Før kampen: Tromsø – Odd

Det blåser hvertfall ikke like mye i Tromsø

Slutter det aldri å blåse i Sarpsborg? Trekken var riktignok ikke på sitt værste på fredag, og det bidro kanskje til poengdelingen. Men nok en gang måtte vi se gutta underlegne på østfoldsk gress, og det er noe med Sarpingene som ikke passer Deilef & co. Ett poeng er dog langt bedre enn de null vi pleier å ta med derfra. Nye sjanser kommer!

Og sannsynligheten for jubel er betraktelig høyere kommende onsdag. Da venter Tromsø på Alfheim i anledning cupens fjerde runde, og jeg tror vi møter dette laget: Gudmund Kongshavn, Christian Landu Landu, Henrik Gjesdal, Simen Wangberg, Hans Nordbye – Aron Sigurdarson, Fredrik Michaelsen, Gjermund Åsen, Magnus Andersen – Thomas Lehne Olsen, Sofien Moussa. Et lag med mange kjente navn, som øyensynlig ikke fungerer spesielt godt sammen. Det har vært melodien for TIL de siste årene, og kan fort bli det den kommende tiden og. Men vi skal være oppmerksomme på den islandske kanten Sigurdarson, som har vist seg å by flere backer på en utfordring, med hastighet og dribleferdigheter.

På den andre siden, så møter vi nå en motstander som ikke er fremmed for å slippe inn mål. Nøkkelen vil bli bli å holde et høyt trykk, med mange bevegelser og rask ballforflytning. Hvis gutta klarer å befolke området rundt Olly, samtidig som at det skapes overtall på kantene, så vil nok det tynne forsvarsbyggverket vakle.

Om Tromsø IL

TIL kommer fra det stedet der du også finner Norges eneste åpne jernbanestasjon uten jernbane; nemlig Tromsø. Der spiller de sine hjemmekamper på Alfheim Arena, hvor de sjeldent har bruk for samtlige 7471 seter. De trenes av Bård Flovik, som steg i gradene da Steinar Nilsen ble påført et fotavtrykk i sin italienske buksebak.

Høsten 1920 fant en guttegjeng ut at de skulle stifte en fotballklubb. Navnet ble Tromsø Turns fotballag. Klubben hadde ingenting med turn å gjøre, men det lød sikkert fint i nordnorske ganer. Allerede sesongen etter endte laget på 2. plass i kretsserien, bak Harstad. Frem til første verdenskrig var laget en tøff deltaker i kretsserien, og denne ble vunnet ved flere anledninger. I 1931 gikk klubben under navnet Tor, før de året etter kalte seg for Tromsø Idrettslag.

Etter krigen styrket laget sin posisjon som ett av landsdelens prominente lag. På 50-tallet hanket de inn kretsmesterskapet og den nordnorske cupen flere ganger. De ble tatt opp i seriesystemet i 1954, men på den tiden fikk ikke nordnorske lag spille i toppdivisjonen. På 70- og starten av 80-tallet beveget de seg stort sett mellom 2. og 3. divisjon. I 1985 gikk klaffet alt for Gutan, som etter kvalifiseringsrunder endelig kunne prøve seg mot de beste i landet. De klarte såvidt å berge seg i debuten, og kronet det hele med å slå Lillestrøm 2-0 på Ullevaal. I årene fremover gjorde de det meget godt, og kronet det hele med sølvmedalje i 1990. Etter dette falt resultatene noe, men de var fortsatt med. I 1996 kom nok et NM-gull. Som et resultat av dette fikk de delta i UEFA-cupen, og gjennom det fikk de spille den nå famøse Chelsea-kampen. TIL sjokkerte alle, og slo britene 3-2 hjemme. I London vant Chelsea 7-1, men det er det ingen i Tromsø som husker. Da vi rundet år 2000 gikk det nedover for de rødhvite, og 2001 måtte de ta turen ned.

Den turen ble kortvarig, og de tok første veien opp. I redebuten så det lenge ut til at de igjen skulle rykke ned, men en overtidsscoring på Lerkendal i siste runde sørget for at de reddet seg likevel. Bortsett fra et nestennedrykk i 2005, så var denne perioden en medaljerik tid på Alfheim. De vant bronse i 2008 og 2010, og bronse i 2011. I 2013 måtte laget ta turen ned under Agnar Christensen og Steinar Nilsen, men igjen trengte de bare ett år på å rykke opp igjen.

Mange kjente spillere har frekventert garderoben på Tromsøya. Blant mange kan vi nevne Runar Berg, Ole Martin Årst og Tommy Knarvik. Espen Isaksen, Peter Kovacs, Kim Larsen, Erik Pedersen og Einar Rossbach har alle spilt for begge lag.

Head to head

Dette blir lagenes første cupmøte.

Forrige oppgjør

Og derav ingen tidligere oppgjør i sjangeren.

Cupens gang

Tromsværingenes cupløp startet med et lokaloppgjør (i forbundets øyne) på Bislet mot Ski- og konkursklubben Lyn. Det ble en jevn batalje, men da gutan nettet den syvende så måtte Atle Trynestad innse at slaget var tapt.

Neste runde bød på Vallhalske assosiasjoner, da Mjølner fra Narvik bød opp til kamp. 3. divisjonslaget ble ingen målestokk, og hele to ganger måtte Mjølningenes keeper se en kule passere linja.

Årets lengste reise vanket Tromsø i den foregående runden. Østingan i Tromsdalen varmet opp kunstgresset til glede for de langveisfarende, men gjestmildheten strakk seg ikke lenger enn at de satt to baller bak Tromsøs keeper. Dog var ikke det nok for underdogen, siden Tippeligalaget nettet tre ganger.

TILs form

Tromsværingene endte fjorårets sesong på en trygg 13. plass. Laget har nok som mål å holde seg denne sesongen og, og har disse fem kampene bak seg:

04.05: Tromsdalen – Tromsø 2-3
07.05: Viking – Tromsø 2-0
12.05: Sogndal – Tromsø 0-0
16.05: Tromsø – Bodø/Glimt 1-2
21.05: Stabæk – Tromsø 0-3

Det er ikke vanskelig å se hvorfor Gutan sliter på nedre halvdel. Det scores lite mål, og de har lite å vise til selv mot jevnbyrdig motstand. Alle kan slå Stabæk.

Skader og karantener

I Oddleiren skal alle være friske og raske.
For vertene så skal Morten Glemt Pedersen være ute. Bortsett fra det, så er våre nordnorske venner gnukk på informasjonen. Noe som igrunn er ganske uvanlig. Man pleier da ikke være så tilbakeholden der oppe, når man kan snakke om blodsprut, beinbrudd og spiker i testiklene?

Dommer

Trygve Kjensli

Til slutt
Vi kjenner eimen av Ullevaal. Nært, men fortsatt så fjernt. Minst tre tippeligalag vil ryke denne runden, og vi kryser alle fingre for at Tromsø er én av disse. Godset og, men det er en annen sak. Dette skal være grei skuring, selv om vi spiller i samme divisjon. Kvalitetsforskjellen skal være så stor at gutta tar seg ganske konfortabelt til neste runde.

Men så er det noe med cup og enkeltkamper … for selv i enkeltoppgjør kan gråstein glitre, og vi må være forberedt på at dette kan være den ene kampen. Hvor vertene opptrer som målfarlige, og skrumper inn låvedøra. Og da holder det ikke å gi 98%. Her må vi gå all in!

Kampstart er onsdag 25. mai kl. 18.00. Oddrane arrangerer ikke tur, men vi håper at så mange som mulig tar turen til den trivelige byen. På grunn av rettigheter har Fort Falkum ikke mulighet til å vise kampen, og det er dermed ikke åpent denne dagen.

Kommende kamper

3. juli: Vålerenga – Odd
Pris: 150
Turinfo: her
Online påmelding: her

17. juli: Bodø/Glimt – Odd
Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

7. august: Start – Odd
Det jobbes med tur til Kristiansand. Som ifjor, så satses det på både direktebuss og overnattingstur. Mer info om dette kommer snart.

6. november: Tromsø – Odd
Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.