Før kampen: Vålerenga – Odd

Vet du hvorfor bønda elsker Felleskjøpet?

Etter torsdagens kamp sitter vi igjen med et betimelig spørsmål … Hvorfor skyter du ikke oftere, Thomas? Herrejemini for en fot! Det skal vanskelig gjøres å treffe bedre enn det der, og gjestenes sistesil kommer til å ha mareritt om denne i årevis. Noen skudd er utagbare, andre er umulige å redde.

Det var en fortjent, om noe misvisende seier mot IFK Mariehamn. For gutta var fullstendig overlegne i alle spillets faser, og burde scoret fire-fem mål til. Spesielt i andre omgang ble vi vitner til et salig sjansesløseri, men laget skal ha ros for måten de kjørte over gjestene. Etter hvilen var Occéan et aktivum, og det var svært fortjent at Kanadieren fikk sin nettkjenning til slutt. Kanskje har bjørnen har våknet nå?

Da bør vålerenga skjelve i buksene. Det gjør de nok allerede, da de er neste opponent. Søndag 3. juli er datoen, og jeg tror Kjetil Rekdal stiller med dette laget: Aslak Falch – Simon Larsen, Kjetil Wæhler, Jonathan Tollås Nation, Robert Lundström – Ghayas Zahid, Sander Berge, Christian Grindheim, Herman Stengel, Elias Mar Omarsson – Deshorn Brown. Engens har imponert de færreste i år, og de har slitt med å finne formen. Men de har noen gutter vi må se opp for, og da tenkes det spesielt på Ghayas Zahid og Deshorn Brown. Zahid har over flere sesonger vist seg som en dreven driblefant, og kan fort finne på ett og annet. Etter en miserabel sesonginnledning ble Browns enga-karriere dømt nord og ned, men slo kraftig tilbake før sommerpausen.

Men om gutta får det som de vil, så skal ikke de blå få mye å si. Hvis laget skrur opp tempoet noe, så kan det bli veldig interessant mot en sentrallinje som ikke oser fart. Wæhler & co. vil få store problemer om det skapes nok trykk rundt Occéan, samtidig som at det skapes overtall på kant.

Om Vålerenga

Med beina godt planta i Oslogryta spiller laget sine kamper på Ullevaal stadion, som tar imot oppmot 28.972 tilskuere én gang i året. Laget trenes av Kjetil Rekdal. Han er klodens beste trener, men har ikke har vunnet noe med vålerenga siden 2005.

Stadion: Ullevaal

29. juli 1913 ble en sammenrasket gjeng fra vålenggata enige om å stifte et idrettslag. Navnet skulle være Spring, og de skulle blant annet sparke fotball. Navnet ble året etter endret til Vålerengen. Laget steg raskt i gradene, og var før krigen en betydelig bidragsyter i oslofotballen. De fostret opp flere gode spillere, med Henry «Tippen» Johansen i spissen. De klarte ikke å nå toppen i norsk fotball, men var flere ganger nær å avansere til de siste rundene i cupen.

Etter tyskernes herjinger kom Vålerenga med for fullt. De debuterte i toppserien i 1948, og tok sølvet på første forsøk. Men prestasjonene varierte veldig, og ved flere anledninger måtte klubben ned og besøke de nest beste. Først i 1960 kom stabiliteten inn i bildet. Laget ble bedre og bedre, og de kunne til slutt heve den gjeveste seriepokalen i 1965. Selv om Lyn tok opp kampen mot slutten var det bohemene som vant. Men seiersrusen fordampet fort, og klubben gikk inn i en aldri så liten fyllesyke. Bærebjelkene forsvant, og i 1970 var de klare for 3. divisjon. Det var magre tider, og marginen mellom overlevelse og død var skrantende. Heldigvis (for alle vålerengafans) varte ikke dette evig. Allerede i 1973 skulle det nok en gang spilles elitefotball, og comebacket ble kronet med bronse. Men historien gjentok seg selv, og året etter måtte de ned en etasje. Da ble Odd Iversen hentet inn, og han sørget for at klubben igjen måtte ansette en sølvpusser. I 1981 kunne de igjen heve pokalen, noe de også kunne gjøre i ’83 og ’84. Da det nærmet seg tiårsskifte gikk det igjen nedover. De økonomiske utfordringene steg til rekordhøyder, og klubben var svært nær konkurs flere ganger. I 1990 fikk det sportslige konsekvenser, og et nytt nedrykk kunne protokollføres. I 1992 var de én kamp unna en ny nedtur, men de ble reddet av en 3-0-seier i Tønsberg. Det gikk mye opp og ned på 90-tallet, fra nedrykk til cupgull i 1997.

Dette ble gjentatt i 2002, uten at vi skal gå nøyere inn på den kampen. Første halvdel på 2000-tallet bød på en real klatretur for Vålerenga. Fra opprykk i 2001, kvalik i 2002 og sølv i 2004, ble Vålerenga igjen seriemester i 2005. Etter en durabelig fight mot Start kunne Kjetil Rekdal juble høyest. Men etter dette har det gått gradvis nedover, selv om cupen ble vunnet i 2008. Klubben har gått igjennom en rekke skandaler samt Martin Andresen, men i noen sesonger så det ut til at de hadde fått skikk på sakene. Bikker det nedover igjen nå?

En rekke kjente spillere har i løpet av årene tatt i bruk den blå drakta. Blant andre kan vi nevne Johan Arneng, Morten Bakke, Tom Henning Hamre og Ivar Rønningen. Flere Oddere har også fartstid på Bislett og Ullevaal Stadion. Arni Gautur Arason, Torgeir Børven, Geir Karlsen, André Muri, Bengt Sæternes, Niklas Gunnarsson, Ardian Gashi og Jan Gunnar Solli har alle spilt i begge leire.

Head to head

Helt siden den første seriekampen i 1927, så har Odd og engens utkjempet mange bataljer. Hele 53 av slaget, men dessverre for vår del så har oslogjengen vært sterkest. For mens de sorte og hvite har vunnet 14 ganger, så står vestkantgutta med 26 triumfer. 13 kamper har endt med poengdeling. Denne ledelsen gjenspeiler seg også i målprotokollen, der rekas gutter leder 101-70. Statistikken innenfor ring 3 er heller ikke lystig lesning. 27 kamper har utspilt seg der, og av disse har bare syv endt med borteseier. Vi har sett like mange poengdelinger, mens alle poengene har blitt igjen tolv ganger. I målprotokollen leder engens 53-28.

Forrige oppgjør

Tippeligaen 2015 var på vei inn i sin nest siste runde, da Odd gjestet Ullevaal 1. november. Oddegutta gikk inn med visshet om at bare tre poeng var godt nok om medaljehåpet skulle leve. Vålerenga på sin side kunne i teorien hanke inn en 4. plass, som potensielt sett kunne bety Europacup.

Gutta kunne ikke fått en verre åpning enn den de fikk denne kalde novemberkvelden. 25 sekunder tok det før ballen lå i nettet. Deshorn Brown kom seg alt for lett frem på kanten, og inne i boksen var Melker Hallberg helt uten oppasser. Svensken bredsidet ballen mot nettmaskene, og kunne konstatere scoring selv om Rossbach var etter ballen.

Oddegutta tok heldigvis ikke uhellet synlig tungt, og bød engens opp til dans i innledningen. Spillet gikk frem og tilbake, og begge lag så sine halvsjanser gå til spille. Men de helt store hendelsene uteble, hvertfall frem til halvspilt første omgang. Og nok en gang var det Brown og Hallberg som sto for underholdningen. Denne gangen var rollene byttet om, da Hallberg slo et innlegg mot bakre stolpe. Der hoppet Brown høyest, og stanget inn nok en gåll.

Dette trigget Oddrane, som gasset enda mer på. Etter 34 minutter fikk Bentley hodet på et Nordkvelle-innlegg, men headingen strøyk stanga.

Etter pause startet Vålerenga, anført av Brown, best. Han satt fart gang på gang, og gav Hagens kompanjonger hodebry. Men ut av intet fikk Zekhnini en enorm mulighet foran Sascha Burchert. Talentet satt ballen rett på keeper, men returen falt i beina på Bentley. Kunstneren skulle bare sette ballen i kassa, men klarte dessverre å rote det hele til.

Heldigvis skulle det ikke ta lang tid før reduseringen kom. Etter 62 minutter fikk Zekhnini ballen på kanten. Dro en innleggsfinte, og serverte et nydelig innlegg på det neste touchet. Ballen fant veien til Nordkvelle på syv meter, og Fredriken utførte en lærebokheading. Ballen gikk ned i bakken og opp igjen ved bakre stolpe, og Burchert kunne intet gjøre.

Kampen jevnet seg ut etter reduseringen, og det skjedde ikke stort i noen av endene. Men da ti minutter gjensto, fikk Fagermo og gutta fart på angrepene. Etter 82 minutter var Bentley bare en skotupp unna utligning, så de optimistiske begynte å kjenne eimen av et Oddmål.

Sekunder etter fikk Odd frispark i en svært interessant posisjon. Håvard Storbæk la ned ballen 20 meter foran mål. Engens satt sine høyeste menn i muren, for de visste hva som kunne komme. Men hjalp det? Nei. Dette hadde Håvard gjort før, da ballen forsvant i en perfekt kurve over muren, og inn ved nærmeste stolpe.

2-2, men det ville ikke holde til medalje. Derfor måtte gutta opp og jakte nok en scoring. Engens ble nesten presset gjennom eget nett, og slet med å holde stand da gutta giret opp. I det 89. minutt fyrte Zekhnini av et skudd fra kanten av boksen som tok alle på senga. Burchert fikk såvidt fingertuppene på markkryperen, og vippet den ut til et hjørnespark. Dette ble ivaretatt av Grøgaard, som slo den perfekt på bakre stolpe. Der kunne Bentley helt upresset heade inn matchvinneren, men istedenfor mål og jubel, ble forsøket en kime til frustrasjon. Gutta spilte mot en elleve mann stor vegg ut kampen, og klarte ikke bryte denne ned. Dermed måtte alle med sort/hvite hjerter innse at det ikke ble medalje denne sesongen.

Engas form

Rekdals gutter endte fjorårets sesong på en oppløftende 7. plass, og i år skulle de bygge på den positive trenden. Dette er lagets fem siste kamper:

25.05: VIF – Vidar 3-1

29.05: AaFK – VIF 2-2

18.06: Sarpsborg 08 – VIF 2-0

23.06: VIF – Helsingborg 1-0

26.06: FC Helsingør – VIF 1-2

De tre siste er treningskamper, så det er vanskelig å si hva man kan trekke ut av dette. Men de to første offisielle kampene oser ikke av form, og det gjenstår å se om denne ble gjenfunnet i løpet av sommerpausen. Det er det lite som tyder på.

Skader og karantener

For engens er Christian Grindheim, Daniel Fredheim Holm og Kjetil Wæhler usikre.

Riku Riski er ikke spilleberettiget før 21. juli. Jone Samuelsen er usikker, men ellers skal alle være klare.

Neste kamp

IFK Mariehamn – Odd, torsdag 7. juli kl. 19.00 (18.00 norsk tid)

Wiklöf Holding Arena

Neste tippeligakamp

Odd – Aalesunds FK, søndag 10. juli kl. 18.00

I faresonen:

Odd: Fire gule: Fredrik Oldrup Jensen. To gule: Lars Kristian Eriksen og Jone Samuelsen.

AaFK: To gule: Edwin Gyasi, Mikkel Kirkeskov, Peter Orry Larsen og Oddbjørn Lie.

Dommer

Tore Hansen

Til slutt

Husker du 2013 og 2014? Var ikke det fryktelig gøy? Nå kan det skje igjen. Gutta er i form, og møter et engalag som ikke imponerer mange. Dette skal i utgangspunktet være grei skuring, skal det ikke?

Ikke vær så naiv da …

engens er i en situasjon hvor de må plukke poeng, og da er det ikke uvanlig at kynismen kommer inn i bildet. Vi kommer til å møte et lag som må blø for poengene, og vi må være forberedt på å måtte skyte tungt og hardt for å filleriste Ullevaal. Gutta må være på tå hev fra første sekund, og hele tiden være i forkant. De må se motstanderen inn i øynene og si: Føkk ju, poenga får dere ikke!

Kampstart er søndag 3. juli kl. 15.30. Om du ønsker deg til Oslo, så er du selvsagt velkommen på Oddranes busser! Denne søndagen er vi mannssterke, og du kan velge mellom stemningsbuss og alkoholfri familiebuss. Mer om turen kan du lese her, og online påmelding finner du her. Og er du under 18 år? Ta med mamma og/eller pappa, og få bussturen gratis! Dette tilbudet kan du lese mer om her.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er du velkommen på Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 14.00, slik at du og andre Oddevenner kan bevitne triumfen i et trivelig lag. Aldersgrense er 18 år.

Kommende turer

Husk at turene kun er for medlemmer. Om du ikke er medlem, så kan det ordnes i bussen mot at medlemsavgiften på 250 kroner betales.

7. juli: IFK Mariehamn – Odd. PÅMELDINGSFRIST SØNDAG KL: 23.59!

Pris: se turinfo

Turinfo: her

Online påmelding: her

17. juli: Bodø/Glimt – Odd

Ingen organisert tur. Avreise, opphold, møteplasser og annet kan avtales her.

7. august: Start – Odd

Pris: se turinfo

Turinfo: her

Online påmelding: her(direktebuss) og her(overnatting)

21. august: Molde – Odd

Pris: 600

Turinfo: her

Online Påmelding: her

11. september: Lillestrøm – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

25. september: godset – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

2. oktober: Aalesunds FK – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

23. oktober: Rosenborg – Odd

Pris:

Turinfo: her

Online påmelding: her

6. november: Tromsø – Odd. Hotell

Vi har booket rom på Scandic Ishavshotel fra 5. til 7. november. Priser, påmelding og annen turinfo finner du her.

Og hvorfor elsker så bønda Felleskjøpet? Det er så jævlig deilig å slå enga!