Før kampen: Zenit – Odd

Я не говорю по-русски!

Tre sentrale punkter

La det være klinkende klart; vi aner ikke hvordan lagoppstillinga kommer til å se ut. Men likevel så er det flere punkter vi ser frem til med interesse:

1: Fortsetter John Kitolano de gode tendensene?

2: Klarer gutta å jobbe like hardt i gjenvinningsfasen mot tøffere motstand?

3: Vil det blåse like mye denne gangen og?

Hvem er Zenit?

Zenit kommer fra Petrograd, unnskyld Leningrad St. Petersburg, sovjets Russlands nest største by. Der spiller de sine hjemmekamper på Petrovskij stadion, som kan huse opp mot 21.000 oljespekulanter. Mircea Lucescu er lagets trener, noe han har vært siden 2016.

Å dykke ned i Zenits historiske arkiv for å hente frem en stiftelsesberetning er som å fiske etter dypvannsknorr med not i grunt brakkvann. Kronglete, og i grunn ikke særlig matnyttig. For før 1939 er Zenit i korte ordelag et sammensurium av klubber som oppstår, fusjoneres og avvikles. Noen lag som benevnes i en sammenheng som denne er Murzinka, Bolshevik, og Leningradsky Metallichesky Zavod (kjent som Stalinets). Dere skjønner tegninga her.

Klubben så sin nåværende form i 1939, og deltok i den sovjetiske toppserien tidlig. Laget vant cupen i 1944, men slet med å markere seg under sovjet-tiden. At laget var fra Leningrad skulle vise seg å bli avgjørende, da Kreml så det som nødvendig å holde laget fra Stalins by i toppen. For eksempel ble laget nektet nedrykk ved én anledning. Men perioden var ikke bare negativ, og lagets supportere kunne glede seg over noen sporadiske triumfer.

Etter unionens fall, gikk Zenit rett inn i Russlands nyopprettede toppdivisjon. Det var en omstilling de klarte svært dårlig, og det endte med et umiddelbart nedrykk i 1992. Men under et nytt eierskap (LOMO) ble klubben bygget opp, og etter opprykket i 1996 har de vært en stabil bidragsyter i toppen. Tre år senere kunne en ny triumf feires (den russiske cupen), og det markerte starten på det som til nå har vært 18 fruktbare år.

Desember 2005 kom gasstungvekteren Gazprom inn på eiersiden. Selskapet investerte tungt i Zenit, noe som blant annet resulterte i nye spillere og ny hjemmebane. De siste ti årene har vi sett en rekke profilerte trenere på sidelinja, og stjerner som Dick Advokaat, Luciano Spalletti og Andres Villas-Boas har sørget for at Zenit har markert seg i Europa.

Flere kjente spillere har traktert den lyseblå drakta. Blant annet kan vi nevne Andrej Arshavin, Javi Garcia, Erik Hagen, Hulk, Aleksandr Kerzhakov, Mateja Kezman, Martin Skrtel og Aksel Witsel.

Meritter:

Sovjetisk/Russisk førstedivisjon: 1984, 2007, 2010, 2011/12, 2014/15

Sovjetisk/Russisk Cup: 1944, 1998/99, 2009/10, 2015/16

Sovjetisk/Russisk ligacup: 2003

Progress cup: 1980

UEFA-cupen: 2007/08

UEFA supercup: 2008

Første kamp

Én gang tidligere har de to lagene gjort opp seg imellom. Det var på Kypros for 19 år siden (pinlig nøyaktig 14. mars 1998), kort tid før seriestart. Morten Fevang og Håvard Sakariassen gjorde sitt for de norske opprykksfavorittene, men det holdt ikke mot det russiske storlaget. Til slutt kunne man telle opp fire russiske nettkjenninger.

Sesongen så langt

Etter 17 kamper høsten 2016 tok den russiske ligaen vinterferie, med CSKA Moskva som ledere og Zenit som gode toere. Laget fra Sankt Peters by er godt i gang med oppkjøringen, og har spilt mot Eintracht Frankfurt (0-0), Changchun Yatal (5-2 og 4-0), Sohar (14-1), Videoton (1-1), Lokomotiv Tashkent (0-0), Vålerenga (1-0) og Legia Warsawa (2-0).

En spiller vi bør se opp for er Artyom Dzyuba. Så langt står spissen med åtte nettkjenninger, som betyr at han er lagets toppscorer.

Utilgjengelige spillere

Rafik Zekhnini er ikke med, men ellers skal alle være klare.

Hvordan det står til bak jernteppet er vanskelig å si.

Neste kamp

Lillestrøm – Odd

10.02.2017, kl. 12.00

LSK-hallen

Dommer

Helst en med god lønn.

Til slutt

Det er adskillig tøffere motstand som venter oss i dette oppgjøret. Laget skal ut i Europaligaens sekstendedelsfinale om bare to uker, og er i ferd med å spisse formen mot dette. Men som standhaftige supportere, så har vi ståltro på at gutta gjør de russiske rublene til skamme!