Før kampen: Stabæk – Odd

Bygdiser ass!

Lett som å rappe godis fra en unge er et velkjent begrep, og vi er hvertfall ikke langt unna den terminologien når vi ser tilbake på cupkampen. FK Tønsberg var aldri i nærheten, og selv Tollnes var en større trussel for oss. Tollnesingene var igrunn en større trussel enn Start og, men det er en annen sak. Uansett så var det en overbevisende forestilling gutta produserte på kunstmatta. Tempoet var høyt, og samhandlingen satt godt. Da ble det for mye for et Tønsberglag som overhode ikke hang med. Kan vi håpe på det samme på søndag?

Da er det provinslandsbyforstadsbygdefiffen i Stabæk som venter på Nadderust. Billy McKinlays lag skal følge opp en overprestert fjorårssesong, noe som er vanskelig med små midler. Jeg tror de stiller opp med dette laget: Mande Sayouba – Birger Meling, Nicolai Næss, Morten Skjønsberg, Edvard Race – Daniel Granli, Cole Grossman – Gabriel Gorozia, Luc Kassi, Ernest Asante – Agon Mehmeti. Fart. Det er vel ordet som best beskriver dette laget. De har spillere som kan rive istykker ethvert bakrom, og dette utnytter de ofte. Laget er livsfarlige på kontringer, da spillere som f.eks. Asante kan løpe fra hvem det måtte være. Til gjengjeld, så er det stort sett bare det momentet laget kan spille på. På den andre siden, så skal dette være ganske spiselig motstand for Oddegutta. Gjestene har slitt defensivt, og har bevist ved flere anledninger at de får problemer mot lag som kan angripe på flere fronter. Så hvis gutta tar med seg tendensene mot Tønsberg, hvor laget var en trussel både inne i, og utenfor boksen, så kan dette bli svært interessant.

Om Stabæk

Stabæk kommer fra Askers lillebror; Bærum. For å se sine betalte helter må Frederik og Maximilliano dra til nedslitte og nærmest falleferdige Nadderud stadion, et østblokklignende kommunalt anlegg som kan huse 7000 millionærer. Trener er Billy McKinlay, som tok over denne vinteren, etter at Bob Bradley fant ut at det var mye kjekkere i Frankrike.

Stadion Nadderud

Stabæk fotball så dagens lys i 1912. I mange år lå de og kavet i lavere divisjoner, frem til en gruppe visjonære, med bl.a. Ingebrigt Steen Jensen, satte seg ned og skulle arbeide med å gjøre bæringene til et topplag. Og i 1995 kom gjennombruddet, da de debuterte i tippeligaen. Tre år senere spilte de sin første cupfinale, og det endte med seier mot vår forrige motstander; Rosenborg. På 2000-tallet gikk det mye opp og ned, men de presterte å raske med seg ett seriemesterskap (2008) før alt raknet. I 2009 ble Telenor Arena åpnet, men bare tre år senere ble det klart at Stabæks økonomiske utfordringer gjorde at de måtte tilbake til Nadderud. 2012 var et annus horribilis, da de økonomiske utfordringene eskalerte til uante høyder. En rekke etablerte spillere ble solgt, og laget endte opp som ligaens desiderte jumbo. I tillegg kom den velkjente Stengel/Gunnarsson-saken. I 2013 startet de på nytt med et ungt og urutinert lag, og de fleste trodde nok at det var mer sannsynlig med et nytt nedrykk enn at de igjen skulle smake på tippeligafotball i nær fremtid, meg selv inkludert. Så feil kan man altså ta. De gikk rett opp igjen, og gjorde en fin figur i redebuten.

Selv om de i toppfotballsammenheng er relativt ferske, har klubben mønstret en rekke av landets mest kjente spillere. Blant annet har vi navn som Alanzinho, Jan Åge Fjørtoft og Frode Olsen. Spillere som også har fartstid i Odd er Espen Hoff, Espen Isaksen, Tommy Svindal Larsen, André Muri og Somen Tchoyi.

Head to head

Helt siden 70-tallet har Odd og Stabæk pleiet bekjentskapet. Lagene har barket sammen 32 ganger, og det er Oddrane som har det historiske overtaket. Gutta har vunnet 17 ganger, mens dagens verter har ti triumfer. Fem kamper har endt med poengdeling. I scoringssammenheng så er det noe jevnere, men gutta har med sifrene 56-40 fortsatt et lite overtak. Heltene har et usedvanlig godt overtak på Nadderudgjengerne. For i Bærum har laget vunnet de fem siste kampene, noe som har ført totalen opp i ni Odd-triumfer. Av de resterende syv oppgjørene har tre endt med uavgjort, mens Stabæk har fire seire. Dette gjenspeiler seg i målprotokollen, der Odd leder 27-17.

Forrige oppgjør

30. august 2015 var forrige gang arbeiderklassegutta trampet inn i fiffens storstue. Oddegutta jaktet medalje, og måtte overkomme et høytflyvende Stabæklag for å holde liv i drømmen.

Men det var vertene som startet best, og allerede etter tre minutter kunne det stått 1-0. Grøgaard skulle bare heade en ufarlig ball tilbake til Rossbach, men det slappe forsøket ble snappet opp av Ernest «Powell» Asante. Han satt kursen mot kassa, og hadde bare SR1 å overliste. Men Sondrebassen gjorde seg stor, og tok seg enkelt av farligheten.

Spillet bølget frem og tilbake, og den neste muligheten falt i Odds hender. Etter 11 minutter spilte Nordkvelle Grøgaard frem på kanten. Mr. Dådyrøyne la kula på bakre stolpe, der Olivier «tanks» Occéan ventet. Han headet ballen tilbake mot første stolpe, der Bentley ventet i majestetisk ensomhet. Han kunne bare bredside lærkula inn, og feilet ikke.

Oddegutta tok seg av ballen etter dette, og vertene ble presset lenger og lenger unna Bekkestua sentrum. Spesielt Occean var i det lekne hjørnet, og fant på mye gøy mot Die Blaa. Og etter 34 minutter skulle presset betale seg igjen. Espen Ruud benyttet seg av motorveien på høyresiden, og dundret forbi alt og alle. Det ville ikke Yassine El Ghanassy ha noe av, og sendte Heistadgutten rett i torva. Ken Henry «Offside?» Johansen pekte ganske selvsikkert på krittmerket, selv om Ghanassy bedyret sin uskyld. Bak krittmerket ventet OllyO, og målmaskinen sendte ball og keeper i hver sin retning.

Staabæk løftet seg noe etter straffegållen, men slet med å skape noe mot aggressive Oddegutter. Flere innlegg ble pumpet inn, men gutta på gulvet ryddet unna hver gang.

Andre omgangs første del bestod av omtrent ingenting, bortsett fra gule kort til herrene Gashi og Nordkvelle. Men mye skulle forandre seg etter kampens sekstisjette minutt. Ikke-fartsfantomet El Ghanassy fikk ballen på egen halvdel, og satt i gang det som kunne se ut som en kontring. Det ville ikke Gashi ha noe av, og rev sutreren over ende. Da endte det som det måtte gå, og Ardian ruslet rett i garderoben. For hva er vel en kamp på Nadderud uten en utvisning? Det er viktig å opprettholde tradisjonene.

Men i lys av dette så vertene sitt snitt til å score et mål eller to. Stabæk trykket på, men slet med å få til noe som helst de gangene ballen befant seg i boksen. Dog skulle farlighetene komme … Fem minutter før slutt fyrte forsvareren Bry … Birger Meling av fra avstand, og med en retningsforandring ble jobben vanskelig for Rossbach. Men han klarte brasene, og vippet målkandidaten over.

Hjørnesparket ble slått inn, hvor det vanket spill av typen ping-pong. Til slutt så Luc Kassi sitt snitt til å tuppe ballen forbi Rossbach, og sistnevnte rakk ikke parere før det var et faktum. Dermed var Stabæk ett mål nærmere comeback, og det ble noen i overkant spennende sluttminutter.

Resten av kampen ble et langt Stabæk-angrep. Tre minutter før slutt fikk Nicolai Næss prøve seg fra 11 meter, men han var mer interessert i å skyte luft enn ball. Minuttet etter ble Haugstad servert på bakre stolpe. Guttungen satset på på en lav heading, men Sondrebassen klarte på utrolig vis å slå ballen bort.

Og selv om bæringene ikke gav seg, så rant tiden ut. Dermed endte det med nok en triumf på Bærumsk gress.

Stabæks form

Billy McKinlay fikk store sko å fylle da ha tok Bradleys rolle i vinter. Med små midler har laget gjort det svært godt de siste sesongene, og blaserte bæringer har nok etterhvert skrudd opp forventningene til eget lag. Dette er deres fem siste kamper:

13.04: Korsvoll – Stabæk 1-4

17.04: Sarpsborg 08 – Stabæk 1-1

20.04: Stabæk – godset 0-1

25.04: FK Haugesund – Stabæk 3-1

28.04: Sparta Sarpsborg – Stabæk 1-7

Etter de oppløftende og forgangs sesonger, så har dette vært en real realitetssjekk. Tiden etter Bradley har vært tøff, og har om ikke annet vist hvilken kapasitet sistnevnte er. McKinlays gutter presterer langt svakere, og det er lite som minner om et topplag. De har en stor jobb å gjøre om de skal unngå en spennende sesongavslutning i bunnen.

Skader og karantener

Kamal Issah har pådratt seg sitt tredje gule, og kan ikke stille. Ellers skal alle være klare.

I Oddleiren er alle klare for dyst.

Neste kamp

Asker – Odd, onsdag 4. mai kl. 18.00

Føyka Stadion

Neste tuppeligakamp

Odd – Bodø/Glimt, søndag 8. mai kl. 15.30.

I faresonen:

Odd: Ingen.

Glimt: To gule: Ruslan Babenko og Mathias Normann.

Dommer

Ken Henry Johnen

Til slutt

Dette er sannsynligvis én av de enklere bortekampene vi får i år, og gutta må tåle et favorittstempel mot pappadaltene. Siden fjoråret har Stabækaksjene falt med rekordfart, og det er lite som minner om et medaljelag. Men dette betyr også at vi møter et lag i poengnød, og det er ikke nødvendigvis enkelt. På et tidspunkt må vertene plukke opp hansken, og slåss for tilværelsen. Om dette skjer på søndag er ikke lett å si, men om det skjer, så blir Stabæk med ett et lag som er vanskeligere å slå.

Kampstart er søndag 1. mai kl. 20.00. Det er fortsatt ledige plasser på bussen! For bare 150 kroner kan du finne ditt sete på bussen, som tar deg rett til begivenhetenes sentrum. Online påmelding finner du her, og mer om turen kan du lese her.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er du velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 18.30, slik at du kan feire triumfen sammen med likesinnede. 18 års aldersgrense.

Kommende turer:

4. mai: Asker – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online Påmelding: her

 

11. mai: FK Haugesund – Odd

Flybillett kan bookes her.

 

20. mai: Sarpsborg 08 – Odd

Pris: 200(direktebuss) og 300(Harrybuss)

Turinfo: her (direktebuss) og her (harrybuss)

Online Påmelding: her(direktebuss) og her(Harrybuss)

 

3. juli: Vålerenga – Odd

Pris: 150

Turinfo: her

Online Påmelding: her

 

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.