I skepsisens stund

Tviler du?

Vi går ikke videre. Ikke faen. Sier du kanskje, eller så har du hørt andre si det. Hente opp 0-3? Aldri i verden! Bare optimistene i optimistenes mest optimistiske optimistrus kan tro på en opphenting nå. Naive idioter, mener noen kanskje.

Så HISTORIELØST!

David slo Goliat, Nord-Korea slo Italia i 1966-VM, Norge har aldri tapt mot Brasil, Leicester er Premier League-mester og Island slo nylig England. Listen over overraskende fotballresultater er lang, og et Odd-avansement ville ikke engang nådd topp tusen. Kanskje ikke topp ti tusen heller. Historien har fortalt oss at alt er mulig, og en tre-firemålsseier mot et middelmådig gresk lag ville ikke slengt bookmakerne NAV-døra i trynet. Så hvorfor ikke begynne å tro på mulighetene?

Jeg var tilstede på Zosimades forrige uke, og det som ble presentert på denne varme og humpete gressmatta er på ingen måte representativt for resultatet. Oddegutta har utvilsomt hatt bedre dager, men et svært effektivt hjemmelag forvaltet sine få muligheter usedvanlig godt. PAS var ikke overmennesker, men visste å spille kampen inn i sitt spor. Det ble mange cornere, og mange kontringer. Sistnevnte mye takket være et gressteppe som best kunne sammenlignes med jordbæråkrene på Borgestad, hvertfall med tanke på topografi.

På Skagerak Arena vil vi få en helt annen ramme enn nede i Hellas. Gradestokken er skrudd ned ti hakk, matta er jevn, og gresset er kunstig. Vi er hjemme. PAS er på fremmed plast. Her vil temperaturen være levelig for norske kropper, og gjestene vil ikke få den sinnsyke støtten de fikk der nede. På motsatt side vil våre gutter få den støtten de ikke fikk på bortebane! Det betyr noe.

Med Jone og Rafik tilbake tilføres mer fart og kreativitet; Noe av det som manglet i Ioannina. Med disse på laget kan vi i større grad bryte ned forsvaret, og utfordre en keeper hvis oppførsel ligner mer på en tikkende albue enn en målvakt. Gutta kommer til å sette klampen i bånn, og løpe istykker ett sett langveisfarne gjestelegger.

PAS er en god, men overkommelig motstander. De har sine kvaliteter på to områder (cornere og kontringer), og vil slite om disse stenges av. Dette er ikke et lag som kunne vunnet tippeligaen. Det ville hvertfall ikke vært sannsynlig, for så gode er de ikke. Og gi meg ett tippeligalag vi ikke kunne slått 3 eller 4-0 …

Visst faen kan vi klare dette! Ikke la deg lure til å tro noe annet.

Ikke la tvilen komme deg i forkjøpet. Skaff deg billett, møt opp på Skagerak Arena, og støtt gutta frem til seier. Fordi vi vil, og fordi vi kan.

Vi gir oss aldri!

Forsidefoto: Morten Tollefsen