Før kampen: Sogndal – Odd

Vet du hvorfor sogningene flirer av romerne?

Dei lerum! Hvorfor vet ikke vi heller, men dei lerum. Det er klart for kamp på Fosshaugane Campus!

Tre sentrale punkter

1: Hvordan skal Martin Ramsland og Gilbert Koomson håndteres? Spissduoen står for majoriteten av vertenes scoringer, og har til tider en fysisk spillestil som går langt over grensen. Gutta i midtforsvaret må forberede seg på gutter som deler ut mye smerte.
2: Kjetil Wæhler er treig. Det må utnyttes.
3: Hvordan klarer Fredrik Semb seg etter flere måneders fravær. I det som garantert blir en fysisk tøff kamp, så er det viktig å kunne gå fryktløst inn i dueller.

Hvem er Sogndal?

Sogndal Fotball kommer fra bygda Sogndalsfjøra, Sogn og fjordane. De spiller sine hjemmekamper på Fosshaugane Campus, som tar 5500 tilskuere. Det er paradoksalt nok nesten 2000 mer enn antallet innbyggere på hjemplassen(3852 i 2016). Omkringliggende tettsteder og et større antall studenter hjelper nok på sogningenes tilskuertall. Trener er Eirik Bakke, som tok over ansvaret i 2015.

Sogndal IL ble stiftet 19. februar 1926, men fotballen kom ikke ordentlig i gang før etter krigen. De levde en anonym tilværelse fram til 1976, da de spilte seg til cupfinale som første lag fra 3. divisjon. Der møtte de Brann, og det endte med et hederlig 1-2-tap for sensasjonslaget. I 1981 rykket de opp til 1. divisjon (Tippeligaen), og siden da har de beveget seg opp og ned fra toppdivisjonen. Årets sesong er den 18. i eliten. I løpet av alle disse årene er 6. plassen i 1988 den beste prestasjonen.

Selv om klubben er liten i norsk og internasjonal sammenheng har de fostret en rekke kjente spillere. Mest kjent er Flo-familien (Tore André, Jostein, Håvard, Jarle, Per Egil og Ulrik), Eirik Bakke, Kjetil Wæhler, Even Hovland og Frode Grodås. Tarjei Dale, Ole Jørgen Halvorsen, Ulrik Flo og Kjetil Ruthford Pedersen har gått i krigen for både Heltene fra Telemark og Saftkokaradn.

Første kamp

15. mai 1977 tok Odd turen til Sogndal for aller første gang. Vertene hadde nylig tatt turen opp fra 3. divisjon, og møtte et opprykksjagende Odd-lag som kun var en hårsbredd fra 1. divisjon den foregående sesongen. Det var ingen tvil om hvor favorittstempelet skulle settes …

Men det ble tøffere enn ventet på Fosshaugane. Bård Nilssen ordnet én nettkjenning for gjestene, men det hjalp fint lite da sogningene gjorde det samme to ganger. Dermed var sjokkresultatet et faktum, men i ettertid kunne man nok se at det var et godt fotballag man var opp mot.

Den historiske duellen

Til tross for den historiske distansen mellom lagene, så er ikke Sogndal blant Odds favorittmotstandere. Av 32 oppgjør står dagens hjemmelag med 13 triumfer, men Oddegutta er ikke langt bak med sine elleve. Denne avstanden er representert i målprotokollen, der sifrene 58-49 står for de harde fakta.

Og det er Fosshaugane (Campus) som har vært den store hemskoen. Odd står med fem triumfer, hvorav fire av disse har kommet de fem siste årene. Men dette står i kontrast mot Sogningenes seiersandel, da ti kamper har endt med at alle poenga har blitt igjen i saftbygda.

Sesongen så langt

Sogndal er et lag som nesten alltid er med, men sjeldent langt unna nedrykksstreken. Så også ifjor, da bare seks poeng holdt laget unna OBOS. Om det går særlig bedre i år er vanskelig å si, men de har i det minste fått en rimelig optimistisk første halvdel. Laget befinner seg på en niendeplass, men det er ikke langt ned poengmessig.

Og det er tegn i tiden som hinter om at pila er i ferd med å peke nedover for Eirik Bakkes lag. For på de fem siste oppgjørene har det bare blitt to triumfer, mot Raufoss (2-0) og Sandefjord (3-2). Å tape mot Brann er ingen skam, men cuptapet mot Florø skulle de naturlig nok unngått. Poengdeling mot Kristiansund er heller ikke noe man viser til for å bedre stemninga.

Utilgjengelige spillere

Steffen Hagen og Pape Pate Diouf er usikre, men ellers så skal alle være klare.
Eirik Birkelund ble tildelt sitt tredje gule kort i forrige runde, og får ikke være med.

Neste kamp

Aalesund – Odd
25.06., kl. 18.00
Color Line stadion

I faresonen:
AaFK: To gule: Mostafa Abdellaoue, Adam Örn Arnarson og Andreas Lie
Odd: To gule: Pape Pate Diouf og Olivier Occéan.

Dommer

Kristoffer Hagenes

Til slutt

Kampstart er søndag 18. juni, kl. 18.00. Odd har gitt oss noen plasser på charterflyet, men av naturlige årsaker så er det nå ikke mulig å melde seg på lenger.

Om du likevel ikke tar turen til det vakre vestlandsfylket, så er du hjertelig velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne. På et nyoppusset Fort skal seieren bivånes i et godt lag, og vi har stor tro på en suksessfull og minnerik kveld.

Kommende turer

SarpsborgOdd Cup

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd