Før kampen: Start – Odd

Sola ser best ut på Falkum!

Dette må vel ha vært blant de deiligste onsdagskveldene på ganske mange år? For en oppreisning og festkamp vi endte opp med! Noe treigt startet det, men store deler av oppgjøret var en oppvisnining i god moral. Flotte angrep, gavmilde motstanderkeepere, debutanter som herjer. Hva mer kan man forvente? Det glises!

Lørdag er det altså Start som venter oss i Kristiansand. Enda en av de klubbene som har (delvis) opphav som en Odd-fanklubb på starten av 1900-tallet, om du skulle lure. Gutteklubben Ørvarodd startet opp i 1899, og fikk sitt store øyeblikk da selveste Odd fra Skien beæret Sørlandet med en visitt i 1902. Kort tid etter slo de seg sammen med en annen guttegjeng (Gyldenløves), under navnet IK Start. Strengt tatt sa vel alle som stiftet fotballklubb på den tiden «look to Skien», men det er jo i det minste kjekt å få en slags anerkjennelse for det. Våre gutter var jo datidens James Hetfield, David Hasselhoff, Daniel Gasmann og Justin Bieber, var det ikke? Hvertfall han nest siste.

Joey Hardarsons lag har fått en innledning som forventet, med to poengdelinger og ett tap på de tre første. Og skåret mot Molde i den forhenværende runden kunne vært avverget, hadde det ikke vært for en noe uheldig involvering av Vegard Bergan. Sørlendingene har en noe pragmatisk inngang til kampene, men de har i 66% av årets oppstillinger startet i en 4-2-3-1-formasjon med Skålevik på topp. Start spiller ofte en bakromsorientert fotball, og kommer seg ofte alene med keeper. Samtidig har de kantspillere som Kabran og Bringaker, som er skumle hvis de klarer å komme seg rundt på kant. Derfra oppsøkes ofte rommet mellom forsvarslinje og keeper, og såntno vil vi jo helst unngå. Det mest sentrale her blir å unngå ugunstige brudd og kontringer, men hvis ikke det går så blir Starts sentrale midtbane en nøkkel. Overbefolker vi denne så blir ballfordelingen vanskeligere, og vi vil få færre gjennombrudd både foran kassa og på kant.

I klassisk Odd-stil så gjelder det å ta vare på det beste fra den forrige kampen. I 2. omgang satt løpene godt, og samtidige bevegelser gav Vålerenga store vanskeligheter. I Start møter vi et noe sendrektig forsvar, som ikke har vist prov på den aller beste kommunikasjon til nå. De har en ung og urutinert backrekke, som vil få problemer hvis vi klarer å true flere rom. Det betyr at vi må kjøre på med god Odd-fotball; dobling på kant, indreløpere i full fart rundt midtspissen, og raske spillvendinger. Enkelt sagt, men det er en oppskrift på potensiell suksess.

Vi fikk en solid opptur mot Dag-Eilev Fagermo, og vi håper gutta tar med seg dette inn mot lørdagen. Start er ingen enkel motstander, men vi har vist at mer rutinerte forsvar kan brytes ned. Dette handler i all hovedsak om å sette fokus på det gutta allerede kan, og hvis konsentrasjonen er der, så skal dette dras i land. Nå er toget på skinnene, det handler bare om å sette fart uten å spore av igjen.

Alle som ønsker å se kampen sammen med andre sorte og hvite er velkomne på Fort Falkum. Siden sola skinner om dagen så åpner vi kl. 15.00! Her blir det både varme og god stemning, og forhåpentligvis kan vi feire tre poeng i åttedraget.

Heia Odd!