Før kampen: S08 – Odd

På tide å skyte ned et spøkelse?

Det er hvertfall på tide med en seier igjen! Det er duket for kamp i Sarpsborg.

Tre sentrale punkter

1: Sarpsborg er i cupfinalerus, og det kan slå begge veier. Noen lag får en utladning, mens andre får en energiboost.

2: 08 spiller en 4-4-2-formasjon, men spillemessig har Odd og sarpingene mange likhetstrekk. Ballen går ofte inn sentralt, før den går ut mot kantene, hvor backene overlapper. Det sentrale her blir å stoppe den sentrale midtbanen, slik at balldistribusjonen sideveis stagges. Da må førsteforsvar og vår sentrale midtbane komprimere rom, og ligge tett på ballfører.

3: Hvem stiller som midtspiss? Det er ganske åpenbart at posisjonen har gitt Fagermo hodebry, og tre ulike spisser på tre kamper sier det meste. Vertene er temposterke, og med det mister Haugen og Agdestein to av sine forser. Det, sammen med at vertenes stoppere ikke er de beste i lufta, betyr at vi sannsynligvis ser Occean fra start. Og det gjøres det nok lurt i.

Hvem er Sarpsborg 08?

08 er navnet, og laget er fra vindens arnested; Sarpsborg. Der spiller de sine hjemmekamper på Sarpsborg stadion, som på en god dag kan presse inn drøyt 5.500 tilskuere. Det er milevis unna anleggets glansdager, da det på det meste kunne passere over 18.000 menn og damer gjennom portene. Geir Bakke kom inn som hovedtrener i 2015, etter at prosjektet Brian Deane strandet.

Fotballen i Sarpsborg har røtter tilbake til 1903, da Sarpsborg FK ble stiftet. Denne klubben, samt Sparta, sanket en rekke cupmesterskap fram til 1950-tallet. Etter dette stilnet blesten i Sarpsborgfotballen, og i 1999 ble det besluttet å opprette en samarbeidsklubb med det mål å igjen kjempe i toppen av norsk fotball.

Hele 16 klubber ble med i dette prosjektet. De påfølgende årene kjennetegnes ved mange endringer i satsningen, som for eksempel klubber som trekker seg ut, bytte av satsningsklubb og så videre. Først i 2007 satt strukturen, og klubben ble som den er idag. I 2009 kjempet de for første gang om opprykk til Tippeligaen, men tapte kvalikfinalen mot Kongsvinger. Men allerede året etter kunne de feire opprykket, som medførte at Sarpsborg skulle få et lag på øverste nivå for første gang siden 1974.

Debutsesongen i 2011 endte med nedrykk, men etter ett år i Adeccoligaen var de igjen klare for Eliten. På tross av klubbens korte levetid har de benyttet seg av noen kjente spillere, som Makhtar Thioune, Jeremy Berthod og Øyvind Hoås. Odderne Ole Jørgen Halvorsen og Martin Wiig har på et tidspunkt i respektives karrierer tatt i bruk den blåhvite drakta.

Første kamp

1. november 2008. Odd hadde most de fleste, og opprykket sikret for lengst. Gutta var klare for ferie, bare den siste kampen ble ferdigspilt. Det gikk som det måtte gå, og vi gidder ikke grave opp dritten igjen. 1-5. Nuff sagt.

Den historiske duellen

Siden grunnleggelsen i 2008 har sarpingene brukt tid på å stabilisere seg, og derfor har vi bare 13 oppgjør å se tilbake på. Men det lille vi har å studere forteller om en jevnspilt batalje, som Oddegutta leder marginalt. For fire seire er jo tross alt én bedre enn tre. Men i målprotokollen er ledelsen snudd, da Sarpsborg leder 17-15.

Sarpsborg stadion har ikke gitt oss mange gode minner. Kun ved én anledning (2014) har vi reist hjem med tre poeng, og til sammen står vi med fem poeng etter turer til glomma-byen. De siste tre kampene har da naturligvis endt med tap.

Forrige oppgjør

20. mai 2016 var en sommerdag av det varme slaget. Nesten vindstille og, om ikke hukommelsen spiller bloggeren et puss. Noe den ofte gjør, må sies. Dag-Eilev og guttene hadde lagt bak seg en innledning av det lovende slaget, og pustet serieleder Rosenborg i nakken. Stemningen var ikke like god i Borregaard-traktene, men en niendeplass var jo fortsatt bedre enn en tiendeplass.

De som håpet på masse mål i begge ender, måtte lide under en gryende optimisme etter de første minuttene. For det skjedde mye! Først ute var Pål Alexander Kirkevold. Sarpsborg-soldaten ble spilt igjennom etter fire minutter, men alene mot Rossbach ble oppgaven så stor at han liksågodt sendte kula langt over kassa.

Minuttet etter skjedde det ting i motsatt ende. Fredrik Nordkvelle fikk prøve seg alene mot Anders Kristiansen. Skuddet ble plassert midt på sisteskansen, som ikke hadde annet valg enn å gi retur. Den traff en fremadstormende Oliver Berg, som knapt rakk å tenke før ballen kolliderte nevntes venstrefot. Dermed ble ikke ivaretakelsen optimal, og ball endte opp på feil side av stanga.

Fire minutter etter det igjen, så måtte Sondrepus igjen i aksjon. Sarpingene spilte seg igjennom, og Lindberg prøvde lykken. Som alltid gjorde Sondrebassen jobben, men måtte likevel gi retur. Den endte opp i Kirkevolds legger, som plutselig hadde en hel kasse å sikte på. Og dermed gikk ball inn. Flaks for oss at linjemannen gjorde én av for dagen få gode avgjørelser da han løftet flagget og sa hit, men ikke lenger!

Kirkevold var i det vrange hjørnet, og prøvde hele tiden å gjøre livet surt for oss. Tolv minutter ut i kampen kom hans tredje store sjanse, da et innlegg fant veien fra venstre. Befinnende alene på bakre stolpe skulle jobben være enkel, men Rossbach skal ha for at han gjorde livet veldig surt for førstnevnte! Sondre strakk seg så lang han var, og avverget forsøket.

Sjanse nummer fire kom ham i hende seks minutter senere. Joakim Thomassen fikk slå upresset fra kanten, og ved nærmeste stolpe ble ball møtt av Kirkevold-panne. Utenfor, heldigvis.

Kanskje han skjønte at alle forsøkende var fåfengte, for presset roet seg etter dette.

Da hjelper det selvsagt at det er ulike regler for ulike spillere. For der Occéan må holdes igjen med kjetting og hengelås for å få straffe, holder det med et lite heimlich-grep for andre. Lars Kristian Eriksen utførte dette på Patrick Mortensen, og isolert sett er det forståelig at dagens pipemisbruker pekte mot straffemerket. Det er bare så jævlig frustrerende …

Straffespark er keepernes sjanse til å være helter. Alt å vinne, ingenting å tape. Rossbach så straffetaker Lindberg dypt inn i øynene; så dypt at danskens tanker ble åpenbart for Odds sisteskanse. Det så hvertfall sånn ut. Lindberg tok sats, og prøvde lykken. Og som sagt, så visste Rossbachen hvor ballen skulle ta vei. Han kastet seg mot høyre side, og med samme fangarm stanset han ballen i sin bane. Deretter kastet han se over returen, og stanset enhver form for fare.

Inn mot hvilen spilte Odd seg inn i kampen, uten at det betød stor sjanseproduksjon i noen ender. Mye nesten kom oss i øyesyn, men bare nesten; omtrentlig.

Etter hvilen var det Odds tur til å misbruke sjanser. Tre minutter var avspilt da Bentley fikk den store sjansen. Etter mye klabb og babb datt ballen ned i nigerianerens føtter, og alt han skulle gjøre var å trille den inn i åpent bur. Dessverre traff han det eneste som sto i veien for et åpent bur; nemlig Sigurd Rosteds legger. Disse fikk klarert forsøket, men ikke langt. Ballen ble pumpet inn igjen, og denne gangen ville Nordkvelle prøve seg. Skuddet var godt, men denne gangen var det keeper-Kristiansen som sto i veien, og ødela morroa.

Etter dette var det igjen blåtrøyenes tur til å ta over. Sjansekåtskapen var ikke like stor, men både Rosted, Kirkevold, Mortensen og Anders Trondsen fikk sine muligheter uten å kapitalisere. Men som du ser: Vi ble rundspilt.

Men ettersom minuttene gikk og de 90 nærmet seg, ebbet kreftene ut i begge leire. Halvsjanser kom nesten til sin rett, men utrolig nok rant det hele ut i 0-0. Et resultat vi uten tvil skal være mest fornøyd med, spill og sjanser betraktningstatt.

Sesongen så langt

Sarpingene har bygd opp klubben over tid, og vokst gradvis. I fjor kapret laget en 6. plass, og tegn i tiden hintet om en positiv utvikling også i år. Og ekspertene har ikke blitt skuffet. Cupfinale og 3. plass i serien er godt gjort, klubbens ressurser tatt i betraktning.

De er i god form, hvis vi ser bort fra den mye omtalte Tromsøkampen, der de sendte utpå et b-lag og tapte 5-0. Før og etter dette hentet de inn ett poeng mot godset (0-0), og triumfer mot Mjøndalen (2-1), Vålerenga (2-1 og 3-0). Det er ikke den hardeste motstanden de har møtt, men laget har stort sett opptrådt overbevisende.

Utilgjengelige spillere

Odd: Jøsses … friske og raske alle sammen? Vi tror det ikke før vi ser det!

S08: Andreas Albech har fått sitt tredje gule kort, og må stå over.

Neste kamp

Odd – Haugesund

30.09.2017, kl. 18.00

Skagerak Arena

I faresonen:

Odd: To gule: Martin Broberg, Olivier Occean og Joakim Våge Nilsen.

FKH: Seks gule: Filip Kiss. Fire gule: Fredrik Pallesen Knudsen. To gule: Haris Hajradinovic.

Dommer

Rohit Saggi

Til slutt

Sarpsborg stadion er ikke vår favorittarena, det må vi bare erkjenne. Ved litt for mange anledninger har de dårlige opplevelsene fått fritt spillerom på denne matta. Vi har reist hjem skuffa, forbanna og ydmyket.

Er det ikke på tide å endre på det?

For det trenger ikke være sånn! Vi møter et annet topplag, men dette er vår første sjanse til å rette opp den semre statistikken. Det er fullt mulig å gjøre som i 2014, og stikke av med alle poenga! Dette handler talent, vilje og mot. Det første besitter gutta i monn, det andre er en forutsetning for alle toppidrettsutøvere, mens det tredje kan vi gjøre noe med. Vi kan gi gutta den ryggdekningen vi trenger!

Ja, det er mandagskamp, og ja, forbundet er en gjeng ignorante vannbøfler som tramper over lik etter eget forgodtbefinnende. Men vis for faen at vi har tro på gutta! Alle som har anledning bør ta turen over dammen, og gjøre sitt for at gutta står med de beste forutsetninger. Ikke fordi man er forplikta å gjøre det, men for å vise at det fortsatt er muskler i Odd og Oddrane. Og det sistnevnte er bare opp til meg og deg å vise. Kom igjen, gutta!

Kampstart er 25. september kl. 19.00. På grunn av den uheldige flyttingen klarte vi ikke å arrangere busstur. Men vi håper at du finner veien bort uansett! Dette facebookarrangementet kan du bruke til å avtale reise, opphold og annet som har med turen å gjøre. Før kampen er vi velkomne på Sportspuben, som åpner kl. 17.00.

Om du ikke har anledning til å ta turen, så må du gjerne ta en tur innom Fort Falkum. Her åpnes dørene kl. 17.30, og alle over 18 år er velkomne.

Kommende turer

GodsetOddKBKOddVålerengaOdd