet, og spissen prøvde seg med en rapp avslutning idet han hadde vendt av sin oppasser. Men på akrobatisk vis klarte Sondrebassen å stikke frem foten, og han hindret dermed det som ville vært en svært ufortjent utligning.

Dette var sandefjordingenes eneste store mulighet i dette oppgjøret, og dermed rant det ut med en etterlengtet 1-0-seier for Fagermo og hans menn. Det betød at Oddrane klatret opp én plass, mens vertene fortsatt kunne sole seg som landets ubestridt dårligste tippeligalag.

Sesongen så langt

Mange tippet laget nord og ned, men en solid innledning har gitt mange noe å tenke på. I det siste har det ikke vært like gøy å være Sandefjord-spiller, noe som har ført laget ned på 10. plass. I det siste har blåhvalane slått Viking og FK Haugesund (2-0), mens de tre i\siste kampene har resultert i tap mot Brann (0-5), Aalesunds (0-2) og Ørn Horten (1-3).

Utilgjengelige spillere

Espen Ruud har blitt en joker i dommernes kortstokk, og fikk sitt femte gule mot Molde. Utover dette så stiller Fagermo garantert ikke med Semb, Broberg, Diouf og muligens Vaage Nilsen.

Flamur Kastrati fikk sitt tredje gule sist gang, og må stå over.

Neste kamp

Fløy – Odd
31.05.2017
Flekkerøy kunstgress

Neste eliteseriekamp:

Odd – Brann
04.06.2017, kl. 20.00
Skagerak Arena

I faresonen:
ODD: To gule: Pape Pate Diouf.
SKB: To gule: Bismar Acosta, Kristoffer Barmen, Daniel Braaten og Vito Wormgoor.

Dommer

Trond Ivar Døvle

Til slutt

Om ikke veldig lenge så er vi fylkeskolleger, enten vi liker det eller ei. Og da kan man først som sist sette skapet på plass, og vise at det er vi som er storebror i dette forholdet. Ok, sandefjordingene har slitt i det siste og eier ikke supporterkultur, men slike ting kan snu. Spesielt førstnevnte. Om vi skal være på toppen i denne relasjonen, så må vi hele tiden være på tå hev! Så dra til Sandefjord, og vis hvor stolt du er som Telemarking. Vis at vi vil mest. Vi tør mest, og vi kan mest. Punktum!

Kampstart er lørdag 27. mai kl. 18.00. Det er fortsatt ledig plass på bussene, men du må raska på! Vi kjører både stemningsbuss, familiebuss og familiedeal, så dette er noe du ikke bør gå glipp av. Mer om turen kan du lese her.

Om du ikke har anledning til å ta turen til Sandefjord, så er du hjertelig velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne.

Kommende turer

sandefjordodd

FløyOdd

sogndalodd

aalesund-odd