Før kampen: Vaduz – Odd

Er du klar for litt tøffere motstand?

For det blir det garantert når Odd tar turen til Liechtenstein for å møte FC Vaduz!

Tre sentrale punkter

1: Vaduz er en motstander jeg ikke kjenner særlig godt, men etter høydepunktene på Youtube å dømme, så har laget et par svakheter som bør utnyttes. Det mest bemerkelsesverdige er forsvarernes heller bedagelige forhold til markering i egen boks. Om våre angripere posisjonerer seg riktig, så vil det komme muligheter!
2: Denne motstanden er av helt annet kaliber enn Ballymena. Vaduz kunne overlevd i Eliteserien, og Odds prestasjoner må opp et hakk fra forrige ukes oppgjør.
3: Hvem stiller på topp?

Hvem er FC Vaduz?

Fussball Club Vaduz er en klubb fra byen Vaduz, hovedstaden i fyrstedømmet Liechtenstein. Klubben eies av fyrstefamilien, og spiller sine hjemmekamper på Rheinpark stadion, som sjeldent fyller sine 7.584 seter. Roland Vrabec ble 6. mars sparket fra stillingen som hovedtrener for FSV Frankfurt, men trengte ikke vente lenge på nytt arbeidet. Bare to uker senere trådte han til som hovedtrener for fyrsteklubben, på en rullende kontrakt.

Som alle andre Liechtensteinske klubber så deltar de i det sveitsiske seriesystemet. I motsetning til andre eksilklubber (som Swansea og Monaco) har laget kun en gjestestatus i den sveitsiske ligaen, som betyr at de ikke kan delta i internasjonale konkurranser på vegne av Sveits. Hvis de for eksempel vinner ligaen, så kan de likevel ikke delta i Champions League eller Europa League. Den eneste muligheten de har til å delta i førstnevnte, er å vinne Europa League eller Champions League. Klubben deltar i Europa League fordi de vinner den Liechtensteinske cupen stort sett hvert år.

Det kan ha noe med at de også er den eneste profesjonelle klubben i Liechtenstein. Ingen andre lag er i nærheten. Tallenes tale er klare, og i de ti siste cupfinalene har Vaduz til sammen slått alle andre 50 – 6!

Vaduz ble stiftet 14. februar 1932. Den historiske førstesesongen ble spilt i Voralberger Football Association, men fra og med den påfølgende sesongen har de deltatt i det sveitsiske seriesystemet. Der rotet de frem til millenniumet i lavere divisjoner.

I 2001 rykket laget opp til Swiss Challenge League (nivå to), og laget satset hardt på å nå det øverste nivået så fort det lot seg gjøre. Ved flere anledninger var de svært nære, men det skulle likevel ta noe tid før det skjedde. Først 12. mai 2008 ble opprykket sikret, noe som betød at de ble den første Liechtensteinske klubben på sveitsisk toppnivå noensinne.

Det ble med én sesong i toppen, og det gikk rett ned igjen. Siden den gang har laget stort sett kjempet på nivå to, men med sporadiske turer til Basel, Grashopper, og Zûrichs lekegrind. Sesongen 2016-17 ble spilt på øverste hylle, men som kjent endte det med nedrykk.

Meritter:

Liechtenstein Cup: 45 (1949, 52-54, 56-62, 67-71, 74, 80, 85, 86, 88, 90, 92, 95, 96, 98-2011, 13-17)

Det er nok ikke mange navn som lyder kjent, men det er likevel enkelte nåværende og tidligere Vaduz-spillere som spiller opp til bjelleklang hos enkelte. Vi gjør hvertfall et forsøk! Franz Burgmeier, Sandro Burki, Dusan Cvetinovic, Steve Gohouri, Markus Neumayr, Armando Sadiku, Yann Sommer og Manuel Sutter er alle menn som har gjort seg mer eller mindre bemerket. Ingen oddere har såvidt vi vet spilt for FCV.

Første kamp

Dette er det første oppgjøret mellom lagene.

Sesongen så langt

Etter tre sesonger i den øverste ligaen, så måtte altså laget ta turen ned etter den nylig avsluttede sesongen. Men som ved tidligere anledninger så vil de nok satse hardt på å rykke rett opp igjen. De vil nok være nøye på å stramme igjen bakover, for det rant inn mål mot rødtrøyene. 78 baklengs gir hele 2,2 pr. kamp, og såntno blir det fort nedrykk av.

De siste ukene har dog vært mer oppløftende for laget fra mikrostaten. De slo som ventet Bala Town i første kvalifiseringsrunde (2-1 borte og 3-0 hjemme), mens Luzern ble holdt til 2-2. Tøffere var det mot FC Thun og St. Gallen 2, hvor det ble tap med henholdsvis 1-3 og 1-2.

Utilgjengelige spillere

For Odd skal alle være klare.

Hvordan det står til i Vaduz vet vi ikke.

Neste kamp

Returkampen spilles torsdag 20. juli.

Neste eliteseriekamp:

Odd – Viking
16.07.2017, kl. 18.00

Skagerak Arena

Dommer

Antti Munikka

Til slutt

Selv om gutta er seedet i denne runden, så blir ikke dette lett match. FC Vaduz har spilt jevnt med de beste lagene i Sveits, og spilte sågar uavgjort mot mesterligagjengangeren Basel i vår. Og det attpåtil på bortebane!

Med andre ord: Vi må for guds skyld ikke ta lett på dette laget! På sitt beste er de et svært habilt fotballag, som kan hamle opp med de fleste. Gutta må være forberedt på at det er motstand på nivå med de beste i eliteserien som møter oss, og at det garantert vil bli vanskelig.

Men likevel langt fra umulig!

Kampstart er torsdag 13. juli kl. 19.00. Odds charterfly har allerede tatt veien til Liechtenstein, men vi håper at du har funnet din rute til Vaduz selv om du ikke ble med flyet.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så ønskes du velkommen på Fort Falkum! Her åpnes dørene kl. 17.30, og alle over 18 år er velkomne.

Kommende turer

SarpsborgOdd Cup

BrannOddMoldeOddSarpsborgOdd serieGodsetOddKBKOddVålerengaOdd