Før kampen: Viking – Odd

Hvor ble det av oljebarna?

Kan de bare forsvare seg, der oppe i nord? Mot et usedvanlig defensivt Tromsølag, så var det ikke vanskelig å se at mål skulle bli en sjeldenhet.Gutta slet med å bryte ned et lag som lå med anslagsvis tretti centimetere mellom leddene. Og de gangene gutta penetrerte TIL-muren, så var ikke flaksen på vertenes side. To stolpetreff sier sitt. Denne uturen må snart ta slutt, og forhåpentligvis får søndagens opponent merke det.

Og søndagens sparringspartner er liksomvikingene fra Stavængrrrr. Kjell Jonevrets lag har som vanlig mål om å overprestere, og de stiller sannsynligvis med dette laget: Iven Austbø – André Danielsen, Karol Mets, Anthony Soares, Kristoffer Haugen – Bjørn Daniel Sverrisson, Abdisalam Ibrahim, Zymer Bytyqi, Patrick Pedersen – Samuel Adegbenro, Suleiman Abdullahi. Viking har en sterk sentrallinje, og to vinger som ofte trekker innover for å skape overtall sentralt. De søker ofte å spille seg igjennom, og har gjennomslagskraft i hurtige og ballsikre angripere. Derfor blir det viktig å tette igjen rommene mellom stoppere og back, og backlinjen og den sentrale midtbanen. Da blir vikingene presset ut mot kantene, noe vertene ikke skal kunne håndtere spesielt godt. På den andre siden, så må gutta bygge videre på det som periodevis ble vist mot Rosenborg. Mange bevegelser og høyt tempo er nøkkelen som kan låse opp Vikingforsvaret. Vertenes backfirer er ikke verdens raskeste, og vil slite om bevegelsene i og utenfor boks er gode nok. Og om ballene serveres ofte nok fra kantene, så vil mulighetene komme!

Om Viking

Viking, tidligere Rogalands stolthet, nå bare Stavangers stolthet, holder til på Jåttåvågen, relativt nøyaktig midt mellom Stavanger og Sandnes sentrum. Der har de holdt til siden 2004, da de byttet ut gamle og nedslitte Stavanger Stadion til fordel for et moderne anlegg som ved de fleste anledninger er nærmere tomt enn fullt. Laget trenes av Kjell Jonevret, noe som har vært tilfellet siden 19. juni 2012.

Stadion Viking Stadion

Så tidlig som 10. august 1899 ble det blåst liv i en ny fotballklubb kalt Viking. Selv om laget for det meste bestod av utbrytere fra den lokale roklubben maktet de ikke å markere seg nevneverdig på nasjonalt plan før 30-tallet. Unntaket er cupen i 1925, da det ble tap i semifinalen. I det påfølgende tiåret gjorde siddisene det skarpt, og gikk langt i cupen ved flere anledninger.

Krigen tæret hardt på Viking, og flere nøkkelspillere ble aldri mer å se i kamp. Men laget reiste seg raskt, og allerede i 1947 var de klare for ny cupfinale. Men denne gangen ble Skeid for sterke. På 50-tallet slo laget ut i full blomst. Deres første cupmesterskap ble hentet i 1953, da Lillestrøm måtte kapitulere. Fem år senere ble de seriemestere for første gang, og året etter ble det andre cupmesterskapet sikret. Dette brygget for noe stort, men det følgende tiåret ble i så måte et stort antiklimaks. Først etter 1970 slo de til. De hanket inn seks seriemesterskap og ett cupgull, men i 1986 var det slutt. Selv med en rekke kjente spillere på laget var resultatene svake, og Viking måtte ta turen ned.

Dette var ikke godt nok, og sterke krefter ble satt i sving. To sesonger senere kjempet laget om opprykk, og en overtidsscoring mot Vard Haugesund sendte laget rett opp igjen. På det tidspunktet var dyre personer som trener Benny Lennartsson og spiller Kjell Jonevret hentet inn. Og det skulle ikke stoppe der: For sesongen etter var et nytt cupgull innkassert, og i 1991 hentet de inn lagets foreløpig siste seriegull. Viking lå i toppen av tabellen stort sett hvert år på nittitallet, men Rosenborgs dominans sørget for at det edleste metallet uteble på den fronten.

Rundt millenniumsskiftet ble Lennartsson igjen hentet inn, noe som resulterte i en ny cupfinale. Den ble som kjent tapt mot Odd, men de fikk sin revansj året etter, da Bryne ble for små på Ullevaal. De siste 14 årene har laget satset hardt, men uten å ha nådd helt opp.Men de har hatt gleden av å benytte seg av mange av landets beste spillere. Blant andre kan vi nevne Erik Nevland, Toni Kallio og Thomas Myhre. Oddere med fartstid i vestlandsklubben er Ronny Deila, Christian Flindt-Bjerg, Rune Almenning Jarstein, Peter Kovacs, Erik Pedersen, Jone Samuelsen, og Bengt Sæternes.

Head to head

Vikingene har opp igjennom årene vært en gjengangende motstander. Ved hele 52 anledninger har lagene bydd opp til duell, og dessverre så har dagens verter tatt flest stikk. For nesten halvparten, 25 i tallet, har endt med Viking-seier. 15 ganger har Heltene vunnet, og tolv kamper har endt med poengdeling. Men selv om Vikingene står med klart flest triumfer, så kan vi lese av målprotokollen at det har vært jevne oppgjør. For der står det 75-64 i Vikings favør. Denne resultatmessige dominansen gjenspeiler seg i Stavanger. 26 ganger har bataljen utspilt seg blant all oljen, og hele 16 av disse har endt med hjemmeseier. Dette kontrasterer mot Odds fire triumfer, og seks poengdelinger. Dog er dette ikke helt representativt for scoringsstatistikkene, hvor vikingene 39-26.

Forrige oppgjør

Tippeligaen 2015 hadde rukket å bli seks runder gammel, da Dag-Eilev og gjengen satt nesa mot fossilenergiens hovedsete. Oddegutta hadde gjennomført en lovende innledning, mens de blåkledde lå ett lite poeng under. Alt lå til rette for en spennende kamp, selv om viging hadde tallene på sin side.

Og da ballen ble sparket i gang, så kunne vi se et bortelag som virkelig ville endre den lite hyggelige statistikken. Gutta kjørte over Viking i innledningen, og det skulle betale seg etter 15 minutter. En Grøgaard-corner fant veien til Olivier Occéans hode, som kontrollert headet inn ledelsen. Dessverre medførte dette at vikingene våknet, og den spruten som preget gutta i starten, ble kriget i senk. Viking tok over, og vi bør takke noen menner i sort for at ledelsen ikke ble tatt igjen etter det 25. spilleminutt. Rossbach måtte gi retur på et langskudd, og først på ballen var Veton Berisha. Han headet kula i kassa, men ble utrolig nok avblåst for offside. For én gangs skyld var karma på vår side, for det var i grunn ganske langt unna en reell offside. Viking ble ikke mindre tente av dette, og kjørte over et sjokket Oddlag ut omgangen. Bare en god Rossbach sto mellom vertene og mål.

Overkjøringen vedvarte i hele 2. omgang, og det var svært fortjent at utligningen kom etter 53 minutter. Yann-Erik de Lanlay fikk uforhindret vende i boksen, og fra 13 meter bredsidet han ballen inn i det lengste hjørnet. Resten av kampen kan best beskrives som en vedvarende viking-farlighet,og det var bare en rekke mirakler og en sinnsvakt god Rossbach som stengte buret. Dermed endte det med en poengdeling som gjestene utvilsomt var mest fornøyde med.

Vikings form

Etter en noe oppløftende fjorårssesong, så har Kjell Jonevrets lag som mål å klatre enda noen plasser. Men klubben har i det siste vært preget av internt klovneri (også kjent som Brann-syndromet). Vil det slå ut på det sportslige planet? Uansett, her er lagets fem siste kamper:

06.03: Viking – Rosenborg 1-1

14.03: Vålerenga – Viking 0-2

20.03: Viking – Sarpsborg 08 0-0

28.03: Sandnes Ulf – Viking 1-0

02.04: Start – Viking 0-1

Viking har fått en god start på årets serie, og i likhet med oss så slipper de ikke inn mål. Dog har de ikke møtt den vanskeligste motstanden, selv om engens tror de er et topplag. Og alle kan slå Start.

Skader og karantener

Alle liksomvikinger har meldt seg klare.

Dag-Eilev må unnvære Ardian Gashi, og kanskje Stavangers store sønn og Fredrik Semb. Bortsett fra det, så står alle klare for å delta i kampen mellom fornybar energi og en tikkende miljøbombe.

Neste kamp

Odd – Start, søndag 17. april kl. 20.00

Skagerak Arena

Kjøp billetten din her!

I faresonen:

Odd: Ingen

Start: To gule: Kristoffer Ajer

Dommer

Tommy Skjerven

Til slutt:

Gutta har ikke knabba tre poeng i Stavanger siden 2003, så det er på høy tid å gjøre noe med det. Historien har vist at det er lettere sagt enn gjort, men de staute karer fra landets deiligste fylke har god form å vise til. Men de møter et lag som ikke kommer til å gi noe ved dørene, og som er vant med at det blåser litt. Selv uten olje så er det fart på vikingmasineriet, og Oddegutta må være klare fra første stund, om dette skal bli gøy.

Kampstart er søndag 10. april kl. 20.00. Oddrane har satt opp buss, men om du ikke har meldt deg på nå så er det dessverre for sent. Vi håper uansett at du finner veien til Stavanger, for det blir garantert en trivelig kveld!

Om du ikke har anledning til å ta turen, så er du naturligvis velkommen på Fort Falkum! Fra kl. 18.30 kan du treffe likesinnede, og bivåne triumfen i trivelige omgivelser. Som alltid er aldersgrensen 18 år.

PS: Bli med til Sogndal! Ett fly er allerede fulltegnet, og vi tilbyr nå buss for de av dere som ikke tar til vingene. Mer om denne turen finner du her og her, og Online påmelding finner du her.