Før kampen: TIL – Odd

Bryter vi firemålsbarrieren nå?

Det er hvertfall lov å håpe, nå som tremålsbarrieren er i boks. Det er klart for Tromsø – Odd!

Tre sentrale punkter

1: Det relativt ubeskrevne bladet Simo Valakari tok nylig over hovedtreneransvaret på Alfheim. Hvordan finnens inntog vil påvirke laget denne høsten er vanskelig å si, men de siste resultatene tyder på en oppsving. Mest sannsynlig vil vi møte et lag med mye energi, og som er villigere til å legge mange metere i banken.

2: Thomas Lehne Olsen er en mann som må følges med på. Super-suben står med fem mål og fire assister, og er følgelig et viktig punkt i Tromsøs angrep når han spiller.

3: Hvordan vil Torbjørn Agdestein klare seg etter måneder uten elitefotball? Det blir spennende å se ham på topp (om Vardens startellever-spådommer slår til), men vi trenger en mann som kan score mål. Nå.

Hvem er TIL?

Bakom polarsirkelen et sted, der finner du Tromsø; Tromsø ILs arnested. På en øy. På toppen av denne øya finner man Alfheim, hvor man har reist et anlegg i fotballens formål. Grunnet anleggets beliggenhet blåser det angivelig mye, og kanskje det er dette som har skremt den gjengse Tromsøyværing fra å fylle opp de drøyt 6900 setene. Trener er Simo Valakari.

Høsten 1920 fant en guttegjeng ut at de skulle stifte en fotballklubb. Navnet ble Tromsø Turns fotballag. Klubben hadde ingenting med turn å gjøre, men det lød sikkert fint i nordnorske ganer. Allerede sesongen etter endte laget på 2. plass i kretsserien, bak Harstad. Frem til første verdenskrig var laget en tøff deltaker i kretsserien, og denne ble vunnet ved flere anledninger. I 1931 gikk klubben under navnet Tor, før de året etter kalte seg for Tromsø Idrettslag.

Etter krigen styrket laget sin posisjon som ett av landsdelens prominente lag. På 50-tallet hanket de inn kretsmesterskapet og den nordnorske cupen flere ganger. De ble tatt opp i seriesystemet i 1954, men på den tiden fikk ikke nordnorske lag spille i toppdivisjonen. På 70- og starten av 80-tallet beveget de seg stort sett mellom 2. og 3. divisjon. I 1985 gikk klaffet alt for Gutan, som etter kvalifiseringsrunder endelig kunne prøve seg mot de beste i landet. De klarte såvidt å berge seg i debuten, og kronet det hele med å slå Lillestrøm 2-0 på Ullevaal. I årene fremover gjorde de det meget godt, og kronet det hele med sølvmedalje i 1990. Etter dette falt resultatene noe, men de var fortsatt med. I 1996 kom nok et NM-gull. Som et resultat av dette fikk de delta i UEFA-cupen, og gjennom det fikk de spille den nå famøse Chelsea-kampen. TIL sjokkerte alle, og slo britene 3-2 hjemme. I London vant Chelsea 7-1, men det er det ingen i Tromsø som husker. Da vi rundet år 2000 gikk det nedover for de rødhvite, og 2001 måtte de ta turen ned.

Den turen ble kortvarig, og de tok første veien opp. I redebuten så det lenge ut til at de igjen skulle rykke ned, men en overtidsscoring på Lerkendal i siste runde sørget for at de reddet seg likevel. Bortsett fra et nestennedrykk i 2005, så var denne perioden en medaljerik tid på Alfheim. De vant bronse i 2008 og 2010, og bronse i 2011. I 2013 måtte laget ta turen ned under Agnar Christensen og Steinar Nilsen, men igjen trengte de bare ett år på å rykke opp igjen.

Ettersom 2015-sesongen skred frem, så det lenge ut til at nordlendingene igjen skulle gå under streken. På grunn av den slette formen så måtet Steinar Nilsen ta sin avslepne dialekt og gå, og inn kom Bård Flovik. Andøyværingen fikk fart på Gutan, og reddet lagets tippeligakontrakt med et nødskrik.

Meritter

Cupen: 2 (1986, 1996)

Nordnorsk mester: 3 (1931, 1949, 1956)

Som en stabil toppklubb de siste tiårene, så har klubben huset flere profilerte spillere. Mange kan nikke anerkjennende til navn som Saliou Ciss, Thomas Drage, Bjarte Flem og Simen Stamsø Møller. Flere Oddere har også deltatt for Troms-klubben. Espen Isaksen, Peter Kovacs, Kim Larsen, Erik Pedersen og Einar Rossbach har alle historikk i begge klubber.

Første kamp

Gamle klubber til tross; Den første kampen mellom klubbene ble spilt så sent som i 1999. Den gangen var Odd såvidt inne i sin første eliteseriesesong på 32 år, og etter fem kamper lå laget på en fin 7. plass. Tre plasser ned finner vi Gutan, som den foregående sesongen såvidt hadde unngått nedrykk.

Og skal vi dømme etter denne kampen, så ville de gjøre alt i sin makt for å unngå et slikt scenario. Oddranes småpene sesonginnledning ble i praksis smadret, og i sekken hjemover lå et stygt 0-5-tap.

Den historiske duellen

Både Odd og Tromsø har i hovedsak hatt eliteserien som arena siden 1999. Dette har ført til 31 oppgjør av det poengmessige slaget, og det er heltene fra Telemark som står i førersetet. Femten ganger har Sandstø og Fagermo hentet trepoengere, mens 8 står for både poengdelinger og Tromsø-triumfer.

Men det er langt jevnere på Alfheim. Av 15 oppgjør har Odd fem vinster, mot Tromsøs sju. De siste tre har da naturligvis endt uavgjort. Dette er en margin som gjenspeiles i målprotokollen, der dagens verter leder 24-18.

Forrige oppgjør

Sesongen var inne i sitt aller siste kapittel, og sola gadd såvidt hilse sist Odd tok turen til Tromsø. Det var 6. november 2016, og for Odd sto det om sølv eller bronse. Bråttom var det for vertene og, som kjempet mot nordlandsrivalen Glimt om å unngå nedrykk.

Det var med andre ord rødtrøyene som hadde mest å spille for, og det var de som kom best i gang. Før minuttet hadde gått kunne det stått 1-0, men Moussas heading strøyk stanga. Dessverre skulle det ikke ta lang tid før den første ballen lå i nettet.

En Tromsøkar kom frem på kanten, og sendte ballen inn i boksen. Sondrebassen var klar for utfordringen, men måtte bokse. Uheldigvis endte den opp i Moussas bein, og skytteren lot seg ikke be to ganger. Han klemte til, og traff Espen Ruud. Espen Ruuds arm ifølge dommer, men derav strides de lærde. Hvertfall vi.

Straffe ble gitt, og straffe ble tatt. Aaron Sigurdarson var sikker, og sendte ball og keeper i hver sin retning.

Og to minutter senere skulle vondt bli værre. Sigurdarson fikk rusle fritt frem på kanten, og slå uforstyrret inn. Foran mål fikk Moussa ha en hel vigelandspark for seg selv, noe han behørig bukket for. Ball forsvant over Sondre, og inn i mål.

Den første halvtimen var av det trøstesløse slaget sett med Odd-øyne, men målbonanzaen lot man ligge. Først etter 32 minutter kom gutta til sin første avslutning, men Bentleys forsøk var alt annet enn farlig. Og det var stort sett det gjestene klarte å produsere i denne omgangen.

2. omgang startet som et langt gjesp. Dette varte i 20 minutter. Først i det 65. minutt skjedde det noe, og for én gangs skyld var det Odd som sto for begivenhetene. Bentley fikk ballen på kanten, og spilte videre til Oldrup Jensen. Han fant en fremadstormende Våge Nilsen, som i stor fart kunne dra med seg kula inn i boksen. Fra skrått hold så han OllyO lure foran kassa, og et hardt, lavt innlegg ble avlevert. Alt kanadieren trengte å gjøre var å strekke frem foten, og pirke ballen over linja. Enkelt!

Men dette var ikke Odds dag. Tromsø presset på, og tolv minutter før slutt gav det igjen resultater. Gutta ble trykt inn i egen boks, da en kar i rødt fikk ballen på kanten. Som Våge Nilsen så slo han et lavt innlegg, men denne gangen fikk kula vandre gjennom hele feltet. Nesten, hvertfall, frem til Runar Espejord på bakre stolpe. Han satte foten til, og ballen forsvant opp i nettaket.

Et resignert Odd-lag klarte aldri å true vertene, og vi gikk inn i natten med 3-1 i bagasjen. Et resultat som til syvende og sist ble betydningsløst for oss Telemarkinger siden Brann vant sin kamp. Vertene på sin side feiret hemningsløst, siden plassen ble reddet. Forståelig det.

Sesongen så langt

Tromsø var altså en hårsbredd fra nedrykk i 2016. Laget har små ressurser, og som sådan ventet man nok ikke noe annet enn en kamp med ryggen mot veggen også i år. Noe de også har fått, selv om resultatene i det siste tenderer til bedring.

Riktignok har det blitt tap mot Lillestrøm (0-1) og Kristiansund (1-4), men poengdeling mot Vålerenga (0-0) og triumfer mot Ålesund (3-2) og Sarpsborg 08 (5-0) lar seg høre.

Utilgjengelige spillere

Odd: Viljar Myhra måtte stå over mot Aalesunds, og er fortsatt usikker. Elba Rashani og Jone Samuelsen ble tildelt respektives tredje gule kort, og må stå over.

TIL: Hvem vet?

Neste kamp

Sarpsborg 08 – Odd

25.09.2017, kl. 19.00

Sarpsborg stadion

I faresonen:

Odd: To gule: Olivier Occean og Joakim Våge Nilsen.

S08: Deres foregående kamp er allerede spilt. Andreas Albech må stå over.

Dommer

Trygve Kjensli

Til slutt

Var det ikke deilig å se gutta score mål igjen? Tre av slaget har vært en sjeldenhet i år, og kampen mot Aalesunds kan fort vekk vise seg å bli et vendepunkt. Ja, gutta rota noe vakent i 2. omgang, men det blei scora mål! Det betyr en fornyet selvtillit som fort kan vise seg nødvendig i torsdagens oppgjør.

For Valakaris menn viste mot S08 at de kan leke mot de beste. Gjestene stilte nok ikke med sine beste elleve, men 5-0 gir god klang uansett elitemotstand. Det betyr at vi ikke skal ta tre poeng for gitt. På ingen måte! Til tross for en sjaber tabellsituasjon, så er vertene et lag man må jobbe hardt mot. Så enkelt, og så vanskelig.

Kampstart er torsdag 21. september kl. 18.00. På grunn av forbundets mildt sagt bedritne innblandinger så forstår vi at det blir vanskelig for mange å ta turen, men vi håper likevel at noen finner veien til nord. Det blir av naturlige årsaker ingen organisert reise, men du kan bruke dette facebookarrangementet for å avtale reise, opphold, møtesteder og annet som har med turen å gjøre.

Om du ikke skal til Tromsø, så ønskes du velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne. Tromsø skal ned på jorda igjen etter deres 5-0-seier, og det bevitnes best sammen med gode venner.

Kommende turer

Sarpsborg Odd serie

Reklame tur til StrømsgodsetKBKOddReklame Vålerengatur