Før kampen: VIF – Odd

Klar for årets siste bortetur?

Forrige runde er glemt. Ble det spilt kamp da? Nei, tror ikke det. Nå skal enga knuses!

Ett sentralt punkt:

1: Alt må bli bedre enn mot Stabæk.

Hvem er VIF?

I motsetning til lagets supportere, så kommer Vålerengens IF fra provinslandsbyen Oslo. Vestkantlaget spiller sine hjemmekamper på Infantility Arena, som sjeldent tar i bruk sine drøyt 17.333 seter. Den nokså kjente karen Ronny Deila er lagets trener; et verv han har innehatt i et års tid.

29. juli 1913 ble en sammenrasket gjeng fra vålenggata enige om å stifte et idrettslag. Navnet skulle være Spring, og de skulle blant annet sparke fotball. Navnet ble året etter endret til Vålerengen. Laget steg raskt i gradene, og var før krigen en betydelig bidragsyter i oslofotballen. De fostret opp flere gode spillere, med Henry «Tippen» Johansen i spissen. De klarte ikke å nå toppen i norsk fotball, men var flere ganger nær å avansere til de siste rundene i cupen.

Etter tyskernes herjinger kom Vålerenga med for fullt. De debuterte i toppserien i 1948, og tok sølvet på første forsøk. Men prestasjonene varierte veldig, og ved flere anledninger måtte klubben ned og besøke de nest beste. Først i 1960 kom stabiliteten inn i bildet. Laget ble bedre og bedre, og de kunne til slutt heve den gjeveste seriepokalen i 1965. Selv om Lyn tok opp kampen mot slutten var det bohemene som vant. Men seiersrusen fordampet fort, og klubben gikk inn i en aldri så liten fyllesyke. Bærebjelkene forsvant, og i 1970 var de klare for 3. divisjon. Det var magre tider, og marginen mellom overlevelse og død var skrantende. Heldigvis (for alle vålerengafans) varte ikke dette evig. Allerede i 1973 skulle det nok en gang spilles elitefotball, og comebacket ble kronet med bronse. Men historien gjentok seg selv, og året etter måtte de ned en etasje. Da ble Odd Iversen hentet inn, og han sørget for at klubben igjen måtte ansette en sølvpusser. I 1981 kunne de igjen heve pokalen, noe de også kunne gjøre i ’83 og ’84. Da det nærmet seg tiårsskifte gikk det igjen nedover. De økonomiske utfordringene steg til rekordhøyder, og klubben var svært nær konkurs flere ganger. I 1990 fikk det sportslige konsekvenser, og et nytt nedrykk kunne protokollføres. I 1992 var de én kamp unna en ny nedtur, men de ble reddet av en 3-0-seier i Tønsberg. Det gikk mye opp og ned på 90-tallet, fra nedrykk til cupgull i 1997.

Dette ble gjentatt i 2002, uten at vi skal gå nøyere inn på den kampen. Første halvdel på 2000-tallet bød på en real klatretur for Vålerenga. Fra opprykk i 2001, kvalik i 2002 og sølv i 2004, ble Vålerenga igjen seriemester i 2005. Etter en durabelig fight mot Start kunne Kjetil Rekdal juble høyest. Men etter dette har det gått gradvis nedover, selv om cupen ble vunnet i 2008. Klubben har gått igjennom en rekke skandaler samt Martin Andresen, men i noen sesonger så det ut til at de hadde fått skikk på sakene.

Sist høst kom Ronny Deila inn, og gladmongisene i Jevnakertraktene gikk amok. Her gull skulle vinnes! Dog har ikke innledningen båret frukter, og stemningen har dempet seg noe.

Meritter:

Seriegull: 5 (1965, 81, 83, 84, og 2005)

Cupgull: 4 (1980, 97, 2002, og 08)

Som det eneste toppserielaget innenfor ring 3, så har laget gjennom tidene huset flere mer eller mindre kjente spillere. Noen av disse er Mohammed Abdellaoue, Sander Berge og Odd Iversen. Oddere med fartstid i klubben er Arni Gautur Arason, Torgeir Børven, Ardian Gashi, Niklas Gunnarsson, Henrik Kjelsrud Johansen, Geir Karlsen, Magnus Lekven, André Muri, Jan Gunnar Solli og Bengt Sæternes.

Første kamp

Ligaen var Hovedserien, og sesongen var 1927-28. Det første året med en mer eller mindre nasjonal liga, og det var knyttet stor spenning til dette. Kampbloggen har ikke mye info om oppgjøret, men vi kjenner til det viktigste. Oddrane banket hovedstadslaget 5-2, og bidro med det til at blåtrøyene måtte ned en etasje. Hvittrøyene greide på sin side en fin-fin 3. plass.

Den historiske duellen

Vålerenga er ikke Odds favorittmotstander i poengmessige sammenhenger. Deilefs gutter kan rikignok skilte med 16 trepoengere, men det er fortsatt et stykke igjen til engens 28. De siste tolv har da naturligvis endt med poengdelinger.

Omtrent halvparten av de 56 kampene har blitt spilt i Oslotraktene. Åtte av Odds triumfer har kommet her, mens gutta ved 14 anledninger har reist hjem tomhendt. Oddrane har i denne sammenhengen vist en stigende kurve, og skal vi tro på statistikken så er sannsynligheten for seier på søndag stor. For etter opprykket har Oddegutta vunnet fem kamper, mens vertene står med usle to!

Sesongen så langt

Med Ronny Deila inn ble det lovet gull og enda grønnere skoger, og mange trodde på et løft etter flere magre år. Så langt er det lite som tyder på noe slikt. Laget ligger riktignok i god nedrykksavstand, men utover dette så har ikke Deilas gutter imponert nevneverdig.

Dog har laget vunnet tre av de fem siste kampene med kalassifre, men det er i hovedsak mot lag uten forsvar. Viking (7-1), Aalesunds (5-1) og Haugesund (3-0) har alle fått unngjelde. Samtidig så har Molde (1-2) og Sandefjord (0-2) vist seg å være for sterke.

Utilgjengelige spillere

Odd: Sondre Rossbach er ikke med, men ellers så skal alle være klare for kamp.

VIF: Engens har Mohammed Abdellaoue ute etter en operasjon, men kan utover det stille tilnærmet alle mann alle.

Neste kamp

Odd – Rosenborg

Søndag 26. november, kl. 18.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: Fire gule: Etzaz Hussain og Elba Rashani. To gule: Martin Broberg og Olivier Occéan.

RBK: Seks gule: Samuel Adegbenro. Fire gule: Nicklas Bendtner. To gule: Alex Gersbach, Milan Jevtovic, Anders Konradsen, Marius Lundemo og Matthias Vilhjalmsson.

Dommer

Tore Hansen

Til slutt

Det er alltid deilig å slå enga. Uansett tabellposisjon, så er dette én av de kampene som kan gjøre en sesong uavhengig av andre resultater. Hverken vi eller engens har fått en sesong etter forhåpningene, og det er bare æren igjen å spille for. Og den skal vi ta!

Kampstart er søndag 19. november kl. 18.00. Oddrane arrangerer naturligvis buss, og det er fortsatt mulig å melde seg på! Men du må raska på! Bussen går kl. 12.00, og du må kontakte Oddrane Hotline (988 21 634) om du vil være med.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så står Fort Falkum til din disposisjon. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år kan tre inn.