Før kampen: Sogndal – Odd

Dagens navn er Fredrik! For kanskje kan Jensen Berge ‘Kvelle(n) igjen?

I Ishockey må det førende laget være i overtall for å kunne spille i powerplay. Det trenger tilsynelatende ikke Oddegutta, for selv om det var elleve mot elleve, så ble det til slutt knusende overlegent. Det er bare å se på Fleischerindeksen, for sjeldent har vel ett lag passert scoringssnittet i nesten samtlige perioder. Og det er mange som som fortjener heder og ære for dette. Fredrik Oldrup Jensen hadde både stålkontroll og falkeblikk fra sin posisjon, mens Vegvesenet måtte sette opp et rundkjøringsskilt foran Bentleys oppassere. Olly var enerådende i lufta, og backrekka så ut som den kinesiske mur; bare sterkere, høyere og lengre. Og så skal vi heller ikke glemme Fredrik … Nordkvelle. Og Semb, altså. Dette var ikke engang kattens lek med musen … dette var Tyrannosaurusens lek med mikroben!

Det blir nok hakket vanskeligere på onsdag, selv om det ikke er en medaljekandidat som stiller til dyst. Nyopprykkede Sogndal har pyntet Fosshaugane Campus til fest, og jeg tror Eirik Bakke åpner ballet med disse elleve: Mathias Dyngeland – Jukkala Raitala, Taijo Teniste, Christopa Psyché, Bjørn Inge Utvik – Rune Bolseth, Eirik Birkelund, Ole Amund Sveen, Gilbert Koomson – Mahatma Otoo, Martin Ramsland. Sogndal er ikke laget som har tiltrukket seg mest oppmerksomhet, og det bunner kanskje ut i at det tradisjonelt sett er et ganske kynisk lag. Det behefter nok også denne årgangen, men samtidig så har de spillere som kan behandle ballen på havnivå. Spesielt utenfor boksen har de vist seg å være treffsikre, så det kan vise seg viktig å stenge mellomrommet. Det vil primært være Oldrups oppgave, samtidig som at indreløperne må komprimere de få periodene gutta ikke kjører kampen. Men dette skal være en kamp gutta kjører, og sannsynligvis vil vertene bli spilt lavt. Dermed blir det viktig å holde et høyt tempo, for å kunne åpne rommene mellom midtbane- og forsvarsleddet, og for å åpne rom på kantene. Da skal et forsvar som ikke er vant med høy fart, få slite!

Om Sogndal

Sogndal Fotball kommer fra bygda Sogndalsfjøra, Sogn og fjordane. De spiller sine hjemmekamper på Fosshaugane Campus, som tar 5500 tilskuere. Det er paradoksalt nok 2000 mer enn antallet innbyggere på hjemplassen(3455 i 2012). Omkringliggende tettsteder og et større antall studenter hjelper nok på sogningenes tilskuertall. Trener er Eirik Bakke, som tok over ansvaret ifjor.

Stadion: Fosshaugane Campus

Sogndal IL ble stiftet 19. februar 1926, men fotballen kom ikke ordentlig i gang før etter krigen. De levde en anonym tilværelse fram til 1976, da de spilte seg til cupfinale som første lag fra 3. divisjon. Der møtte de Brann, og det endte med et hederlig 1-2-tap for sensasjonslaget. I 1981 rykket de opp til 1. divisjon (Tippeligaen), og siden da har de beveget seg opp og ned fra toppdivisjonen. Årets sesong er den 15. i eliten. I løpet av alle disse årene er 6. plassen i 1988 den beste prestasjonen. Selv om klubben er liten i norsk og internasjonal sammenheng har de fostret en rekke kjente spillere. Mest kjent er Flo-familien (Tore André, Jostein, Håvard, Jarle, Per Egil, Ulrik og Fredrik), Eirik Bakke og Frode Grodås. Tarjei Dale, Ole Jørgen Halvorsen, Ulrik Flo og Kjetil Ruthford Pedersen har gått i krigen for både Heltene fra Telemark og Saftkokaradn.

Head to head

Helt siden slutten av syttiårene har sogndølene tatt rollen som festbremser for staute Telemarkinger. For som én av få klubber, så har Sogndal i historiske sammenhenger et ganske godt grep på Oddegutta. 30 ganger har lagene kjempet om poeng, og ved 13 anledninger har poengene tatt turen over sognefjorden. Dog er ikke gutta så alt for langt bak, med ni triumfer og åtte poengdelinger. 102 ganger har ballen krysset mållinjen i disse oppgjørene, og det er sogningene som har stått bak flest. 57 mål har blitt scoret av en Flo-slektning, noe som er hakket mer enn Odds 45. Men turene til Fosshaugane har vist seg å være problematiske. Halvparten av kampene har blitt spilt her, og to tredjedeler (10 i tallet) har endt med hjemmeseier. Her står gutta med bare fire seire, samt én poengdeling. Dog skal det sies av tre av disse fire triumfene har kommet siden 2011. I målprotokollen står det 35-20.

Fjorårets oppgjør

27. juli 2014 fikk Oddrane gleden av å innta saftbygda Sogndal, for å nedkjempe bygdas sterkeste karer. Gutta hadde rukket å manifestere sin posisjon som sesongens overraskelse, og luktet på medaljeplass. Etter en oppløftende sesonginnledning pekte pila nedover for sogningene, og de trengte sårt en opptur for å kunne se lyst på saker og ting.

Sola sto på, og både spillere og supportere la igjen litt ekstra svette på det varme kunstgresset. Den første omgangen ble preget av mange stopp, og det skjedde ikke stort. Men de mulighetene som ble skapt kom i Odds regi. Etter 29 minutter nådde et innlegg Herolind Shala, men en slurvete avslutning skuslet bort muligheten. Etter 43 minutter kom kampens andre store mulighet. Thomas Grøgaard ble spilt fri på kanten, og curlet ballen inn mot femmeteren. En sogning fikk hodet på kula, men fikk den ikke lenger enn til Jone Samuelsen på 14 meter. Rogalendingen la ballen til rette, og bredsidet den opp i nærmeste kryss. Dermed kunne Fagermo ta med seg en litt flatterende ledelse inn i praten.

Sogndal fikk en real innsprøytning i pausa, og kom ut som et helt nytt lag. De kjørte guttane bakover, og produserte 3-4 store muligheter. Både Hansen og Hagen reddet på strek flere ganger, og man trengte ikke være spåmann for å se at en hjemmescoring lå rett rund hjørnet. Og etter 75 minutter kom målet, takket være en særdeles gavmild Hansen. Et innlegg ble slått på bakre stolpe, og trøndereksilenten så sitt snitt til å plukke ned ballen. Han fanget den øyensynlig trygt med ti fingre, men sekundet senere forlot den hanskene til fordel for Psychés fot. Derfra var veien kort til nettmaskene. Gjestene løftet seg etter dette, og kampen kunne vippet begge veier. Avgjørelsen falt etter 84 minutter. Oldrup Jensen tryllet Samuelsen igjennom på kanten. Målscoreren dro seg mot dødlinjen, og spilte inn til Nordkvelle. Han satt bredsiden til, og kula vandret over krittet. Og fire minutter senere ble de tre poengene spikret. Samuelsen spilte Storbæk igjennom, og alene med keeper gjorde tryslingen det enkelt. Dermed kunne Oddrane feire tre nye poeng mens de ventet på ferga. Dette var for øvrig lagets femte strake borteseier, noe som til da var den strakeste seiersrekken på bortebane for Odd i moderne tid!

Sogndals form

Etter en skuffende 2014-sesong måtte Sogningene gå ned en etasje, men hvileåret ble gjennomført med bravur. Laget var klart best i eie- og leieboerligaen, og stiller kanskje som det sterkeste kortet av de opprykkede lagene. Dette er lagets fem siste kamper:

20.03: SIL – Vålerenga 1-0

03.04: Sarpsborg 08 – SIL 0-0

08.04: SIL – FK Haugesund 1-0

13.04: Valdres – SIL 1-5

16.04: godset – SIL 2-1

Laget slipper nesten ikke inn mål, og kan fort vise seg å være alt annet enn en kasteball. Eirik Bakkes gutter har så langt vært en hard nøtt, selv om de dog ikke har møtt den tøffeste motstanden. Men resultatene så langt er så absolutt godkjent, og det er ikke mye å sette fingeren på.

Skader og karantener

Vi vet fint lite om Sogndals skadesituasjon, annet enn at Babakar Sarr må stå over på grunn av det røde kortet han fikk i forrige runde.

Espen Ruud fikk sitt tredje gule mot Start, og må stå over. Jone Samuelsen og Fredrik Nordkvelle er usikre, men ellers skal alle være klare for å hente tre poeng i saftbygda.

Neste kamp

Odd – Lillestrøm, søndag 24. april kl. 18.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: ingen

LSK: to gule: Bonke Innocent

Dommer

Martin Lundby

Siste ord før kampen

Vi har fått en upåklagelig start på sesongen, og gutta er i storform. Det defensive er bunnsolid, og fremover danses det både hardt og sømløst. Men likevel så skal vi ikke tro at det blir en walkover i Sogndalsfjøra. For noen år tilbake gikk nesten samfulle telemarkinger til kamp, riktignok på hjemmebane, med selvtillit høyere enn raketten på Sputniks tak. Jeg skal ikke rippe opp i resultatet, men det endte med grisebank og langtidsskader på flere sentrale spillere. Vi får for guds skyld håpe at det ikke ender slik, men poenget er at vi ikke kan ta lett på dette. Sogningene liker å slå nedenfra, og de har sjeldent vært større underdogs på hjemmebane. Men om gutta tar dette på største alvor, så er sannsynligheten stor for at det er de ekte sorte og hvite som jubler høyest etter kampslutt.

Kampstart er onsdag 20. april kl. 19.00. Oddrane har, i samarbeid med moderklubben, satt opp fly, som nå er fullbooket. Om du ikke rakk å booke deg inn på dette, så håper vi uansett at du befinner deg på Fosshaugane Campus når klokka når 19 slag. Om du mot formodning ikke har mulighet til det heller, så er du hjertelig velkommen på Fort Falkum. Dørene åpnes kl. 17.30, og alle over 18 år inviteres til å bevitne triumfen i våre Oddevennlige omgivelser.

Kommende turer

27. April: FK Tønsberg – Odd.

Pris: 100 kroner!

Turinfo: her

Online påmelding: her

1. mai: Stabæk – Odd

Pris: 150 kroner!

Turinfo: her

Online påmelding: her

11. mai: FK Haugesund – Odd

Informasjon kommer snart

20. mai: Sarpsborg 08 – Odd

Pris: 200 kroner(direktebuss)!

Turinfo: her

Online påmelding: her

Det jobbes med buss for de som vil kjøre via Sverige. Mer informasjon om dette kommer i løpet av uka.

3. juli: Vålerenga – Odd

Pris: 150 kroner!

Turinfo: her

Online påmelding: her

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.