Før kampen: Start – Odd

Vi trur ikke … vi vet!

Så ble det ikke den festen vi håpet på. Gutta virket noe slitne, og det var ikke helt ufortjent at laget scoret mindre enn gjestene. Men det var ikke en helsvart dag, og en utskjelt mann bidro til litt morro oppi alt det kjipe. Med sitt innhopp fikk nigerianeren fart på sakene, og han sto for det meste av det som skjedde offensivt under hans spilletid.

Førstkommende søndag skal Branntapet revansjeres, og det skal skje mot sarte sørlendinger. Jeg tror Steinar Pedersen stiller med dette laget: Håkon Opdal – Henrik Robstad, Rolf Daniel Vikstøl, Tapio Heikkilä, Jens Kristian Skogmo – Andreas Hollingen, Cidiebere Nwakali – Espen Børulfsen, Dulee Johnson, Daniel Aase – Lars Jørgen Salvsesen.

Dagens verter står med ligaens klart svakeste tall, og det er det gode grunner til. Laget fremstår ofte planløse fremover, og på hjemlige trakter er det ofte lite som minner om ro i rekkene. Dog har de enkeltspillere i Espen Børulfsen og Daniel Aase, som kan finne på et og annet med ballen i beina.

Men hvis Oddegutta får det som de vil, så blir ikke dette Espens og Daniels dag. Mot en vaklevoren motstander så bør gutta kunne få til mye. Om tempoet skrus opp og løpene sitter, så vil det bli skapt store rom. Og om indreløperne klarer å skape nok trykk rundt Olly, så kan dette bli svært interessant!

Om Idrettsklubben Start

Sørlandets stolthet holder til i Agderhovedstaden Kristiansand. De spiller sine hjemmekamper på gjeldsnedsyltede Sør Arena, som nå holder 11.700 tilskuere. Etter flere år bak roret ble Mons Ivar Mjeldet satt av toget sist sommer, og han ble etterfulgt av ex-odderne Bård Borgersen og Matthias Christer Andersson. Til tross for den tunge ballasten ble disse veid for lette i november, og inn ble Steinar «bror til ex-odder Kjetil» Pedersen hentet.

Stadion Sør Arena

Start kan spore sin historie tilbake til 1899 eller 1900, da gutteklubben Ørvarodd var i aktivitet. Deres største milepæl kom i 1902 da kjempen Odd fra Skien gjestet Gimlemoen. Der klarte de å holde storheten til 0-0. Omtrent på samme tid ble klubben Gyldenløve til, og de tok initiativ til å stifte en klubb for hele Kristiansand. Det resulterte i FK Start, senere IK Start.

Det var på den tiden få lag i området, og aktiviteten kan ikke ha vært veldig stor. Den første interby-kampen ble avholdt i 1906, da Start gjestet Mandal og dro hjem med 3-1-seier. Laget deltok for første gang i cupen i 1912, men røk i 1. runde med et braktap mot et annet storlag; Fram Larvik.

Selv om Start er blant de eldre klubbene i norsk fotball ble de ikke lagt merke til før på slutten av 50-tallet. Sesongen 1959-60 var deres første i toppdivisjonen, og de gikk ned igjen på første forsøk. Laget kom seg opp igjen før 1969-sesongen, men de var ikke gode nok denne gangen heller.

Sesongen 1973 var deres tredje sesong i toppen, og denne gangen holdt de seg med glans. Spillere som Svein Mathisen og Trond Pedersen sørget for at bronsemedaljene ble sendt til sørlandet for første gang.

Dette var en generasjon som skulle prege norsk fotball i mange år, og det var i denne perioden begrepet Makrellfotball ble satt i live. Bronsemedaljene fant samme vei i 1975, og i 1978 sto Start for første gang på toppen av podiet. I 1980 gjentok de den samme bragden, men etter dette gikk det nedover. I 1987 var eventyret over.

Det skulle ikke ta langt tid før de var tilbake, men 90-tallet var et turbulent tiår for sørlandsklubben. De hentet bronsen i 1991 og 1992, men i 1996 ble nivå to nok en gang en del av hverdagen. Der ble de værende til 1999, da strømsgodset måtte kapitulere i kvalifiseringen.

2000-tallet har vært en real heisatur for alle med hjertet i Start. Laget har tatt turen opp og ned en rekke ganger, men de klarte å hanke inn sølvmedaljen i 2005. De var nyopprykkede og sjokkerte alle selv om de tapte gullet på målstreken. Deres siste opprykk var i 2012, og har siden den gang hatt store vansker med å holde spill og økonomi på Tippeliganivå. Senest ifjor reddet de seg med et nødskrik, da de kom seirende ut av kvalikfinalen mot FK Jerv.

Kjente spillere som Petter Belsvik, Espen Johnsen og Claus Eftevaag har akslet den sorte og gule drakta. Det har også Odderne Bård Borgersen, Stefan Bärlin, Petter Bruer Hanssen, Espen Hoff, Christer Kleiven, Morten Knutsen, Tommy Svindal Larsen, Kjetil Ruthford Pedersen og Alex Valencia.

Head to head

Odd og sørlandslaget har utkjempet mange bataljer opp igjennom årene. Ved 43 anledninger har lagene tevlet om poeng, og det er en jevnspilt sfære vi skal inn i. For der Odd står med 17 triumfer, har startingene hanket inn én mer. Åtte kamper har endt med poengdeling. I målprotokollen er den lille fordelen snudd, da Oddeguttas 58 scoringer er syv mer enn vertenes 51.

I Kristiansand er vertene dog dominante, selv om Oddrane har vunnet de fire siste. Totalt blir det seks bortetriumfer, som blir slått av hjemmelagets ti. Fem kamper har endt uten triumfator. Noe jevnere er det når det kommer til antall scoringer, der dagens hjemmelag leder 27-22.

Starts form

Start avrundet fjorårets sesong med en nervepirrende kvalik mot sørlandsnaboen FK Jerv, hvilket som kjent endte med en knapp triumf og et trenerrøveri som nok ikke glemmes i Hamsun-byen med det første. Laget har som ambisjon å holde seg i divisjonen, og dette er deres fem siste kamper:

02.07: FK Haugesund – Start 2-1

08.07: Start – Bodø/Glimt 1-4

17.07: Molde – Start 2-2

24.07: Start – Vålerenga 2-4

29.07: Sarpsborg 08 – Start 1-0

Natta! Så svart er det. Laget har ikke vunnet en fotballkamp på over ett år, og det er fint lite som tyder på at det kommer til å vanke trepoenger på gultrøyene denne sesongen. Dette er det svakeste laget tippeligaen har sett på lang, lang tid. Og det er litt synd i grunn, for vi har hatt noen knakans bra turer ned dit! Vi kommer til å savne disse.

Forrige oppgjør

Dette oppgjøret kom på en tid hvor Skien formelig kokte etter den velkjente E-cup-trekninga. Men før dortmunderne skulle reise til Skien, så var det et annet gult lag som skulle inn i Oddemosemaskinen. 16. august sto Start og Kristiansand på menyen, og gutta var store favoritter mot laget som på sedvanligvis hadde ramla ned i en salig smørje av pengerot og sportslige katastrofer.

Og det tok heller ikke lang tid før kvalitetsforskjellene gjorde seg gjeldende. Under ett minutt hadde gått da Rafik Zekhnini fikk ballen på kanten av feltet. Han dro av en makrell, og banket ballen inn i nærmeste hjørnet. Deilig, genialt og enkelt.

Oddrane grep pangstarten begjærlig, og punkterte vertenes poenghåp nesten før man kunne se det. Da 12 minutter var spilt fikk gutta et hjørnespark etter et langvarig press, og Thomas Grøgaard ruslet bort til kvartsirkelen.

Jentemagneten svisket ballen inn i mot første stolpe, hvorav den ble ledsaget videre mot den bakre. Grøgaardens tiltrekningskraft var så sterk at hele makrellstimen hadde trukket tre meter nordover, noe som førte til at Bentley sto helt alene. Og da ballen på bedagelig vis landet i hans føtter, var jobben enkel.

Allerede nå var mye gjort, og vertene hadde allerede gitt opp. Oddegutta trillet ball, og gadd ikke bruke mer krefter enn nødvendig. Dermed skjedde det ikke stort, frem til halvtimen ble passert. Espen Ruud og Bentley lekte seg frem langs venstrekanten, og trillet inn til Fredrik Nordkvelle i boksen.

‘Kvellepusen skulle til å vende, da Solomon Owello fant det for godt å feie Stridsklevgutten overende. Utvilsomt dagens klareste straffespark, og selv avsindige sørlendiger slet med å protestere på den. Krittmerkesparket ble ekspedert av Occean, som koste ballen ned i venstre hjørne.

Tankene om kommende kamp begynte nok å melde seg nå, for spesielt etter hvilen var avslapningsfaktoren i Odd-rekkene mye høyere. Startingene fikk kjenne litt på ballen, men med alt for mange mål å ta igjen så ble det en mildt sagt kjedelig andre halvdel. Ikke før i det 85. minutt skjedde det noe interessant foran målene.

Rundt det tidspunktet kom Grøgaard rundt på kanten. På bakre stolpe fant han Olly, som igjen headet tilbake til OJ Halvorsen. På 14 meter dempet han kula på kassa, og utførte sesongens reneste volley. Ballen var bare én km/t fra å bryte lydmuren da den skambanket nettmaskene, og var da selvsagt utagbar for Håkon Krykkedal.

Med absolutt all tvil feid til side, så endte det til slutt 0-4. Oddegutta tok op jakten på medalje, mens Starterne fortsatt befant seg der de var og er vant til å være.

Skader og karantener

Thomas Grøgaard har operert, og blir ikke å se på banen med det aller første. Jone Samuelsen fikk sitt tredje gule mot Brann, og får ikke stille. Ellers skal alle være klare.

Neste kamp

Odd – Sarpsborg 08, søndag 14. juli kl. 18.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: To gule: Lars-Kristian Eriksen og Olivier Occéan.

S08: To gule: Steffen Ernemann, Tor Øyvind Hovda og Joachim Thomassen.

Dommer

Trond Døvle

Til slutt:

Dette skal være grei skuring. Start er så godt som ferdige, og enhver medaljekandidat skal på papiret høvle over gultrøyene. Og med Olly, Fredrik, Fredrik og Fredrik på banen, så vil det etter all sannsynlighet skje.

Sannsynligvis. Ikke garantert. For på ett tidspunkt våkner de fleste bunnlag. Og denne oppvåkningen kan komme på søndag. Det må vi være beredt på! Ja, Start har ikke vunnet en seriekamp på over et år, men det går nesten garantert ikke enda et år før de igjen smaker på en trepoenger. Vi må være forberedt på å møte et lag som er villige til å ofre alt, selv om det skulle involvere tenners forlatelse. Eller andre lemmer, for den saks skyld.

Så gutta … frem med kassa! Ikke la dere pille på nesa av livsdesperate makrellknaskere. Vis gjengen fra bibelbeltet at det må mer til enn tro for å velte staute Oddegutter!

Kampstart er søndag 7. august kl. 18.00. Oddrane setter på sedvanlig vis opp buss, og det er bare å slenge seg på! Direktebussen går fra Falkum søndag formiddag, og letter deg for usle 200 kroner. For ytterligere informasjon, samt påmeldingsinfo, trykk her.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er Fort Falkum din redning. Vår samlingsplass nordvest for sentrum åpner dørene kl. 16.30, og alle over 18 år ønskes velkommen. Her kan du bevitne triumfen i skikkelige omgivelser, og sammen med andre Oddevenner.

Kommende turer

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.