Før kampen: Viking – Odd

Det var en gang en oljehovedstad ….

Som het Stavanger. Det kunne sikkert blitt et fint eventyr, men vi betakker oss til å skape våre egne opplevelser. 23. april tar Odd turen til Jåttåvågen, for å knuse nedrykkskandidaten Viking!

Tre sentrale punkter

1: Blir Jone Samuelsen startklar? Hans bevegelser kan bli avgjørende for å bryte ned Vikings forsvar.

2: Hvordan klarer Joakim Våge Nilsen seg på kant? Det er en uvant posisjon for haugalendingen, men som den poteten han er så kan det godt være han klarer denne posisjonen og.

3: Vedvarer Vikings formstigning? Til tross for tap mot Rosenborg så spilte de en oppløftende kamp.

Hvem er Viking?

Viking, tidligere Rogalands stolthet, nå bare Stavangers stolthet, holder til på Jåttåvågen, relativt nøyaktig midt mellom Stavanger og Sandnes sentrum. Der har de holdt til siden 2004, da de byttet ut gamle og nedslitte Stavanger Stadion til fordel for et moderne anlegg som ved de fleste anledninger er nærmere tomt enn fullt. Laget trenes av Ian Burchnall, etter at Kjell Jonevret fikk fyken etter fjorårets sesong.

Så tidlig som 10. august 1899 ble det blåst liv i en ny fotballklubb kalt Viking. Selv om laget for det meste bestod av utbrytere fra den lokale roklubben maktet de ikke å markere seg nevneverdig på nasjonalt plan før 30-tallet. Unntaket er cupen i 1925, da det ble tap i semifinalen. I det påfølgende tiåret gjorde siddisene det skarpt, og gikk langt i cupen ved flere anledninger.

Krigen tæret hardt på Viking, og flere nøkkelspillere ble aldri mer å se i kamp. Men laget reiste seg raskt, og allerede i 1947 var de klare for ny cupfinale. Men denne gangen ble Skeid for sterke. På 50-tallet slo laget ut i full blomst. Deres første cupmesterskap ble hentet i 1953, da Lillestrøm måtte kapitulere. Fem år senere ble de seriemestere for første gang, og året etter ble det andre cupmesterskapet sikret. Dette brygget for noe stort, men det følgende tiåret ble i så måte et stort antiklimaks. Først etter 1970 slo de til. De hanket inn seks seriemesterskap og ett cupgull, men i 1986 var det slutt. Selv med en rekke kjente spillere på laget var resultatene svake, og Viking måtte ta turen ned.

Dette var ikke godt nok, og sterke krefter ble satt i sving. To sesonger senere kjempet laget om opprykk, og en overtidsscoring mot Vard Haugesund sendte laget rett opp igjen. På det tidspunktet var dyre personer som trener Benny Lennartsson og spiller Kjell Jonevret hentet inn. Og det skulle ikke stoppe der: For sesongen etter var et nytt cupgull innkassert, og i 1991 hentet de inn lagets foreløpig siste seriegull. Viking lå i toppen av tabellen stort sett hvert år på nittitallet, men Rosenborgs dominans sørget for at det edleste metallet uteble på den fronten.

Rundt millenniumsskiftet ble Lennartsson igjen hentet inn, noe som resulterte i en ny cupfinale. Den ble som kjent tapt mot Odd, men de fikk sin revansj året etter, da Bryne ble for små på Ullevaal. De siste 14 årene har laget satset hardt, men uten å ha nådd helt opp.

Men de har hatt gleden av å benytte seg av mange av landets beste spillere. Blant andre kan vi nevne Erik Nevland, Toni Kallio og Thomas Myhre. Oddere med fartstid i vestlandsklubben er Ronny Deila, Christian Flindt-Bjerg, Rune Almenning Jarstein, Peter Kovacs, Erik Pedersen, Jone Samuelsen, og Bengt Sæternes.

Meritter:

Seriegull: 8 (1958, 72, 73, 74, 75, 79, 82 og 91).

Cupgull: 5 (1953, 59, 79, 89 og 2001).

Første kamp

For å finne det første oppgjøret på Stavangersk jord, så må vi tilbake til 22. mai 1952. Odd hadde nylig rykket opp til hovedserien, og var i ferd med å gjøre en god sesong tilbake i toppen. Viking på sin side var kjente med nivået, og vaket som vanlig midt på tabellen.

Og det ble nok en spennende kamp mellom tabellnaboer denne maidagen. Lagene scoret hvert sitt mål, noe som bidro til at begge lag til slutt fikk en trygg avstand til nedrykk.

Den historiske duellen

Viking har i historiske perspektiver ikke vært Odds ønskemotstander. Ved litt for mange anledninger har blåtrøyene vært sterkest, men det finnes dog lyspunkter. For 16 ganger har Odd vunnet, mens Vikings trepoengere er 25 i tallet.

Majoriteten av Vikings seire har kommet i Stavanger. Oddrane har riktignok kunnet reise hjem med alle poenga fem ganger, Men samtidig har laget reist hjem poengløse 16 ganger.

Forrige oppgjør

Forrige gang Odd spilte på Jåttåvågen, var 10. april 2016. Fagermos gutter hadde gjennomført en helt adekvat innledning, og møtte et høytflyvende Vikinglag, som hadde tatt syv an mulige ni poeng.

Etter en jevn innledning så slo Odd til etter 13 minutter. Fredden Nordkvelle fikk ballen sentralt på midtbanen, og forserte fremover. ‘Kvelle hadde for dagen et skarpt syn, og så at Rafik Zekhnini var i ferd med å torpedere boksen. Ball ble spilt igjennom, men uheldigvis var ikke vinkelen spesielt god. Men Rafiken klarte på akrobatisk vis å beholde kula, og spilte fri Bentley. Den nåværende tyrkianeren så sitt snitt til å skape nettkjenning, og klemte til med høyra. Ballen dundret urovekkende hardt (bruk av Bentleys høyrefot tatt i betraktning) opp i nærmeste hjørne.

En vakker scoring, men etter 25 minutter tok assistenden Rafik det hele ett nivå opp … På en kontring fikk lynvingen ballen på midtbanen. Med bare én mann mellom ball og keeper, satte han fart. Karol Mets rygget og rygget, og da han først gjorde et taklingsforsøk ble han sendt på rævva inn i pølsebua. Fra ti meter var Rafiken sikker; sendte keeper på rævva og plasserte kula enkelt midt i mål. Årets scoring, anyone? Dritfint, det var det det var.

Oddegutta la seg lavere etter scoringen, og lot vikingene styre showet uten at det ble farlig. Først fem minutter før pustet i bakken skjedde det noe benevnelsesverdig på Viking stadion. En viking fikk plutselig fritt leide fra 16 meter, og sendte avgårde et hodebryskapende skudd mot Rossbach. Sondrebassen fikk såvidt fingertuppene på kula, noe som var nok til å vippe ballen i stanga. På returen var Rossbach rask, og hev seg over læret.

Tendensene vedvarte også etter pause. Odd lå lavt og kontrollerte kampen, mens Viking stanget. Stort sett. Men selv om Fagermos gutter forsøkte å opptre pottetett, så slo forsvaret tidvis sprekker. Og etter 50 minutter lå kula i kassa bak Rossbach. Sondrebassen måtte ut og vippe bort et innlegg, men var uheldig dahan slo ballen rett i Abdullahis kropp. Han befant seg i fordelsmessig avstand fra målet, og ballen krysset linja med enkelthet. Men det som ikke sto i hans favør, var at ballen i dens bane også hadde berørt nevntes hånd. Såntno er ikke lov, noe dagens linjekar fikk med seg. Dermed stilnet jubelen på Jåttå fort.

Spillet jevnet seg ut etter dette, og ingen av lagene klarte å prestere det helt store. Resten av omgangen bestod i grove trekk av et par halvsjanser, og da kampen nærmet seg sitt endelikt ble det tydelig hvor poengene tok veien. Dermed kunne Odd klatre opp mot toppen, mens Vikings gode innledning nå ikke var like god.

Sesongen så langt

Poengmessig er det enkelt å beskrive Vikings innledning: Nitrist. Ett mål. Null poeng. Selv om laget tidvis har matchet flere av lagene, så skal det være unødvendig å si at dette laget må opp mange hakk om nedrykk skal unngås. Så langt har det blitt tap mot Vålerenga, Tromsø, Sarpsborg og Rosenborg.

Utilgjengelige spillere

Odd må stille uten Rafik Zekhnini, Martin Broberg og Pape Pate Diouf, og muligens uten Jone Samuelsen.

Patrick Pedersen er usikker for vertene, men ellers så stiller de fritt for skader.

Neste kamp

Hei – Odd

26.04.2017, kl. 18.00

Heibury

Neste eliteseriekamp:

Odd – Vålerenga

30.04.2017, kl. 20.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: Ingen

VIF: Ingen

Dommer

Trygve Kjensli

Til slutt

Det er på tide å ta årets første borteseier. Viking har ikke vært det store denne våren, og det er ikke tvil om at vi går inn i denne kampen som favoritter. Gutta skal enkelt og greit være bedre. Samtidig så har vi sett at Viking har hatt en liten formstigning de siste kampene, og null poeng til tross så er det i utgangspunktet et lag som kan gi oss utfordringer. Så fram med kassa gutter, kampen er ikke vunnet på forhånd!

Kampstart er søndag 23. april kl. 18.00. Oddrane kjører minibuss på denne turen, og det er fortsatt mulig å melde seg på. Se her for mer informasjon, men merk at prisen kan avvike noe.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er Fort Falkum din redning. Her åpnes dørene kl. 16.30, og alle over 18 år er velkomne. Her kan du bevitne triumfen i godt lag, og vi er freidige nok til å tro at Fortet er det beste stedet å feire en seier på! Bortsett fra på stadion, naturligvis.

Kommende turer

vikingodd

lillestromodd

haugesundodd

sandefjordodd

sogndalodd

aalesund-odd