Før kampen: Stabæk – Odd

Åpnes bandana-museet snart?

Om det finnes planer om det, så bør det plasseres i Bærum. Empirien tilsier at Oslo-kommunen har landets største bandanatetthet pr. innbygger, og man kan jo nesten regne det som nasjonalplagg i de trakter. Bærum er også stedet hvor Odd skal sparke ball på søndag.

Tre sentrale punkter

1: Spiller Ohi Omoijuanfo?

2: Hvordan er gresset på Nadderud?

3: Hvordan er formen til Agdestein?

Hvem er laget?

Stabæk kommer fra Askers lillebror; Bærum. For å se sine betalte helter må Monearkus og Patriarkus belemre sin tilstedeværelse på Nadderud stadion, noe som øyensynlig ikke frister svært mange. Trener er Toni Ordinas, som fikk jobben etter at Billy McKinlay fikk kjenne skotupp langt opp i brunøyet for et drøyt år siden.

Stabæk fotball så dagens lys i 1912. I mange år lå de og kavet i lavere divisjoner, frem til en gruppe visjonære, med bl.a. Ingebrigt Steen Jensen, satte seg ned og skulle arbeide med å gjøre bæringene til et topplag. Og i 1995 kom gjennombruddet, da de debuterte i tippeligaen.

Tre år senere spilte de sin første cupfinale, og det endte med seier mot vår forrige motstander; Rosenborg. På 2000-tallet gikk det mye opp og ned, men de presterte å raske med seg ett seriemesterskap (2008) før alt raknet. I 2009 ble Telenor Arena åpnet, men bare tre år senere ble det klart at Stabæks økonomiske utfordringer gjorde at de måtte tilbake til Nadderud.

2012 var et annus horribilis, da de økonomiske utfordringene eskalerte til uante høyder. En rekke etablerte spillere ble solgt, og laget endte opp som ligaens desiderte jumbo. I tillegg kom den velkjente Stengel/Gunnarsson-saken.

I 2013 startet de på nytt med et ungt og urutinert lag, og de fleste trodde nok at det var mer sannsynlig med et nytt nedrykk enn at de igjen skulle smake på tippeligafotball i nær fremtid, meg selv inkludert. Så feil kan man altså ta. De gikk rett opp igjen, og gjorde en fin figur i redebuten.

Selv om de i toppfotballsammenheng er relativt ferske, har klubben mønstret en rekke av landets mest kjente spillere. Blant annet har vi navn som Alanzinho, Jan Åge Fjørtoft og Frode Olsen. Spillere som også har fartstid i Odd er Espen Hoff, Espen Isaksen, Tommy Svindal Larsen, André Muri og Somen Tchoyi.

Første kamp

Første gang lagene møttes på Nadderud, var 31. mai 1970. Stabæk hadde den foregående sesongen misset opprykk til førstedivisjon med ett poeng, og møtte et nyopprykket Odd-lag.

Men det var definitivt ikke topp mot bunn på Nadderud den gangen. Peder Tørdal sørget for at Oddrane stakk av med alle poengene, og staket ut kursen mot det som nesten ble et opprykk.

Den historiske duellen

Bæringene har med tiden blitt et hyggelig bekjentskap for oss Skiensfolk. Ofte har vi fått den største kaka, selv om Stb har fått smake litt. Til sammen har Odd vunnet 18 av 35 seriekamper, og scoret 58 ganger. Det står i en hyggelig kontrast til Stabæks henholdsvise elleve og 42.

Noe av det spesielle med dette bekjentskapet, er at Odd har vunnet flere borte enn hjemme. I Bærum har Odd vunnet 10 av 18 kamper, og det hyggeligste er jo at seks av disse kommer fra de seks siste kampene. Faktisk har Odd aldri tapt mot bæringene etter at de flyttet til (og fra) Telenor Arena!

Forrige oppgjør

På arbeidernes dag i 2016 tok gutta på gølvet turen til de finere samfunnslag, for å kjempe om poeng. Det var to lag med vidt forskjellige utgangspunkt som stilte opp. Stabæk hadde kun vunnet én av de syv første, og lå på nedrykksplass. Odd på sin side hadde kun tapt én gang, og befant seg på medaljeplass.

For å legge press på serieledende barter, så måtte Odd vinne. Men det startet definitivt ikke på best mulig vis … en ball ble slått inn i Odds boks, og både Rossbach og Semb ville ha ballen. En kule kan ikke deles i to, og i tumultene plukket en bæring opp ballen. Vedkommende spilte ut til en annen bæring, som hadde en blank kasse å sikte på.

Heldigvis tok det ikke lang tid å opprette balanse. Bentley fikk ballen på høyrekanten, og slo inn med høyrefoten(!). Midt foran kassa ventet Oivier Occéan, som uselvisk dempet ballen i føttene på Fredrik Nordkvelle. Med ett touch forsvant han forbi sin oppasser, og på det andre touchet forsvant ballen forbi Mande Sayouba i Stbs mål.

Bæringene var lite lystne på å kalle nedrykksplassen for sin, og giret opp etter utligningen. Laget skapte flere sjanser, og Moussa Njie har nok skutt bedre enn det han gjorde etter drøye halvtimen. Og da hjemmelaget ikke utnyttet sine muligheter, så Odd sitt snitt til å skape sus i serken.

Frispark ble tildelt på drøyt 25 meter, og både Ruud og Bentley var snare med å melde sine kandidatur. Sistnevnte vant, og skrittet opp. Tok fart, og forente fot og lær med et realt klask. Rett i krysset. Smukt!

Oddranes andreomgang var ikke en minneverdig opplevelse, og vertene var ved flere anledninger svært nær utligning. Men de blaas avslutningsferdigheter sto i stil med tabellposisjonen, og Bentleys kanonskudd ble stående som matchvinnerhandlingen. Dermed beholdt Odd den hyggelige tabellposisjonen, mens Stabæk så nabolaget i umiddelbar nærhet.

Sesongen så langt

Stabæk måtte til play-off før man kunne konstatere vedvart tippeliga-kontrakt i fjor. Denne sesongen er nok ikke ambisjonene stort høyere, og laget har startet sesongen på pari. Så lang har de møtt to tabellkollegaer i Aalesund og Sogndal.

Hjemme mot førstnevnte endte det med et realt Ohi Omoijuanfo-show, da den tidligere Jerv-spilleren nettet samfulle tre hjemmemål. Den kampen endte til slutt 3-1.

Like heldige var de ikke borte mot Sogndal. Bakkes gutter var i det lekne hjørnet, og sendte gjestene tilbake til østlandet med 4-1 i sekken.

Utilgjengelige spillere

Rafik Zekhnini og Jone Samuelsen er ikke med, men ellers så skal alle være klare.

Ohi Omoijuanfo sto over mot Sogndal, og det vites ikke om han er klar mot oss. Ellers så skal alle være klare.

Neste kamp

Odd – Tromsø

17.04.2017, kl. 20.00

Skagerak Arena

Dommer

Trond Ivar Døvle

Til slutt

Nadderud har de siste årene vært et trivelig sted å komme til, og i utgangspunktet så skal det være slik også denne sesongen. Odd skal enkelt og greit være bedre i alle faser. Samtidig så vet vi at Stabæk har sine styrker, og det er ikke gitt at Oddrane dette hjem. Derfor håper vi at så mange som mulig møter opp, og gir alt for gutta! Gi de det lille ekstra; hjelp dem de ekstra meterne, så kan denne kvelden ende i suksess.

Kampstart er søndag kl. 18.00. Oddrane har satt opp buss, som i skrivende stund er full. Men selv om det er full buss, så håper vi at så mange som mulig tar turen til Nadderud. Før kampen er vi velkomne på Onkel Blaa, hvor alle i alle aldersgrupper kan komme inn før kampstart.

VIKTIG: Bussens avreise er fremskyndet med to timer; fra 14.30 til 12.30. Det betyr at vi kjører på følgende tider: 12.30 (Fort Falkum), 12.45 (Kammerherreløkka), 12.50 (Moheim).

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er Fort Falkum din redning! Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne.

Kommende turer

vikingodd

lillestromodd

haugesundodd

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd